Most is érdemes rögzíteni a kamatokat

Ismét fokozottan figyelniük kell a változó kamatozású lakáshitelt törlesztő banki ügyfeleknek.

Horváth Éva
2020. 04. 04. 8:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét fokozottan figyelniük kell a változó kamatozású lakáshitelt törlesztő ügyfeleknek arra, hogyan alakulnak a bankközi kamatok. A Magyar Nemzeti Bank új, likviditást szabályozó monetáris intézkedése – egy 0,9 százalékos egyhetes betéti eszköz bevezetése – nyomán ugyanis jelentősen megugrott a három, a hat és a 12 hónapos Bubor, általában 0,84-0,86 százalékra. Ami persze nem meglepetés, miután a jegybank által meghirdetett betéti eszköz 0,9 százalékos, az alapkamattal megegyező szintje megközelítőleg 0,5 százalékponttal magasabb a korábbi bankközi rátánál.

Jóllehet, a változó kamatozású hiteleket törlesztő ügyfelek felé felszámolt kamatok még így is alacsony szinten, egy százalék alatt vannak, az érintetteknek a havi törlesztőrészlet emelkedésére kell felkészülniük. A törlesztési moratórium igénybevételénél a változó kamatozású hitelek futamideje az eddig kalkuláltnál nagyobb mértékben nőhet meg, hiszen emelkedik az elhalasztott kamatfizetés összege is. Sőt, ha az új körülmények tartósabbak lesznek, a törlesztőrészletek is megnőhetnek. A szakértők becslése szerint a lakáshitelek több mint fele jelenleg is változó kamatozású a hazai piacon, amelyek az esetleges további kamatemelkedés miatt most kockázatosabbá váltak.

– Azonban még mindig jó megoldást jelenthet, ha az érintett ügyfelek számba veszik a lehetőségeiket, és ezeket a konstrukciókat hitelkiváltással biztonságosabb, kiszámítható fix kamatozású lakáshitelre cserélik. Mindenképpen ajánlott azonban szakértővel egyeztetni, mert a jelenlegi folyamatok ellenére még mindig lehetnek olyan adósok, akiknek jobban megéri, ha most sem változtatnak – tanácsolja Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője.

A szakportál példaként bemutatott hitelénél a háromszázalékos kamat mellett 48 ezer a havi törlesztés, ám amennyiben a kamat négy vagy öt százalékra emelkedik, a rendszeres befizetendő összeg 52-55 ezer forintra ugrik fel. Feltételezve még azt is, hogy ez egy olyan változó kamatozású lakáshitel, amelynél még 15 év van hátra a futamidőből, a mostani tartozás pedig hétmillió forint.

Akik azonban most vesznek fel hitelt, nekik már új korszak kezdődik. Egyfelől nem vonatkozik rájuk a törlesztési moratórium, s szinte már nem is vehetnek fel sem új lakáshitelt, sem személyi kölcsönt változó kamatozással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.