Visszavettek a lendületből a lakáshitelek igénylői

Lelassult a hazai lakáshitelpiac, ugyanakkor a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet fennmaradása esetén a következő időszakban lehet tér a fellendülésre.

Horváth Éva
2020. 07. 11. 12:00
null
A járvány után lassabban cserélnek gazdát az otthonok Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásaihoz köthető óvatosság látszik a legfrissebb, májusi lakáshitelpiaci számokból. Az ingatlant vásárlók, és ezáltal a hitelfelvételt tervezők egy része valószínűsíthetően későbbre, a bizonytalanság enyhülése utáni időszakra halasztotta a lépést. Akik nem, azok közül pedig sokan azért nem kapják meg a felvenni kívánt kölcsönt, mert nem felelnek meg a bankok megszigorított kritériumainak – állapítja meg legfrissebb összeállításában a Money.hu. A szakportál elemzése szerint a járványhatás április után a májusi adatokban is szerepel, emellett valószínűsíthető, hogy a következő hónapokban éves összevetésben további csökkenés vár a piacra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint májusban az új lakáshitelek szerződéses összege 61,9 milliárd forintot tett ki, ami 28 százalékos csökkenés éves szinten. Az év első öt hónapjára jutó 373,4 milliárd forintos lakáshitelösszeg éves szinten lényegé­ben stagnálást, pontosabban 0,2 százalékos csökkenést jelent. A piaci és támogatott lakáshitelek között azonban éles különbség látható. Előbbiek összege 306 milliárd forint volt az év első öt hónapjában, ami nyolcszázalékos visszaesésnek felel meg. A támogatott lakáshitelek 64,5 milliárd forintos összege ugyanakkor 75 százalékos emelkedést jelez. Csak májusban 28 százalékkal, 61,9 milliárd forintra esett vissza éves szinten az új lakáshitelek összege. A támogatott hiteleknél 33 százalékkal, 9,9 milliárdra nőtt, a piaciaknál 34 százalékkal, 51,6 milliárd forintra mérséklődött az összeg.

A járvány után lassabban cserélnek gazdát az otthonok
Fotó: Bach Máté

Bár a lakáshitelek piacán további visszaesés valószínűsíthető, ennek mértékét tompíthatják a támogatott hitelek és a babaváró támogatás. Az alacsony kamatkörnyezetben lehet tér a fellendülésre: a magyar GDP-arányos lakáshitel-állomány a régiós átlag fele, az uniósnak pedig a negyede.

Hódítottak a minősített kölcsönök

A 2017. évi indulás óta több mint ezermilliárd forint értékben, mintegy nyolcvanezer hitelfelvevő kapott minősített fogyasztóbarát lakáshitelt (mfl), amelyek piaci részesedése az új folyósításokon belül 2020 májusára elérte a 75 százalékot – olvasható az MNB szakmai elemzésében. A jegybank szakértői rámutattak: az mfl-termékek térnyerésükkel megalapozták, hogy az új lakáshitelek folyósításán belül a legalább öt évre fixált kamatú termékek váljanak meghatározóvá, és hozzájárultak a lakáshitelek kamatfelárának jelentős csökkenéséhez. 2019 elejére pedig gyakorlatilag megszűnt a változó kamatozású lakáshitelek folyósítása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.