Svájcban is perelhetnek a hajókatasztrófa miatt

Nagyságrendekkel több kártérítést ítélhetnek meg a svájci vagy amerikai bíróságok a Hableány-katasztrófa áldozatainak hozzátartozóinak, mint a magyar bíróságok. Újabb vizsgálat kezdődött, a magyar hajósok ugyanis munkahelyi balesetet szenvedtek, amit a munkavédelmi előírások szerint is ki kell vizsgálni. Magyar rendőrök dél-koreai katonákkal vállvetve keresik tovább a katasztrófa három eltűnt utasának holttestét.

2019. 06. 17. 5:55
null
Mindmáig sokan látogatnak ki a tragédia helyszínére, hogy csendben imádkozzanak az áldozatokért Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálos közlekedési baleset ügyében eddig maximum tízmillió forint kártérítést ítéltek meg a hozzátartozók számára idehaza, ám svájci és amerikai bíróságokon nagyságrendekkel nagyobb kártérítés érhető el, mondta a Magyar Nemzetnek Borbély Zoltán, a Hableány üzemeltetője, a Panorama Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő ügyvéd.

A közlekedési szakjogász – aki Sógor Zsolt ügyvéddel együtt képviseli a büntetőeljárásban a magyar áldozatok hozzátartozóit – nem kíván prejudikálni, azt hogy mi, illetve ki okozta a katasztrófát, a bíróság hivatott eldönteni.

Az előzetes nyomozati adatok és a Viking Sigyn ukrán kapitánya elleni gyanúsítás azonban tartalmazza, hogy a svájci zászló alatt hajózó Sigyn anélkül, hogy személyzete felvette volna a Hableány személyzetével a kapcsolatot, előzte a magyar sétahajót, amit utolért, a tatját meglökte, majd maga alá gyűrte, és a víz alá süllyedt Hableányt legalább egyszer megforgatta a tengelye körül.

A hajózási szabályzat értelmében már most egyértelműnek látszik a Sigyn személyzetének szabályszegése, s mivel a kapitányt gyanúsították meg, ő minden bizonnyal a svájci hajó hajóhídján volt, ami egyszemélyi felelősségét csak erősíti.

Mindmáig sokan látogatnak ki a tragédia helyszínére, hogy csendben imádkozzanak az áldozatokért
Fotó: Bach Máté

Az szinte biztosra vehető, hogy a dél-koreai áldozatok hozzátartozói svájci vagy amerikai választott bírósághoz fordulnak kártérítési igényükkel, erre a Viking Sigyn üzemeltetőjének svájci székhelye is feljogosítja őket. A svájci vagy amerikai bírósághoz való fordulásra a magyar áldozatok hozzátartozóinak is megvan a lehetőségük, annak ellenére, hogy magyar állampolgárok voltak az elhunytak, és a büntetőeljárás is a magyar jogrend szerint zajlik.

Közben a büntetőeljárás mellett újabb vizsgálat indult, a Hableány kapitánya és matróza halála ugyanis munkahelyi balesetnek minősül, és a munkavédelmi előírások szerint az illetékes fővárosi kormányhivatalhoz tartozó munkavédelmi és munkaügyi osztály feladata a történtek teljes körű vizsgálata, a felelősség megállapítása.

A munkavédelmi vizsgálathoz természetesen a büntetőeljárás megállapításai éppúgy hozzájárulnak, mint a munkavédelmi felügyelők megállapításai, az igazságügyi szakértők bevonása pedig mindkettőhöz elengedhetetlen. Jelenlegi ismereteink szerint elsősorban a nautikai szakértőknek lehet ügydöntő feladata, hiszen az eddigi vizsgálatok sem a Viking Sigyn, sem a Hableány esetében nem állapítottak meg műszaki hibát, a katasztrófát emberi mulasztás okozta.

A hajótragédia három dél-koreai áldozatának holttestét továbbra sem találták meg. Pedig a kutatóegységek minden emberileg megtehetőt elkövetnek, napkeltétől napnyugtáig szünet nélkül folytatják a keresést a folyón Budapesttől délre, a Mohács alatti magyar–szerb–horvát vízihatárig.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vízirendőrei a Készenléti Rendőrséggel, valamint a koreai katonákkal, parti őrökkel és tűzoltókkal együttműködve a Duna Budapesttől délre eső 215 kilométeres szakaszán kutatnak. A megfeszített munka kiterjed a folyóra, valamint annak ár- és hullámterületére egyaránt. A hajókkal és motorcsónakokkal a vízen keresést folytatók állandó együttműködésben vannak a parti kutatást, illetve a légi felderítést végző rendőri egységekkel. Szisztematikusan, szünet nélkül végzik a kutatást az összes bevethető hajóval és két halottkereső kutyával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.