Átütő sikerek a modern gyógyításban

Háromdimenziós nyomtatással készült végtagprotézisek, chipalapú diagnosztika a sikeres mesterséges megtermékenyítésért, agyi stimulátor az epilepszia kezelésére. Számos ilyen modern eljárást és eszközt fejlesztettek ki és alkalmaznak – sokszor az országban egyedüliként – a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában. Mindez csak az új utakat kereső, fejlődésre nyitott orvosokkal és kutatókkal valósulhat meg – derül ki összeállításunkból.

Szilágyi Anna
2019. 08. 24. 7:24
null
A fogorvosi portfólió részeként 3D-vel előállított fogsor is valósággá vált Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja és a PTE karai a legmagasabb szinten igyekszik végezni a gyógyítást, az oktatást és a kutatást is. Mindehhez a normatív finanszírozáson kívül létfontosságú a különböző hazai és uniós források, pályázati lehetőségek kihasználása. – Az új és innovatív eljárások, a nagy értékű diagnosztikai és terápiás eszközök biztosítják a fejlődést, építik a jövőt. A legfontosabb azonban a motivált, új utakat kereső kollégák megtartása és megszerzése – hangsúlyozta lapunknak Miseta Attila, a PTE rektora.

Segítség a mesterséges megtermékenyítésben

Gyakorlatban hasznosítható innovatív eredménnyel kecsegtet a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Szentágothai János Kutatóközpont, valamint az Orvosi Biológiai Intézet munkatársainak nemzetközileg is jelentős együttműködése – tudtuk meg Kovács L. Gábor Széchenyi-díjas akadémikustól, a kutatás egyik vezetőjétől. A mesterséges megtermékenyítés sikerességét fokozzák avval, hogy a magzatból származó, eddig nem ismert biokémiai és genetikai jelzéseket – a magzat érintése vagy befolyásolása nélkül – felfogják, és még az édesanyába történő embrióbeültetés előtt azonosítják a legéletképesebb embrió­kat. Egyetemi-ipari összefogással chipalapú diagnosztikai eszközt fejlesztenek azért, hogy a vizsgálatok ne csak egy kutatóintézetben, de egy átlagosan felszerelt kórházban is elvégezhetők legyenek.

Gerincdeformitások: sebészet és diagnosztika

Súlyosan deformált gerincű gyermekeket gyógyítanak a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinikáján. Than Péter professzor, a klinika igazgatója elmondta: az országos jelentőségű gerinc­sebészeti profil részeként kiemelten foglalkoznak a főként serdülő- és gyermekkori súlyos gerincoszlop-deformitásokkal, amelyek néhány éves gyerekeknél vagy akár veleszületetten is megjelennek. Az igazgató hangsúlyozta a magas színvonalú kezelés és a nagy jártasságot igénylő sebészi beavatkozás, valamint a modern képalkotó diagnosztika fontosságát; utóbbit az álló helyzetű teljes testről igen alacsony sugárterhelésű két- és háromdimenziós technológiájú EOS-készülékkel végzik, amely Magyarországon jelenleg az egyetlen ilyen berendezés.

Innovatív megoldások a fül-orr-gégészetben

Számos új műtéti eljárást vezettek be a PTE Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti Klinikáján az elmúlt fél évtizedben. Az oldalsó koponyaalapi elváltozások műtéti megoldása itt napi rutinná vált. A Gerlinger Imre professzor vezette munkacsoport az alsó agyidegek bénulásával, fülzúgással és halláscsökkenéssel járó kórképek műtéti megoldásában úttörő szerepet játszik Magyarországon. Az agyalapot és a sziklacsontot roncsoló jó- és rosszindulatú daganatok műtétei a mindennapi gyakorlat részei lettek. Az elülső koponyaalap elváltozásainak orrüregen keresztüli navigációval asszisztált műtétei óriási előrelépésnek számítanak. Az országban elsőként bevezetett, hallójáraton keresztüli endoszkópos fülműtéteknél a betegek nagyobb metszések nélkül, rövidebb ápolási idő mellett gyógyulnak.

