Soros-pénzből perel a liberális szervezet

Magyar iskolák bezáratását, fenntartóik megbüntetését támogatja hosszú évek óta hazánkban a Soros-hálózat. Legutóbb a gyöngyöspatai önkormányzat és a területileg illetékes tankerület ellen százmillió forintos bírságot kijáró Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány például jelentős részben a Nyílt Társadalom Intézet által biztosított forrásokból folytatja boszorkányüldözését, aminek pár éve a huszártelepi görögkatolikus általános iskola is majdnem áldozatául esett.

Magyar Nemzet
2020. 01. 07. 5:55
null
A huszártelepi iskolát nem sikerült tönkretenniük a jogvédőknek Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György pénzén perelte sikeresen helyi cigány gyerekek elkülönített oktatása miatt Gyöngyöspatát és a Hatvani Tankerületi Központot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) – derül ki a liberális jogvédő szervezet utóbbi időben kissé felületesnek tűnő beszámolóiból és közhasznúsági jelentéseiből. A pervesztes feleknek kevesebb mint két héten belül százmillió forintot kellene kifizetniük.

A CFCF 2016-os irataiban az szerepel, hogy az OSI támogatási program keretében nemzetközi forrásból meg nem nevezett összeghez jutottak, s ebből fedezték – egyebek mellett – a 63 gyöngyöspatai szegregált gyermek képviseletében indított eljárást.

A huszártelepi iskolát nem sikerült tönkretenniük a jogvédőknek
Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

Ők ugyan egyszer sem említik, de az OSI betűszó Soros Open Society Institute-ját, azaz a Nyílt Társadalom Intézetet fedi. Az adatlap szöveges melléklete alapján pedig több tíz millió forintról lehet szó, mivel összesen 35 190 000 forint támogatásban részesültek, és a dokumentum csak három donort említ: az OSI mellett a 2005-ben szintén a spekuláns által létrehozott Roma Education Fundot (REF) – amely jellemzően kisebb, néhány milliós tételeket folyósít oktatási célra – és a Norvég Alapot. Ez utóbbitól származó pénzből szintén jutott pereskedésre: egy piliscsabai gyerek „sikertelen átiratkozásának” ügyét vitték ki Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bírósága elé.

A CFCF 2015-re nem adott le beszámolót, vagy az rejtélyesen eltűnt az internetes nyilvántartásból. A korábbi évekéi viszont elérhetők, s azokban további, a Soros-hálózattól származó összegek szerepelnek. 2014-es folyósítással például 34 138 370 forint közvetlenül az OSI-tól. A tárgyévben ebből 27 millió forintot használtak fel: csaknem 17 milliót személyi és több mint tízmillió forintot dologi kiadásokra. De – részben – ez volt a fedezte a huszártelepi görögkatolikus iskola bezáratását célzó per és egy másik, jászladányi eljárás kiadásainak is.

Huszártelepen – mint ismert – az alapítvány a fenntartó és a kormány mellett szülőkkel is szembekerült, mivel azok fontosabbnak tartották, hogy gyermekeik a lakóhelyükhöz közel, a felzárkóztatás és integráció terén nagy tapasztalatokkal rendelkező egyház által üzemeltetett iskolában tanuljanak, ahelyett, hogy a CFCF által preferált „szivárványosztályokba” járnának Nyíregyháza távolabbi részein.

Jászladányban ugyanakkor azért pereltek, mert 2013-tól, amikor a településen megnyílt az egyházi iskola, sok szülő – élve jogaival – az állami helyett inkább azt választotta. Az alapítvány viszont kijelentette: valójában arról van szó, hogy „a KLIK […] közreműködésével most egyházi iskolába menekítik a nem cigányok a gyerekeiket”, és boszorkányüldözésbe kezdett.

Ahogy fentebb utaltunk rá, az elmúlt éveket illetően már nehezebben átlátható a CFCF gazdálkodása. Míg a 2016-os jelentésükhöz csatolt dokumentumokból legalább három támogató és ugyanennyi programjuk rekonstruálható, a 2017-es és 2018-as iratokban viszont csak a főbb számok, köztük egy közelebbről nem azonosítható „OSI9+” program maradványösszege szerepel. Ami bizonyos, hogy adományokból és támogatásokból ez idő alatt is mintegy tízmillió forintra tettek szert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.