Nyugdíjasokon spórol a Jobbik

Miközben saját embereit busásan megfizeti, a város nyugdíjasain spórolni próbál Dunaújváros új vezetése. Az előző ciklusból kétmilliárd forintot örökölt jobbikos Pintér Tamás alig pár hónapos polgármestersége alatt másfél milliárd forintos kormányzati támogatást kért, megemelte az uszodajegyeket, és közölte, nincs pénz a rászorulók támogatására. Mindeközben Kálló Gergely, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje hétszázezer forintért látja el a polgármester hivatalosan nem létező kabinetirodájának vezetését.

2020. 01. 06. 6:12
null
Az előző képviselő-testület teli kasszával adta át a várost Fotó: Zsedrovits Enikő Forrás: Dunaújvárosi Hírlap/Zsedrovits Enikő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a kétmilliárd forintos önkormányzati megtakarítás Dunaújvárosban, a város új, ellenzéki vezetése úgy döntött, idén semmilyen támogatást nem kapnak az arra jogosult nyugdíjasok, mondván, nincs rá pénz. Az előző közgyűlés által elfogadott és megszavazott ötezer forint önkormányzati segítség azokat illetné meg, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 119 500 forintot, ám most a Pintér Tamás jobbikos polgármester vezette testület úgy döntött, ennek folyósítását idén felfüggesztik, és majd akkor adnak, ha az önkormányzatnak „megfelelő” tartaléka lesz. Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője azt mondta, ha az önkormányzat anyagi helyzete stabilizálódik, akkor növelt összeggel kárpótolják a támogatástól most elesetteket.

A város állítólagos nehéz anyagi helyzetét azonban több dolog is árnyalja, ugyanis az ellenzéki vezetés egyik első lépése a köztisztviselők kafetériaemelése volt. Ezentúl az önkormányzati képviselők szinte mindegyike két-két bizottsági elnöki helyet kapott, ami magas jövedelmet biztosít nekik. Akinek nem jutott bizottsági elnöki tisztség, az valamilyen főtanácsnok lett, így téve szert havi több mint 700 ezer forintos fizetésre. Ezenkívül jóval több külső szakértőt és tanácsadót alkalmaz az önkormányzat, ami megint csak több kiadást jelent, hiszen többeknek kell havonta fizetést adni. Ám ami ennél sokkal érdekesebb, az egyébként budapesti illetőségű Kálló Gergely, a Jobbik és vele együtt a teljes balliberális ellenzék országgyűlési képviselőjelöltjének kabinetiroda-vezetői tisztsége. Kálló Gergely havonta 700 ezer forintért vezeti Pintér Tamás polgármester kabinetirodáját. Mindezt ráadásul úgy, hogy a dunaújvárosi önkormányzat honlapján megtalálható szervezeti és működési szabályzatában nyoma sincs annak, hogy egyáltalán létezne kabinetiroda a városban. Hasonló a helyzet Medgyesi Miklós sajtószóvivő állásával, ugyanis az önkormányzatnál nincs hivatalos sajtóosztály.

Az előző képviselő-testület teli kasszával adta át a várost

Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Zsedrovits Enikő

A Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltjét ezen a héten mutatják be hivatalosan a választóknak. Dunaújváros korábbi polgármestere, Cserna Gábor ennek kapcsán Kállóra is utalva azt írta a közösségi oldalán: a kormánypártok olyan embert választanak, aki érti, ismeri az ottani embereket, megfelelő tapasztalattal bír, s nem csupán átutazásnak tekinti a választókerületben tartózkodást. – Mi nem fogunk elvtelenül egy idegen mellé állni, nem adjuk el támogatásunkat és városunkat egy elvtelen megegyezésért, úgy, hogy tudjuk, a jelöltünk nem lesz képes semmit, de semmit sem tenni településünkért – írta, kiemelve, hogy az ellenzéki városvezetés már most becsapta a választóit. – Elvette a nyugdíjasok pénzét, felemelte az uszodai jegyárakat. Még a platánsort sem volt képes megmenteni. A mostani választásokat követően pedig új adók bevezetésére és adóemelésekre készülnek – sorolta.

Dunaújvárosban egyébként más területen sem rózsás a helyzet, legalábbis a helyiek szerint, akik kivágott platánsorról, emelkedő uszodajegyárakról, adóemelésről, csökkenő ingatlanárakról, magas légszennyezettségről beszélnek. Információink szerint a vezetés egy beruházás előfinanszírozásához 1,5 milliárd forint kormányzati hitelt kért, amiből végül 700 milliót kapott. Minderre azért lehetett szükség, mert a Dunaferrnél gyűrűző válság miatt idén egymilliárd forinttal kevesebb iparűzési adóval számolhat a város. Erről Pintér Tamás is tudhatott, hiszen a Dunaferr támogatta a Jobbik kampányát, rossz nyelvek szerint azonban ezt az önkormányzati választás előtt nem akarták nyilvánosságra hozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.