Személyre szabott agyműtétek

A pécsi Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján működik az ország egyetlen elektromos agystimulációs készüléke (az úgynevezett Nexstim), amellyel a páciens legfontosabb agyi központjai műtét nélkül felmérhetők. Az agyi MR-felvételek alapján számítógépes navigáció vezérlésével elektromosan ingerlik az agyat nagy pontossággal, melynek hatására működése megváltozik, így azonosíthatók a fontos agyi központok, illetve azok viszonya a különböző agyi kórfolyamatokhoz, például agydaganatokhoz. Az eszköz létfontosságú egyrészt a fontos agyterületek megkímélését célzó, éber agyműtétek előkészítéséhez, másrészt a megváltozott agyi funkciók helyreállításának elősegítésére, a központi idegrendszeri változások, az agyi plaszticitás – az agy megújuló képessége – folyamatának követésére alkalmazzák.

A központi idegrendszer kapcsolatai­nak feltérképezése révén a személyre szabott orvoslás új fejezete nyílik meg. A készülék alkalmas többek között a terápiával nem gyógyítható depresszió, a Parkinson-betegséghez kapcsolt, illetve más kóreredetű fájdalomszindrómák speciális kezelésére is – tudtuk meg Büki András professzortól, a klinika igazgatójától. – A Klinikai Idegtudományi Központban 18 év alatt közel ötszáz Parkinson-kóros betegnek ültettek be mélyagyi stimulátort; az úgynevezett agyi pacemakert Közép-Európában itt alkalmazták először gyógyszerekre nem reagáló epilepszia kezelésére. Ez utóbbi gyógyítását szolgálja az a projekt is, melynek során elektródákat ültetnek az epilepsziás beteg agyába, hogy megtalálják a rohamok indításáért felelős idegsejtcsoportot – tájékoztatott Janszky József professzor, a Neurológiai Klinika igazgatója.

A Háromdimenziós nyomtatás lehetőségei

A 3D-s nyomtatás jelentős lehetőségeket nyújt az egészségügyben a prevenció, a diagnosztika és a különböző beavatkozások területén egyaránt – hangsúlyozta kérdésünkre Nyitrai Miklós professzor, az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai Intézetének igazgatója. A PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja, illetve Klinikai Központja több szakterületen sikeresen működik együtt. Az interdiszciplináris munkacsoportok több alkalommal készítettek anatómiai és patológiai oktatási modelleket, amelyek az orvos-beteg kommunikációt is hatékonyabbá tehetik. Szívsebész szakorvosokkal sikeresen terveztek 3D nyomtatott vágósablonokat valós szívműtétekhez.

A fogorvosi portfólió részeként 3D-vel előállított fogsor is valósággá vált
Fotó: MTI/Oláh Tibor

Az Idegsebészeti Klinika szakembereivel több koponyaimplantátumot is előállítottak. A fogorvosi portfólió részeként hamarosan elindul az egyedi igényeket maximálisan támogató, háromdimenziósan nyomtatott, láthatatlan fogszabályozók előállítása. Kiemelt terület az úgynevezett „bionyomtatás”, ahol a nyomtatás alapanyaga élő sejt, és szöveti struktúrák készítése a cél. A 3D-s nyomtatás kiválóan alkalmazható orvosi, orvostechnikai eszközök és gyógyászati segédeszközök fejlesztésére is. Ennek egyik legsikeresebb példája az „Ember Arm” 3D-s nyomtatással készült felső végtagi protézis – összegezte a professzor.

Csökkenthető antibiotikum-használat

A PTE Transzlációs Medicina Központja (PTE TMK) Hegyi Péter vezetésével alap- és klinikai kutatási téren komoly eredményeket ért el. Mint beszámolt róla, sikerült a heveny hasnyálmirigy-gyulladásban kulcsszerepet játszó folyamatot azonosítani, mint például a sejten belüli súlyos energiahiányt vagy az energiát termelő sejtalkotóelem, azaz a mitokondrium károsodását. Ezen folyamatok helyreállítása meghozhatja az első specifikus terápiát a súlyos betegségre. Kiemelt sikernek számít, hogy több vizsgálat is eljutott már a klinikai tesztelésig. Nemrég fejeződött be 23 ország 63 kórházának részvételével, a PTE TMK vezetésével az a klinikai vizsgálat, amellyel jelentősen, ötven százalékkal csökkenthetővé válhat az antibiotikum-használat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.