Ukrán politikus: Magyarország támogatja az ukrán nemzet megsemmisítését

Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes élesen bírálta hazánkat, amiért „blokkolja az Oroszország elleni szankciókat”. Szerinte hazánk „támogatja az ukrán nemzet megsemmisítésére” tett lépéseket, ám ha „logikusan gondolkodna, akkor támogatnia kellene Kijevet”. A politikus bírálta a nyugati fegyverszállítások lassúságát és lényegében az orosz vereségben látja az egyetlen kompromisszumot. Perebijnisz bízik abban, hogy a Nyugattal át tudják lépni a lefektetett vörös vonalakat is.

Magyar Nemzet
Forrás: Index, SME Svet, Ma72023. 02. 28. 14:36
Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes (Fotó: Twitter)
Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes(Fotó: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kijev nagyon csalódott Magyarország hozzáállása miatt, leginkább azért, mert blokkolja az Oroszország elleni szankciókat és megakadályozza az Ukrajna-NATO Bizottság ülését” – idézte az Index a szlovák SME Svet lapot, amelynek Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes adott interjút a minap.

A politikus kritikákat fogalmazott meg hazánkkal szemben, amiért szerinte „időnként ukránellenes beszédeket” hallani, miközben ők „baráti és szomszédos nemzetként tekintenek a magyarokra”.

Mint azt az Index is kiemeli, a politikus úgy folytatja: ha logikusan gondolkodnának Magyarországon, akkor támogatniuk kellene Ukrajnát, ugyanis történelmük során több megpróbáltatással is meg kellett küzdeniük a Szovjetunió miatt.

Félreértett magyar álláspont

A politikus ezután sajátságosan kezdte értelmezni a magyar kormány békepárti álláspontját, és aláhúzta, hogyha Ukrajna abbahagyná az ellenállását Oroszországgal szemben, akkor másnap megszűnne létezni.

Mivel Putyin célja egész Ukrajna megszállása és az ukrán nemzet megsemmisítése, Magyarország lényegében támogatja őt ebben. Magyarországnak vannak bizonyos kapcsolatai Oroszországgal, ezeket felhasználva fel kellene szólítania Moszkvát, hogy vessen véget az agressziónak, és vonja ki csapatait Ukrajnából. Akkor a háborúnak vége lenne 

– fogalmazott az ukrán külügyminiszter-helyettes.

Orbán Viktor tegnapi parlamenti felszólalásában ugyanakkor elkülönítette a magyar és az ukrán nemzeti érdekeket. Mint fogalmazott „evidens, hogy mi Magyarország érdeke az orosz–ukrán háborúban”, ami a béke egy tűzszünet révén. Míg szerinte probléma az a baloldali képviselői álláspont, hogy „ugyanúgy gondolkodnak Ukrajnáról, mint Magyarországról, pedig két különböző országról van szó”.

Ukrajna érdekei soha nem előzhetik meg Magyarország érdekét, nem fogjuk tönkretenni magunkat senkinek az érdekében

 – nyomatékosított a miniszterelnök.

Szerinte a nemzetközi politikában az az egyetlen helyes megközelítés, hogy Magyarország az első.

Az orosz vereség mint kompromisszum

A politikus szerint Moszkvával csak olyan kompromisszum képzelhető el, amiben „az orosz hadsereg kivonja csapatait Ukrajna területéről és kompenzációt kezd az okozott károk nyomán”. Hozzátette: a bűnösöket bíróság elé kell állítani, és ezután vitathatjuk meg, hogy Oroszország milyen formában létezik tovább.

Perebijnisz kiemelte a Balti államokat, amelyeket az „orosz agresszió elleni küzdelem hajtóerejének” nevezett.

Míg szerinte, ha már tavaly márciusban megkapták volna azokat a nyugati fegyvereket, amelyeket most, más helyzet elé néznének és „a megszállt területek nagy részét felszabadították volna”, ám szerinte későn érkezett a nyugati segítség.

„Minél hamarabb megkapunk minden szükséges eszközt a győzelemhez, annál hamarabb győzünk, és annál kevesebb lesz az áldozat” – fogalmazott a politikus.

 A külügyminiszter-helyettes szerint összességében sokat változott a nyugati hozzáállás az elmúlt egy évben.

Úgy tűnik számomra, hogy a Nyugat ma meg van győződve arról, hogy ebből a háborúból az egyetlen kiút Ukrajna győzelme, és mindent közösen kell megtennünk Ukrajna győzelméért. Igen, vannak még vörös vonalak, de bízom benne, hogy együtt át tudjuk őket lépni

 – idézte a politikus szavait a Ma7 szlovákiai magyar nyelvű lap, utalva azokra a harckocsikra és harci repülőkre, amelyeket Kijev „elvár” a Nyugattól.

Megszólalt a külügy

Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is tűszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk – reagált Paczolay Máté külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettes Magyarországot érintő kijelentéseire.

Paczolay Máté az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a nyilatkozatról úgy fogalmazott: 

az egy nyilvánvaló provokáció, ráadásul minősíthetetlen stílusban. Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is tűszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk.

Borítókép: Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.