Összefogtak a maffiavezérek, vérengzés lett a vége

Több mint egy évtizedes, kiemelkedő együttműködésnek köszönhető, hogy a magyar és a szlovák rendőrség közösen megoldott egy sor maffiagyilkosságot. A legnagyobb áttörést a rendőrség által bartergyilkosságnak említett budapesti Döcher-gyilkosság és a vele szorosan összefüggő dunaszerdahelyi maffiavérengzés megoldása hozta.

2023. 01. 20. 15:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazságszolgáltatás előbb vagy utóbb mindenkit utolér. Senki ne gondolja, hogy egy bizonyítottság hiányában lezárt ügyet nem lehet újból elővenni. A nyomozó hatóságok még a több mint húszéves aktákat is leporolják – fogalmazott pénteken azon a nemzetközi sajtótájékoztatón Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány, amelyet közösen tartott a Szlovák Köztársaság Rendőrsége és a Magyar Rendőrség a 90-es évek leszámolásos ügyeinek felderítése kapcsán.

Az tájékoztató apropóját az adta, hogy a szlovák rendőrség hamarosan befejezi az 1999. március 25-én, Dunaszerdahelyen, a Fontana bárban történt, tíz halálos áldozattal járó maffiavérengzés nyomozását és vádemelési javaslattal átadja az iratokat az ügyészségnek. Ahogy az a tájékoztatón is elhangzott, a Fontana-beli vérengzés összefügg az 1999. február 2-án Budapesten, a XV. kerületben történt kettős gyilkossággal, egyik a másiknak a következménye, illetve előzménye, ugyanaz a bűnelkövetői kör követte el.

Bartergyilkosságok

1999-ben két alvilági leszámolás történt: az egyik Magyarországon, a másik Szlovákiában. 1999. február 2-án egy Budapest, XV. kerületi kisvendéglőben lelőtték az alvilági körökben jól ismert Döcher Györgyöt és a bolgár Mihail Dimitrovot, miközben 1999. március 25-én Dunaszerdahelyen, a Fontana bárban tíz ember életét követelő maffiagyilkosság történt. A szlovák és a magyar rendőrök közös nyomozásának köszönhetően kiderült, a két ügy összekapcsolódik. Egy magyar és egy szlovák maffiavezér megállapodott abban, hogy megöletik egymás riválisait. U. Alex (korábbi nevén D. Alex, alias Turek) megkérte a felvidéki maffia vezérét, Sátor Lajost, hogy ölesse meg korábbi bűntársát, Döcher Györgyöt, akivel megromlott a kapcsolata. Míg a gyilkosságért cserébe Sátor Lajos azt kérte Turektől, hogy végezze ki dunaszerdahelyi riválisait, a Pápay-klánt. 

Úgy tudjuk, Turek azért U. Alexra változtatta meg a nevét, mert egy ukrán milliárdos lányát vette el. Információink szerint a lány apját már kiutasították Magyarországról.

A két ügy összefonódása okán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a Szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) szoros és folyamatos kooperációban tárta fel a két leszámolás részleteit, és gyűjtötte össze a bizonyítékokat az ügyek vádképességéhez.  

A magyarországi leszámolás

Budapesten, a XV. kerületi – egyébként Döcher tulajdonában lévő – étteremben 1999. február 2-án húsz lövés dördült. A vendéglő hátsó bokszában hárman ültek. Döcher György a feleségével, illetve a bolgár Mihail Dimitrovval. A fejre leadott lövések következtében a két férfi azonnal meghalt. Az elkövető a feleséget életben hagyta. A leszámolás néhány másodpercig tartott, majd a tettes sietve távozott a vendéglőből, és a rá várakozó társával együtt egy autóval elhajtott a helyszínről.     

A KR NNI életvédelmi nyomozóinak – szorosan együttműködve a szlovák társszervvel, a NAKA-val – sikerült felderítenie a bűncselekményt. A bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy Sátor Lajos két emberének adott utasítást a gyilkosságra: Szamaránszky Árpádnak és Bodoky Karolnak. Utóbbi adta le a halálos lövéseket egy Scorpion géppisztolyból, míg társa biztosította neki kintről a helyszínt, hogy a merénylet ideje alatt senki ne menjen be az étterembe.   

Két elkövető – vagyis az utasítást adó Sátor és a sofőr, Szamaránszky – időközben elhunyt, így az ő felelősségre vonásuk nem történhetett meg. Azonban a gyilkosság megrendelőjét, Tureket, azaz U. Alexet és a lövéseket leadó Bodokyt sikerült elfogni. Mindkettőjük kezén kattant a bilincs 2021. október 8-án. Míg Tureken Budapesten ütött rajta a KR NNI a TEK segítségével, addig Bodokyt egy nemzetközi művelet részeként Németországban sikerült elfogni.

A nyomozók a két férfit előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd a Fővárosi Főügyészség tavaly decemberben ugyanezzel meg is vádolta. Jelenleg mind a ketten letartóztatásban vannak.

A dunaszerdahelyi mészárlás

A nemzetközi sajtótájékoztatón Ludomir Danko ezredes, a NAKA igazgatója ügyészségi tiltásra hivatkozva nem árulhatta el, hogy a Fontana bárban pontosan mi volt a szereposztás, ki mit csinált. Úgy fogalmazott, hogy a Pápay-klán tíz tagját kámzsás, rendőri egyenruhát viselő tettesek sorozatlövő fegyverekkel kivégezték, és hogy ebben a nyomozás bizonyítékai szerint Turek, Bodoky és Szamaránszky vettek részt. 

Pápayék ellenségeit, a Sátor-klánt különösen kegytelennek minősítette, akik a nyomozás eddigi adatai szerint legalább hatvan ember, köztük a Pápay-klán tíz tagja meggyilkolásáért felelősek. Áldozataik többségének holttestét elásták, de volt, akit szó szerint ledaráltak. Áldozataik közül eddig 23-nak a holttestét ásták ki különböző helyekről. 

A jelenleg lezárás előtt álló nyomozás kiterjedt Sátor Lajosra, a Raisz fivérekre, Kádár Krisztiánra és V. Richárdra. Az első hármat meggyilkolták, így az eljárás megszűnt ellenük.

Szlovák lapértesülések szerint Kádár finanszírozta anyagilag a Fontana-beli mészárlást. Danko ezredes szlovák újságírói kérdésre, hogy Bodoky és Kádár valóban beismerő vallomást tett-e, azt válaszolta: az ügyészi tiltás miatt nem mondhat részleteket, csak annyit:  nevezetteket külön eljárásra utalták, Bodoky és Kádár együttműködik a hatóságokkal.

A NAKA igazgatója szintén kérdésre közölte: a két összefüggő ügyet nem vonják össze, a dunaszerdahelyi maffialeszámolás nyomozását hamarosan befejezik, és átadják az iratokat vádemelési javaslattal az ügyészségnek. Hozzátette: a két ügyet külön fogják tárgyalni, a Döcher-ügyet Budapesten, a dunaszerdahelyit pedig Szlovákiában.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszul az is elhangzott, a többszörösen névváltoztatáson átment Turek mind a dunaszerdahelyi, mind a budapesti gyilkosságokat tagadja, mint állítja: nem vett részt azokban.

Borítókép: A Fontana bár a vérengzés után (Fotó: szlovák rendőrség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.