A támogatott konstrukciók miatt szárnyal a hitelpiac

Egy évvel ezelőtt a banki ügyfelek még jó másfél százalékkal alacsonyabb kamaton tudtak piaci lakáskölcsönt felvenni.

Munkatársunktól
2022. 05. 05. 16:18
null
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők második legnagyobb havi hitelfolyósítását produkálta idén márciusban a lakáshitelpiac. A hazai pénzügyi intézmények 2022 harmadik hónapjában 135,7 milliárd forintot helyeztek ki. Ennél csak 2021 júniusában sikerült nagyobb összeget folyósítaniuk lakáscélra, 136,7 milliárd forintot.

A Money.hu szakértői szerint ugyanakkor ez nem feltétlenül kedvező fordulat. A 135,7 milliárd forintnyi kihelyezésnek ugyanis megközelítőleg 47 százalékát – 63,3 milliárd forintot – a támogatott lakáshitelek adták, míg tavaly márciusban a folyósított 104,9 milliárd forintnyi lakáshitelnek mindössze 18 százaléka, kevesebb mint 19 milliárd forint kapcsolódott valamilyen kedvezményes konstrukcióhoz.

A támogatott hitelek ilyen komoly térnyerése azt mutatja, hogy az emelkedő kamatok miatt a lakosság elfordul a piaci konstrukcióktól – állapítja meg a banki összehasonlító portál. Utoljára éves szinten visszaesést 2021 februárjában könyvelt el a piac. Idén csak márciusban 24 bázisponttal nőtt a folyósított piaci hitelek átlagkamata. Az 5,26 százalékos átlagérték azt jelzi, hogy egy évvel ezelőtt az adósok még jó másfél százalékkal alacsonyabb kamaton tudtak piaci hitelt felvenni. A portál szakértői arra is emlékeztetnek, hogy a 2021. márciusi 3,73 százalékos piaci hitel sok tekintetben vonzóbb volt, mint a támogatott konstrukciók, hiszen lényegesen kisebb bürokráciával lehetett hozzájuk jutni, mint az államilag támogatott kölcsönökhöz.

Ma azonban a Magyar Nemzeti Bank átlagkamataival számolva egy húsz évre felvett húszmillió forintos piaci hitel 134 800 forintos törlesztőrészlete csaknem 14 százalékkal, 17 ezer forinttal magasabb, mint a támogatott hitelekre kimutatott 3,68 százalékos átlagkamat. Ráadásul a futamidő alatt visszafizetendő összeg négymillióval magasabb a kedvezményes konstrukciónál, 32,3 millió forint.

A jelenlegi piaci helyzetben az újonnan hitelt felvenni szándékozóknak, illetve a hitelkiváltásban gondolkodóknak érdemes a végig fix konstrukciók mellett letenni a voksot, és nem érdemes várni, miután egyelőre nem valószínű, hogy megáll a kamatok emelkedése – tanácsolja a szakportál. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.