Parragh László: A magyar gazdaság elemi érdeke a béke

A kamara elnöke szerint a monetáris politika most visszafogja a gazdasági növekedést.

Magyar Nemzet
2023. 03. 09. 10:33
Gazdasági Évnyitó
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számos nehézséggel szembesülnek a vállalkozások. Az elmúlt években megjelent a koronavírus-járvány, a múlt évben pedig kitört az orosz–ukrán háború. A kihívások sora nem ért véget. Ebben a helyzetben meg kell találni az egyensúlyt a vállalati és az állami szerepvállalás között. Ez eddig sikerült is – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

A szervezet első embere jelezte: 2017-től jelezte a kamara, hogy inflációs fenyegetés van a gazdaságban. Ezt a járvány megerősítette, amit a háború megfejelt. Az energia árának jelentős emelkedése minden területre hat, ahogy a szankciók is. Parragh László szerint fel lehet tenni a kérdést: ebben a helyzetben lehet-e unortodox monetáris politikát folytatni?

– A jegybank a Növekedési Hitelprogrammal túlfűtötte a gazdaságot. Jelenleg pedig valójában 18 százalékos az alapkamat. A gazdasági növekedést most visszafogja a monetáris politika. Mindenki érdekelt az infláció leszorításában, de ennek eléréséhet összhangra van szükség a kormány, a jegybank és a vállalatok között – emelte ki a kamara vezetője.

Parragh László szerint feszített a munkaerőpiac, itt változtatásra van szükség. A felnőttképzésre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fhelyezni. A háború jelentős nehézséget okoz az energiafronton is, ami tavaly ősszel pánikhoz vezetett. Ezt követte a cégek alkalmazkodása. Segítettek a kormány programjai is, amelyek betöltötték a szerepüket.

– Az uniós pénzeket láthatólag politikai zsarolásra használja Brüsszel, ez akadályozza a beruházásokat, fejlesztések maradnak el. Itt nem lehet megfeledkezni arról, hogy Ukrajna újjáépítése is előbb-utóbb elindul. Az unió forrásai végesek. Attól tartunk, hogy ez a Magyarországnak járó pénzeket is elszippantja – mondta a kamara elnöke. 

Parragh László szerint minél előbb békére van szükség, a háború ugyanis megroppantotta Magyarország felzárkózását, de egész Európa gazdaságát is. 

 

 

Borítókép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet tart a szervezet gazdasági évnyitó rendezvényén (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.