Gyárfás Tamás: Azt is bizonyítaniuk kell, hogy elmebeteg vagyok

A Fenyő János meggyilkoltatása vádjával felbujtóként bíróság elé állt Gyárfás Tamás igyekezett atomjaira szedni a bizonyítási eljárás második napján a Tasnádi Péterrel, illetve Portik Tamással kapcsolatos vádbeli állításokat. Csütörtöki védekezésének lényege: Tasnádi összevissza beszél, operettbűnöző, Portik a nagypolitikához akart dörgölőzni, ehhez próbált szívességet kérni, ám szó sincs arról, hogy ő bárkit is megbízott volna, hogy ölessék meg Fenyőt.

Magyar Nemzet
2020. 02. 14. 6:21
null
A Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt egykori producer szerint a hangfelvételek is őt igazolják Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyárfás Tamás a vádlotti vallomását a forgatókönyve szerint folytatva elsőként Tasnádi Péter vallomásait elemezte kritikusan csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken.

– Azzal vádolnak, hogy legkésőbb 1997 szeptemberében megbíztam Tasnádit Fenyő megöletésével, majd – a feltételezések szerint – megbíztam ugyanezzel Portikot is, mert ráébredtem, hogy Tasnádi Péter csak színlelt. A vádlóimnak nemcsak azt kell bizonyítaniuk, hogy gyilkos vagyok, hanem azt is, hogy elmebeteg – mutatott rá a vád anomáliáira a vádlott, hozzátéve: – Nem ölök és nem öletek embert.

Elmondta, hogy konfliktusait nyilvános vitákban intézte; nem volt indítéka Fenyő megölésére, mivel konfliktusuk rendeződött, valamint nem állt baráti kapcsolatban Tasnádival, akinek a vallomásai szerinte tele vannak ellentmondásokkal, különböző időpontokban egymásnak ellentmondó tényeket állított, összevissza beszél. 2018. május 7-én azt vallotta: „Felkeresett Kovács Lajos (rendőr ezredes, a Fenyő-gyilkosság főnyomozója – a szerk.), elmondtam neki, hogy a Gyárfás Tamás adott nekem megbízást Fenyő János megölésére”, ám Kovács Lajos 2018. szeptember 5-én azt vallotta: „Tasnádi elmondta, Gyárfás semmilyen Fenyő-ellenes felkéréssel nem kereste meg.” Kovács Lajos többéves nyomozás után azt állította, hogy történt egy ötmillió forintos pénzátadás a Normafánál, amikor a sportvezető kocogni ment. – Szeretek futni, mostanában is szoktam, de nem szoktam ötmillió forinttal a hónom alatt kocogni menni – mondta Gyárfás, nyomatékkal a bíróra nézve.

Tasnádi volt felesége szintén azt vallotta, hogy Gyárfás volt a felbujtó, de addig nem akart erről beszélni, amíg együtt élt férjével – ez Kovács Lajos kihallgatásán derült ki, aki azt mondta: M.J. először nem akart vallomást tenni, amíg együtt éltek Tasnádival, addig védte őt. „…amikor újabb idő után Péter börtönbe került, Judit pedig gyereket szült, és kiderült, hogy a gyerek apja nem Tasnádi Péter, a kapcsolatuk megromlott, így ezután már jegyzőkönyvben is elmondta, amit erről a megbízásról tudott” – olvasható Kovács vallomásában.

Gyárfás S. L. vallomásából is idézett, aki szerint Tasnádi operettbűnöző. Egy másik vallomás szerint pedig a „munkamódszere” az volt, hogy többet hitetett el magáról.

– Tasnádinak megfelelt az operettbűnöző szerep, mindig a nyilvánosságot kereste – idézett egy vallomásból a sportvezető.

