Tenyér a pánikgombon

Tizedik éve érnek fel szakadatlan politikai szomorújátékkal a hazai ellenzék megnyilvánulásai, de a legríkatóbb jelenetek alighanem azok, amikor a saját választóit nézi teljesen hülyének.

2019. 10. 07. 6:00
null
Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizedik éve érnek fel szakadatlan politikai szomorújátékkal a hazai ellenzék megnyilvánulásai, de a legríkatóbb jelenetek alighanem azok, amikor a saját választóit nézi teljesen hülyének.

Így például akkor, amikor fantomproblémának nevezi a migrációt pusztán azért, mert határvédelmünk elriasztja a jövevényeket. Pedig a migránsnak van esze: arra megy, ahol járható az út. Mi kérünk elnézést az emberiség nevében, amiért ilyen evidenciát hangsúlyozni kell. „Azért nincs migránsválság Magyarországon, mert van kerítés. Azért nincs a retkes lakásodban szúnyog, mert van szúnyogháló a nyílászárókon, és nem azért, mert nincs egy szúnyog sem” – oltotta le egy türelmét veszített internetes hozzászóló az egyik nagyarcú ellenzékit, aki pedig valaha újságíró volt.

De lépjünk is tovább, mint migráns az Évrosz (Marica) határfolyón. Angela Merkel belügyminisztere tegnap azt nyilatkozta a megbízható ellenzéki forrásaink szerint kőfideszes német tömeglapnak, az egyébként hétmillió ember által olvasott Bild am Sonntagnak: ha a külső határon fekvő EU-tagállamok nem kapnak több segítséget a határellenőrzéshez, olyan menekülthullám érkezik, mint 2015-ben, vagy talán még nagyobb. Micsoda kampánynyilatkozat az ilyen! Horst Seehofer vasárnap talán Harpacskószajudáron akarja polgármesterré választatni magát.

Holott csak elment a szemészhez, ahol kiderült: nem rövidlátó. Miközben ugyanis a hírek arról szóltak, hogy a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat „civil” mentőhajók veszik fel, és Carola Rackete, az Európai Parlamentben a minap hősként ünnepelt kapitány a jobbkéz felől látható olasz kormánytól még piros fényjelzést kapott Európa népességének feldúsítására, a balkéz felőlitől viszont már zöldet – a balkáni útvonalra kevesebb figyelem jutott.

Pedig a mi szempontunkból ez még fontosabb. Mert hiszen jönnek, ahogy a költőnél teszik: jönnek hajnalonta, ködbe bújva lopakodva, Szíriából vagy még messzebbről először Törökországba, majd már az EU-ba, görög földre, Bosznián át északnak, Közép-Európa, végső soron álmaik Nyugatja felé. Ugyanúgy, ahogy 2015-ben is tették, amikor több mint egymillióan özönlöttek csak Németországba, a soraikban megbúvó bűnözők révén növelve a terrorveszélyt és csökkentve az átlagpolgár biztonságérzetét.

Egyben felforgatva az európai politikát, aminek a legfontosabb és legláthatóbb következménye német földön az lett, hogy a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak pár év leforgása alatt minden lényeges szövetségi és tartományi fórumba beverekedte magát, és a fősodor számára kellemetlenül jelentőssé vált.

A franciáknál pedig az, hogy Marine Le Pen pártja megnyerte az EU-választásokat, a köntörfalazó jobbközép és a szocialisták lenullázták magukat. A polkorrekt oldalon a Macron-lufit még fújják, amíg ki nem durran. Az EU két legfontosabb országában több merényletet is elkövettek új bevándorlók. A minapi párizsi rendőrgyilkosság után meg elhallgatták az elkövető iszlamista hátterét, mert az úgy polkorrekt.

A bevándorlásellenes Közép-Európa – szerencsére és eddig legalábbis – mindezt megúszta. De nem minden rajtunk múlik. Törökország a nála lévő szíriaiakkal revolverezik, mert kezd elfogyni a hatmilliárd euró, amit az EU-tól az eltartásukra kapott.

Csak szeptemberben 65 ezer Európába igyekvőt tartóztattak fel, derül most ki. Ez egy városnyi ember. Persze ha Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen az arra illetékesek, akkor a törökök sem fogják ezt megtenni négymillió szíriai­val. A balkáni útvonalon a második védvonal a görögöké. Seehofer most Ankarában és Athénban járt, majd rátenyerelt a pánikgombra. Az EU-nak lépnie kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.