A Trump-kormányzat betiltja az érzékenyítő képzéseket

Az elnök szerint egyes kormányzati hivatalokban Amerika-ellenes propaganda zajlik.

2020. 09. 07. 7:04
Members of a Black militia group called the NFAC hold an armed rally in protest over the police killing of Breonna Taylor
Egyre harciasabbak a diszkriminációellenes tüntetések Fotó: Jim Urquhart Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez egy betegség, amit nem hagyhatunk tovább terjedni – Donald Trump nem az Egyesült Államokban tomboló koronavírus-járványra utalt ezzel a hétvégi Twitter-bejegyzésével, hanem azokra az „érzékenyítő tréningekre”, amelyek az elnök véleménye szerint Amerika-ellenes propagandát közvetítenek a szövetségi kormányzati hivatalokban. Trump közölte: tudomására jutott, hogy az Egyesült Államok dollármilliókat költ az adófizetők pénzéből azokra a diszkriminációellenes képzésekre, amelyeken a kormányzati hivatalok munkatársainak eddig kötelezően részt kellett venniük. A szóban forgó ügynökségeknek küldött belső levelében a Fehér Ház most – az elnök utasításai alapján – elrendelte, hogy vessenek véget e tréningeknek.

Az amerikai sajtó által kiszivárogtatott levél szerint a tanfolyamok azért ártalmasak, mert azokon azt sugallják, hogy szinte minden fehér ember felelős a rasszizmusért, az Egyesült Államok pedig rasszista és gonosz ország. – Egyes ilyen képzéseken az is elhangzott, hogy rasszista gondolkodásra vall az abba vetett hit, hogy Amerika a lehetőségek országa, s a legalkalmasabb embereket illeti meg az álláshely – olvasható a levélben. A szóban forgó kiképzésekre a konzervatív Discovery Institute kutatóintézet hívta fel a figyelmet, amely arra is rávilágított, hogy a pénzügyminisztériumban, az energiaügyi tárcánál, de még a Szövetségi Nyomozóirodában is zajlanak ilyen tanfolyamok. Christopher Rufo, az intézet egyik munkatársa a Fox News hírcsatornának elmondta, a közérdekű adatigényléséből származó információk alapján megtudta: az oktatók többek között azt tanították, hogy a fehér emberek tartják fenn Amerika rasszista rendszerét. A magas beosztású fehér férfiakat emellett arra késztették, hogy képzeletbeli kisebbségieknek írjanak bocsánatkérő leveleket.

Egyre harciasabbak a diszkriminációellenes tüntetések
Fotó: Reuters

Az egyik ilyen tanfolyam szervezője, M. E. Hart azt nyilatkozta a The Washington Post napilapnak, hogy céljuk az elfogultság kiirtása az amerikai kormányzati hivatalokból. – Magától értetődőnek tekintjük azt az igazságot, hogy minden embert egyenlőnek teremtettek. Emberként kell tekintenünk egymásra, s mindent meg kell tennünk, hogy ez valósággá váljon – közölte.

Az amerikai sajtóban feltárt ügy különösen érdekes annak tükrében, hogy az Egyesült Államok nagyvárosaiban sokadik hónapja zajlanak a rasszizmusellenes tüntetések és a rendőri erőszak elleni tiltakozások. Az elmúlt hetekben több olyan incidens is napvilágot látott, amelyekben fehér rendőrök lőttek le fekete polgárokat. A tüntetések élére álló Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalmat közben antiszemitizmussal vádolják és azzal, hogy maga is az erőszakot propagálja. A rasszizmus a novemberben esedékes elnökválasztás kampányának is forró témája lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.