Elfelejthetjük a hagyományos számítógépeket?

A kvantumszámítógépekről tart meetupot a Neumann Társaság – írja a Heves megyei hírportál, a heol.hu.

Forrás: heol.hu - MEDIAWORKS2022. 05. 10. 14:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltűnnek a Neumann János által lefektetett elvek alapján működő számítógépek? Nem egyszerű a válasz: a részletekbe a Neumann Társaság a QHungary-csoporttal, a Wigner Fizikai Kutatóközponttal, és a BME TTK Fizikai Intézetével közösen szervezett május 12-i online meetupján rangos hazai szakemberek avatják be az érdeklődőket.

Bár gyakorlati megvalósításuk még kísérleti fázisban tart, napjainkban a kvantumszámítógépek egyre gyakrabban szerepelnek a hírekben, így már sokan tudják róluk, hogy nem a napjainkban széles körben elterjedt, „hagyományos” számítógépekkel azonos módon működnek.

Ez vajon a Neumann-elvek végét eredményezi majd? A biteket tároló fizikai egységek kvantumosan szuperponált, illetve összefonódott állapotait kihasználva a kvantumszámítógépek képesek olyan számítási feladatokat is belátható időn belül megoldani, amik a hagyományos komputerekkel gyakorlatilag kezelhetetlenek.

A kvantumszámítás alapjai, a jövő számítógépének speciális programozása még egy hozzáértő informatikus számára sem feltétlenül triviális, ezért a Neumann Társaság A kvantum hangja címmel május 12-én 16 órától online meetupot szervez a téma köré, amelyen a téma két ismert szakértője tart előadást.

A meetupon Asbóth János, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem docense és a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a kvantumszámítógépek felépítéséről tart előadást.

Zimborás Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kvantumszámítás és informatika kutatócsoportjának vezetőjének előadásából az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen számítási feladatok azok, amelyek megoldását érdemes lesz majd a középtávon várható hibajavított kvantumszámítógépekkel keresni, s hogyan gyorsíthatják a közeljövőben megjelenő (NISQ) kvantumszámítógép-prototípusok a gépi tanulást és más alkalmazásokat. Mindkét szakember a QHungary-csoport társalapítója, amely egyebek közt a kvantumszámítás népszerűsítését, oktatását tűzte ki célul.

Az online meetup a Zoom platformon zajlik majd, a részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet ezen az oldalon lehet megtenni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.