Úgy folytatta: a Tasnádi-vallomásokban olvasható, hogy Gyárfás „sosem panaszkodott neki”, a sportvezető „nem közvetlen ember”, nem mondta ki az „ölés” szót, és azt is tudta Tasnádiról, hogy ő nem gyilkos. – Mindezek ellenére azt állítja, hogy hatmilliót fizettem neki anélkül, hogy kimondtam volna, hogy ölje meg, miközben tudtam róla, hogy ő nem öl és nem is ölet – fejtette ki Gyárfás.

A volt magyar úszószövetségi elnök felemlítette Sándor István „Papa” volt operatív főnyomozó 1998-as titkos jelentését, ami szerinte tévútra vitte a nyomozást (ebben a jelentésben esett először szó arról, hogy 1997-ben az alvilágban beszélni kezdtek Fenyő esetleges megöléséről – a szerk.), hiszen meg nem erősített értesüléseket vetett papírra a rendőr – állította Gyárfás, megkérdezve: ha a hatóság már 1997-ben értesült a tervezett gyilkosságról, miért nem tettek óvintézkedéseket, miért csak Fenyő tényleges lelövése után érezték úgy, hogy ezt le kell írni?

A vádlotti vallomás forgatókönyve szerint „Portik Tamás csapdái” címmel az olajos bűnöző elemzése került sorra. Mint ismert: Portik azt szerette volna, hogy a sportvezető „hozza össze” őt tekintélyes politikai, gazdasági, rendőri vezetőkkel, ám Gyárfás állítja: nem közvetített. (A Portik által titokban rögzített, Gyárfással az esti budai utcákon csatangolva folytatott beszélgetések egy részében a bűnöző pontos képet ad az MSZP-ben akkor – 2004-ben – zajló vezetői válságról, s Gyárfással azt is latolgatják, ki lehet Medgyessy Péter miniszterelnök utódja. Később, egy újabb beszélgetésben kéri Portik, hogy hozza össze őt meghatározó MSZP-s vezetőkkel. Elsősorban Gyurcsány Ferenccel. – A szerk.)

Gyárfás fontosnak tartotta kiemelni: 1996 és 2003 között (Portikot ebben az időszakban körözték az olajmaffiában betöltött szerepe miatt – a szerk.) nem találkozott Portikkal.

A hangfelvételek készítésekor, amiről nem tudott, manipulálni akarta őt Portik, vele akart kimondatni dolgokat – vélte a vádlott. – Az is előfordult, hogy a nekem feltett kérdésre ő válaszolt – emelte ki.

– A számos hangfelvétel között egy olyan sincs, amelyben én Portik Tamást megbíztam. Azért, mert nem volt ilyen megbízás – mondta Gyárfás.

Sosem találkozott Jozef Roháccsal – szögezte le Gyárfás. (Rohác Fenyő János gyilkosa, szlovák bérgyilkos. Életfogytiglani fegyházat kapott. A vádirat nem állítja, hogy Gyárfás személyesen ismerné. – A szerk.) Mint elmondta: Portikot olyan embernek ismerte meg, akivel nem szabad ujjat húzni, ezért egészen addig nem tért ki a találkozók elől, amíg nem szembesült azzal, hogy Portik felvételeket készít a találkozóikról. Azt nem tudja, hogy Portik megölette-e Fenyőt. – Az biztos, hogy tőlem nem kapott megbízást – jelentette ki Gyárfás.

Portik az albérlője volt, 1994 derekától bérelte a Kelenhegyi út 38/B. alatti ingatlanját – tért ki rá a sportvezető, aki állítása szerint megdöbbent azon, hogy Portik egy kamerákkal, őrökkel védett objektummá alakította az ingatlant. Ugyanakkor volt egy ingatlancseréjük is. (2004-ben Gyárfás a Kalóz utcában, két egymás melletti kisebb házat adott a Ferenchegyi úti, természetvédelmi terület melletti ingatlanért, amelynek addig az alapozása készült el. – A szerk.) A számára előnyös csere szerinte azt erősíti meg, hogy Portik nem tett neki szolgálatot, hiszen ha tett volna, az ügyletet úgy intézték volna, hogy az Portiknak kedvezzen.

