A székely autonómia napja legyen számunkra felkiáltójel!

A székely autonómia napja legyen számunkra egy felkiáltójel – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtést is népszerűsítette.

Forrás: MTI2020. 10. 25. 11:23
null
Farkaslaka, 2018. oktber 28. rtz g a szkely autonmia napjn a Hargita megyei Farkaslaka feletti Gordon-tetn 2018. oktber 28-n. MTI/Veres Nndor Fotó: MTI/Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szili Katalin úgy fogalmazott: a székely autonómia napja legyen számunkra egy felkiáltójel. A mai nap a székely autonómiáé. Őrtüzek gyúlnak e napon Székelyföld-szerte, hirdetve az ott élő magyarság jogos autonómiaigényét. Lármafák jelzik, hogy száz évvel a trianoni békediktátum, harminc évvel a rendszerváltozás után, egy átalakulóban levő európai közösség nem hagyhatja figyelmen kívül a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke székelység törekvését.

Kiemelte: a demokrácia csak akkor lehet hivatkozási alap, ha az autonómiát is támogatja. Hiszen az önrendelkezés ezen formája az állami szuverenitást tiszteletben, a többség gyarapodását pedig szem előtt tartja.

„Székely barátaink ezt pontosan tudják”

– írta.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Azt kérte a magyaroktól, hogy október utolsó vasárnapján egy gyertya meggyújtásával és annak kihelyezésével otthonaik ablakába jelképesen is fejezzék ki támogatásukat a székely autonómia mellett, mindezzel pedig tegyenek a Kárpát-medencei régiókban őshonos kisebbségként élő magyarság érvényesüléséért is.

Hozzátette: ebben az esztendőben, amikor a nemzet összefogására talán a leginkább szükség van, a székely autonómia napja legyen számunkra egy felkiáltójel. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés végéig, azaz a november 7-ig még rendelkezésre álló néhány napban mindenki keresse meg legalább egy, valamely európai országban élő ismerősét, és kérje meg, hogy támogassa a polgári kezdeményezést a nemzeti régiókért.

„Egy üzenettel ismerősének, egy üzenettel nemzettársainkért Brüsszelnek”

– írta Szili Katalin.

Potápi Árpád: Ma nem fegyverrel, hanem aláírással küzdhetünk

Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a székelyföldi Madéfalván beszélt erről a székelyföldi autonómia napja alkalmából a Siculicidium-kápolnában tartott szentmise végén.

Mint mondta, a magyarokat a közös történelem, a közös nyelv, a közös származástudat és a közös ünnepek: március 15., augusztus 20., és október 23. teszik magyarrá.

Megemlítette: 1956. október 23-án ugyan Budapesten tört ki a magyar forradalom, de Erdélyben is azonnal elkezdődtek a szervezkedések, annak reményében, hogy itt is megszabadulnak a diktatúrától.

Kitért arra, hogy 2015 óta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozata alapján október utolsó vasárnapján ünneplik szerte a világon a székelyföldi autonómia napját. Emlékeztetett arra, hogy a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezésre már a május 7-i határidő előtt összegyűlt az egymillió aláírás, de nem sikerült teljesíteni az aláírások eloszlásának a területi kritériumait.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.