Több lépésben is csökkenhetne az szja

Növekvő nettó bérek, erősödő fogyasztás, egyre több lakossági megtakarítás — a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ilyen hatások kapcsolódnának ahhoz, ha a döntéshozók a jelenlegi 15-ről kilenc százalékra csökkentenék a személyi jövedelemadót, vagyis megvalósítanák az egy számjegyű szja tervét. Parragh László szerint a lépésnek abban is volna szerepe, hogy minél több szakember térjen haza azok közül, akik korábban külföldre mentek munkát vállalni. Az elnök úgy véli: több lépésben is elérhetnénk a kilencszázalékos szintet.

Jakubász Tamás
2019. 07. 17. 9:31
null
Készülnek a rohamra a hivatalnál Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többet hallani arról, hogy emelni kell idehaza a bérszínvonalat, lépéseket kell tenni azért, hogy a munkavállalók zsebében nagyobb összegek maradjanak. A szóba jöhető megoldások között rendre előkerül az egy számjegyű szja ötlete, vagyis az, hogy a törvényhozás a jelenlegi 15 százalékról kilenc százalékra vagy még alacsonyabbra csökkentse a személyi jövedelemadó egyetlen kulcsát.

– A tervet már régebben felvázolta a kormány, megvalósítása a mostani viszonyok között megannyi előnyt tartogat – nyilatkozta kérdésünkre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László a lehetséges hatásokról szólva azzal kezdte, hogy a jövedelemadó csökkentésével azonnal nőne négy-ötmillió ember nettó fizetése. – Biztosra vehető, hogy az anyagi többlet egy részét az érintettek elköltenék a boltokban, a szolgáltatóknál, más részéből tartozásaikat törlesztenék, további summát pedig megtakarításra fordítanának, például állampapírt vásárolnának belőle – vélekedett az elnök.

– Ez azt is jelenti – folytatta –, hogy az adócsökkentés révén érdemben emelkedne a kiskereskedelmi forgalom és nőnének a megtakarítások, miközben a lépésnek érdemi szerepe lehetne a munkaerőhiány kezelésében, azoknak a magyar szakembereknek a hazacsábításában is, akik korábban külföldön vállaltak munkát. – Számos építőipari, élelmiszeripari vállalat küldött mostanában képviselőket Németországba, hogy megkeressék az ottani magyar munkavállalókat, és jó fizetést ajánlva itthon kínáljanak nekik állást. A kilencszázalékos szja az ilyen tárgyalásoknál is fontos szempont lehetne – fogalmazott Parragh László.

A kamarai vezető szerint az egy számjegyű személyi jövedelemadó kialakítása kapcsán két fontos kérdést mielőbb tisztázni kell: egyrészt, hogy miből hajthatná végre a kormányzat az összességében sok száz milliárdos adómérséklést, másrészt milyen ütemterv szerint csökkenne a 15 százalékos kulcs például kilenc százalékra. – A személyi jövedelemadó lefaragásának kedvező hatásai akkor érvényesülhetnek, ha a fedezetet nem más adók, különösen nem a vállalkozások közterheinek felemelése adná – vélekedett az elnök. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a szakmai számítások arról árulkodnak: hatásosak az adóhivatal feketegazdaság ellen kialakított rendszerei, vagyis az online pénztárgépek, a közúti áruszállítás ellenőrzéséhez használt ekáer és az online számlázás. A feketegazdaságot elhagyó gazdasági szereplők az elmúlt időszakban – becslések szerint – százmilliárdokkal járultak hozzá a közös terhek viseléséhez, s az illegális szféra csökkentéséből még remélhetők valamekkora további összegek.

Parragh László az adócsökkentés mikéntjéről szólva arról beszélt: a kedvező hatásokkal akkor is lehet számolni, ha az szja nagyarányú csökkentését több lépésben, programszerűen valósítja meg a kormányzat.

– A lényeg itt a hitelesség. Az, hogy az adófizetők elhiggyék, az első lépést követi majd a többi. A gazdasági folyamatok alakulásában ugyanis ötvenszázaléknyi jelentősége van a tényeknek, a matematikának, a másik ötven százalék inkább a várakozásé – fogalmazott az elnök, arra utalva, hogy ha a képviselőház többéves szja-csökkentést foglalna törvénybe, a magánszemélyek aszerint alakítanák pénzügyeiket, életüket. Vagyis vásárolnának, építkeznének, félretennének, döntéseik meghozatalakor számolnának az adócsökkenés miatt náluk maradó újabb és újabb összegekkel.

Az elnök összegzésképpen úgy fogalmazott: az egy számjegyű szja erősítené a magyar gazdaság növekedésének fenntarthatóságát, különösen akkor, ha az ahhoz szükséges fedezetet a gazdaság bővülésének előnyeiből, valamint a feketegazdaság letöréséből teremtené elő a kormány.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.