A bűnöző 1996-ban pénzt kért, hogy elintézze Gyárfás kaposvári büntetőügyét. (Áfacsalás miatt jártak el az akkor médiaproducer vádlott ellen. A két ügy közül az egyik nyomozati szakban megszűnt, a másik a bírósági szakban Gyárfást igazolta. – A szerk.) A vádlott állítja, sem akkor, sem máskor nem adott pénzt Portiknak. 2003 és 2008 vagy 2009 között többször találkoztak, ezek akkor maradtak abba, amikor Portik bemutatta az egyik hangfelvételt Gyárfásnak.

– A hangfelvételek engem igazolnak – mondja erről Gyárfás, ám szerinte a hangfelvételek néhol halkítottak, megvágottak. Kifejtette: 567 manipulációs jel van az Olympus memóriakártyán (a hangfelvételeket iratismertetéskor egyfelől leiratban, másfelől memóriakártyán eredetiben kapta meg a vádlott a nyomozóhatóságtól – a szerk.), és 3551 helyen nem érthető az 515 perces anyag. A szakvélemény szerint valószínűleg utólagos, szoftveres manipuláció történt – magyarázta Gyárfás Tamás, hogy miért is ragaszkodnak a hangfelvételek vizsgálatához igazságügyi hangszakértő bevonásával.

A Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt egykori producer szerint a hangfelvételek is őt igazolják
Fotó: Kurucz Árpád

A Gyárfás által elmondottakhoz hozzájön még a hangfelvételek leiratát végző Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak (NBSZ) a védelem szerint hibás munkája.

Ennek érzékeltetésére a védelem által – vélhetően saját álláspontját erősítve – kiválogatott 30 percnyi hangfelvétel meghallgatását kérte Gyárfás, aki többször is kifogásolta, hogy egyes hanganyagok leirata nem pontos, az adott hangfelvételen más hallható, mint amit a szakszolgálat munkatársai leírtak. A sportvezető továbbá három jelentős hibára hívta fel Póta Péter bíró figyelmét, amelyekre részletesen kedden, a következő tárgyalási napon tervez rámutatni.

Gyárfás Tamás továbbá felhívta a figyelmet, hogy Portikkal folytatott egyik beszélgetésük során a hanganyag leiratában szerepel egy olyan, egyértelműnek tűnő utalás Portik részéről a Fenyő-gyilkosságra, hogy „letettük a fenyőfát”, csakhogy a Gyárfásnak iratismertetéskor átadott hangfelvételen nem hangzik el ez a kijelentés. Ez csak a Gyárfás zsarolói által utólag betoldott rész. Az NNI-ben átadott összes hangszalagon, a Portik Tamás és a Gyárfás Tamás között lezajlott beszélgetések során ez a hangzatos közlés nem fogalmazódott meg.

Amikor a vádlott szemantikai (jelentéstani) kritikát fogalmazott meg a szakszolgálattal szemben, a bíró már összevonta a szemöldökét. Gyárfás ugyanis azt kifogásolta, hogy a szakszolgálat által készített leiratokban egyes helyeken pontok vannak, ahol szerinte ezek miatt megváltozik egyes mondatok értelme.

Ráadásul a leiratokból nem érzékelhető a gúny egyes helyeken, valamint a hangsúly sem.

A vádlott az alábbi beszélgetésrészletet a gúny és hangsúly érzékeltetésére emelte ki.

„Portik: Jól nézel ki, nyugodt vagy, kiegyensúlyozott.

Gyárfás: Mert te megoldottad.

P.: Na, hát most mondod, hogy megoldottam.

Gy.: Mondod te, mondod te, de ez olyan módon jutott a tudomásomra, hogy közölted velem.

P.: Igen.”

Póta Péter ezután berekesztette a tárgyalást. Gyárfás kedden folytatja a vádlotti vallomását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.