Félmillió adaggal kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik

Brüsszel elhibázta a vakcinabeszerzést: ötszázezerrel kevesebb AstraZeneca-oltóanyag érkezik hazánkba az eredetileg ígértekhez képest.

Munkatársunktól
2021. 03. 14. 12:54
-
Sydney, 2020. augusztus 19. Az AstraZeneca brit székhelyû gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetõen az ausztrál lakosok a világon az elsõk között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek. MTI/AAP/Dan Himbrechts Fotó: Dan Himbrechts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy Brüsszel elhibázta a vakcinabeszerzést, ezért volt fontos keleti gyártókkal is megállapodni.

A brit–svéd gyártó félmillióval kevesebb vakcinát szállít hazánkba március–áprilisban a korábban ígértekhez képest Fotó: MTI/AAP/Dan Himbrechts

Lapunk megtudta: a közös uniós beszerzésben érkező AstraZeneca-oltóanyagból ötszázezer dózissal kevesebbet szállítanak az országba március–április hónapban az eredetileg ígért mennyiséghez képest.

A kormányfő a rádióinterjúban utalt rá, hogy a következő időszakban jóval kevesebb oltást szállít hazánkba a brit–svéd gyógyszervállalat. Orbán Viktor néhány százezres mennyiségről beszélt, amely csak késve fog megérkezni. Azt is hangsúlyozta, hogy

a keleti vakcináknak a kínai Sinopharmnak, valamint az orosz Szputnyik V-nek köszönhetően pedig félmillió magyart sikerült beoltani, tehát nagyjából éppen annyi főt, ahány adaggal kevesebb érkezett az AstraZenecától.

A késlekedő szállítmánnyal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: „Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták.”

Azt, hogy öt uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét. Valami nem stimmel – fogalmazott annak kapcsán, hogy az volt az eredeti megállapodás: lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amelyik többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Orbán Viktor emlékeztetett: 13 millió nyugati és három és fél millió keleti vakcinával összesen 16,5 millió embernek elég vakcinát rendelt Magyarország, ami a határon túli magyarok beoltását is lehetővé teszi.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.