Trump rendet ígért Amerikának

Az amerikai elnök több hónap szünet után Oklahomában tartotta első kampánygyűlését.

2020. 06. 21. 18:04
U.S. President Donald Trump holds his first re-election campaign rally in several months in Tulsa, Oklahoma
U.S. President Donald Trump points at the crowd as he enters his first re-election campaign rally in several months in the midst of the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, at the BOK Center in Tulsa, Oklahoma, U.S., June 20, 2020. REUTERS/Leah Millis - RC2CDH9FPZ3F Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a demokraták jutnak hatalomra, a zavargók irányítanak majd, és senki nem lesz biztonságban – ezt mondta több ezer híve előtt vasárnapra virradóra Donald Trump. Az újraválasztásáért küzdő amerikai elnök a koronavírus-járvány miatt több mint négy hónap kihagyás után tartott ismét kampánygyűlést az oklahomai Tulsában. Trump hívei már napok óta gyülekeztek a helyszínen, de a négyszázezres város 19 ezer fő befogadására alkalmas sportcsarnoka nem telt meg. Ezt a demokrata oldalon ki is gúnyolták, noha Trump kampánystábjának közlése szerint az interneten milliók követték élőben az elnök több mint másfél órás beszédét. – A csendes többség erősebb, mint bármikor – mondta Trump, a törvényesség és a rend pártjának nevezve a republikánusokat. Ugyanakkor a csarnok előtt baloldali tüntetők összekülönböztek az elnök híveivel.

Trump a foghíjas széksorokért a szerinte koronavírus-pánikot keltő médiát okolta, amely csak akkor nem riogat a Covid-19 terjedésével, amikor tömegek tüntetnek az utcán és fosztogatnak. Oklahomában eddig tízezren kapták el a kórt, több százan belehaltak, és Trump kampánystábja, valamint az elnököt Tulsában biztosító titkosszolgálat egyes tagjainak is pozitív lett a vírustesztje. A kampánygyűlésen megjelentekkel nyilatkozatot írattak alá, hogy nincs követelésük a szervezőkkel szemben, ha megfertőződnek.

Az elnök élesen támadta várható demokratapárti választási ellenfelét, aki a felmérések átlagában csaknem tíz százalékponttal vezet előtte. – Joe Biden Amerikájában a zavargóknak és a fosztogatóknak több joguk lesz, mint a törvénytisztelő polgároknak – mondta Trump. A járvány hatásai mellett az elmúlt hetekben George Floyd minneapolisi fekete férfi halála kavarta fel Amerikát, immár legalább 23 ember életét kioltó tüntetés- és zavargáshullámhoz, valamint a múlt átírását célzó akciókhoz is vezetve.

– Az eszement baloldali csürhe megpróbálja meggyalázni a történelmünket, megszentségteleníteni gyönyörű emlékműveinket, le akarják dönteni a szobrainkat – fogalmazott az elnök, úgy vélve, a radikális baloldal tartja ellenőrzése alatt Bident, „tehetetlen bábjukat”. A szélsőbaloldali tüntetésekről az elnök azt mondta: el akarja érni, hogy egy év börtönt kapjon, aki elégeti az amerikai zászlót. Külön kitért a seattle-i radikális tüntetői övezet, a CHOP felszámolására, amelyhez Washington állam kormányzójának közbenjárását is sürgette.

Szombaton egyébként – egyelőre tisztázatlan körülmények között – megöltek egy tizenévest, egy további személyt pedig súlyosan megsebesítettek a rendőröktől mentes CHOP-zónában, erről lapunk pénteken írt. – George Floyd halálát ürügyként használják fel azok, akik az amerikai társadalmat faji törésvonalak mentén akarják megosztani – mondta egy amerikai elemző a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Melissa O’Sullivan emlékeztetett, hogy a zavargásokra demokrata irányítás alatt álló városokban került sor, ahol a polgármester hatásköre a rendőrfőnök kinevezése.

Nem tiltották be Bolton könyvét

John Bolton búcsút mondhat a profitnak, amelyre a könyvével tesz szert, továbbá büntetőjogi felelősségre vonásnak teszi ki magát – ez következik a szombati bírói végzésből. Az amerikai Igazságügy-minisztérium beadványáról döntő washingtoni bíró azonban úgy határozott: nem állítja le Donald Trump elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója botránykönyvének bemutatóját. A kormány kényes információk kiszivárogtatására hivatkozott. A terem, ahol történt (The Room Where It Happened) című könyv – amelyből előzetesen hosszabb részletek is megjelentek – már megjelenése előtt, elővételben a sikerlisták élére ugrott. A kötet számos vádat fogalmaz meg az elnökkel szemben, többek között azt állítva, Trump Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök támogatását is meg akarta nyerni 2020-as újraválasztásához, valamint módszeresen akadályozta az igazságszolgáltatást. Trump hazugságok és kitalált történetek gyűjteményének nevezte a könyvet, amellyel Bolton állítólag kétmillió dollárt (mintegy 618 millió forintot) kereshet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.