Még mindig a kisebb méretű cégek körében népszerű az NHP Hajrá!

A tavaly novemberben 2500 milliárd forintra emelt keretösszegnek köszönhetően a program az idén is számos vállalkozáson tud segíteni.

Horváth Éva
2021. 03. 02. 22:43
null
Az ideális az lenne, ha nem a kiírások időpontjától tennék függővé a fejlesztéseket a vállalkozások Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Növekedési hitelprogram Hajrá! (NHP Hajrá!) konstrukcióban a tavaly áprilisi indulás óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozás jutott kedvező kamatozású forráshoz. Az 1836 milliárd forint összegben létrejött ügyletek több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg egyharmaduk új beruházások megvalósulását szolgálta. Az idén nyolcéves Növekedési hitelprogram 2013 óta csaknem 66 ezer vállalkozás forráshoz jutását biztosította – közölte tegnap a legfrissebb adatokat a Magyar Nemzeti Bank.

Az NHP Hajrá! az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására: minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széles körű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kkv-szektornak.

A tavaly novemberben 2500 milliárd forintra emelt keretösszegnek köszönhetően a program az idén is számos vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja segíteni.

Az NHP Hajrá! konstrukcióban a tavaly áprilisi indulás óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozás jutott kedvező kamatozású forráshoz.
Fotó: Havran Zoltán

Az NHP Hajrá! konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 57 százaléka forgóeszközhitel, 12 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.