FINA, LEN: Nem fogadták el Gyárfás Tamás lemondását

Emlékezetes, a Fővárosi Főügyészség felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolta meg a kilencvenes évek meghatározó médiavállalkozóját.

Magyar Nemzet
2019. 08. 06. 6:05
GYÁRFÁS Tamás
Lelépés. Az egykori médiavállalkozót felbujtóként elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az ügyészség gyilkosságra való felbujtással vádolta meg Gyárfás Tamást, a sportvezető felajánlotta lemondását a Nemzetközi Úszószövetségnél (FINA) és az Európai Úszó Ligánál (LEN) meglévő tisztségeiről, tudtuk meg a két szervezet vezetőjétől. Cornel Marculescu, a FINA igazgatója és Paolo Barelli, a LEN elnöke azt hangsúlyozták, hogy amíg az ügyben bírósági döntés nem születik, addig nem fogadják el Gyárfás lemondását. Mindkét vezető az ártatlanság vélelmével indokolta álláspontját.

Az ügyben megkerestük Gyárfás Tamást is, aki kérdésünkre közölte, a vádemelés napján mind a FINA-igazgató, mind a LEN-elnök felhívta telefonon, és támogatásukról biztosították.

Lelépés. Az egykori médiavállalkozót felbujtóként elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A sportvezető azon kérdésünkre, hogy nem vet-e rossz fényt az országra, ha egy olyan személy képviseli nemzetközi tárgyalásokon hazánkat, akit gyilkossági ügyben vádoltak meg, kijelentette, ártatlannak tartja magát, és biztos abban, hogy a bírósági eljárás az ő igazát támasztja majd alá. Hozzátette, 1996. október 11-én a bíróság a javára döntött a Fenyő Jánossal szembeni vitában. Felhívta a figyelmet arra, hogy győztesként végképp nem állt az érdekében, hogy 14 hónappal a számára egyértelműen kedvező ítélet után Fenyő ellen bármely módon fellépjen.

Emlékezetes, a Fővárosi Főügyészség felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolta meg a kilencvenes évek meghatározó médiavállalkozóját. A vádirat szerint „Gyárfás Tamás és Fenyő János között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás Tamás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyő Jánost. Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt, Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt. Tasnádi a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett hatmillió forint előleget, nem teljesítette a »feladatot«.”

Gyárfás az ügyészség szerint ezt követően megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Mint köztudott, Fenyő Jánost 1998. február 11-én gyilkolta meg Portik Tamás bizalmasa, Jozef Rohács. Az ügyben a szlovák bérgyilkost már jogerősen el is ítélték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.