Vállaljuk a magyarok érdekképviseletét

Továbbra is érvényes a szlovákiai választások győztesének, a jobbközép OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) a felvidéki magyar pártoknak tett ajánlata: vállalják a magyar érdekképviseletet azután, hogy sem a Magyar Közösségi Összefogás, sem a Híd–Most nem lépte át a bejutási küszöböt. Ez derül ki a villáminterjúból, amelyet Grendel Gábor, a leendő egyetlen magyar pozsonyi képviselő adott a Magyar Nemzetnek. Az úgynevezett preferenciaszavazatok szerint az OĽaNO 39 éves politikusa – Grendel Lajos Kossuth-díjas író fia – a nyolcadik legnépszerűbb Szlovákiában.

2020. 03. 02. 10:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minek köszönhető, hogy a pártjuk nyerte a választást?

– Ez aprólékosabb elemzést igényel majd a későbbiekben, de elsősorban annak, hogy sikerült megszólítanunk olyan választópolgárokat is, akik azelőtt nem mentek el szavazni. A másik oka pedig az lehet, hogy az idei választás fő témája a korrupció elleni harc volt. Márpedig ebben a mi pártunk, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek volt talán a legautentikusabb.

– Ön lesz az új parlament egyetlen magyar képviselője, miután sem az Összefogás listája, sem a Híd–Most vegyes párt nem ugrotta meg a bejutási küszöböt. Ez milyen felelősséget ró önre?

– Sajnálatosnak tartom, hogy Szlovákia modern történelmében most először nem került be magyar párt a parlamentbe. Erre sajnos számítani lehetett, miután a két erő külön indult. A mi mozgalmunk egyébként tavaly nyáron felkínálta az együttműködés lehetőségét a Magyar Közösség Pártjának: egy választási koalíció létrehozását javasoltuk. Sajnos nem sikerült megegyeznünk, mert más, kisebb magyar tömörülések a saját választási párt mellett kardoskodtak. Ezért is végződött a mostani voksolás magyar szempontból úgy, ahogy. Már akkor felajánlottuk egyébként, hogy mozgalmunk vállalja a magyar kisebbség érdekképviseletét arra az esetre, ha nem egyezünk meg, a magyar pártok pedig külön indulnak, ám nem jutnak be. Ez az ajánlatunk továbbra is érvényes, és annál inkább aktuális, mert rajtam kívül nem lesz más magyar nemzetiségű képviselő Pozsonyban.

– Az eredmények szerint egyes magyarlakta járásokban is jól szerepeltek. A napokban azonban Dunaszerdahelyen azt hallottam magyar értelmiségiektől: szerintük a szlovák pártok nem tudják jól képviselni a magyar ügyeket. Vitába száll velük?

– Nem akarom ezeknek az értelmiségieknek a véleményét semmilyen módon megcáfolni, joguk van hozzá, hogy így vélekedjenek. Csak azt tudom ígérni, hogy igenis vállalni fogjuk a magyar kisebbség érdekeinek képviseletét, ahogyan egyébként más kisebbségekéit, valamint a többségi választókéit is.

– Az ellenzéki árnyékkormányban a belügyek felelőse volt. Elképzelhető, hogy ön lesz a belügyminiszter?

– Ez a kérdés még nagyon korai. Először le kell ülnünk tárgyalni a potenciális koalíciós partnerekkel, meg kell hallgatnunk az elképzeléseiket és egyezségre kell jutnunk velük. Ezt most fontosabbnak tartom annál, mint hogy egy nappal a választás után már személyes ambíciókról beszéljünk.

– Mely pártokkal tárgyalnak majd?

– Valamennyi demokratikus ellenzéki párttal, amely bejutott a parlamentbe.

– Azaz?

– Mindenkivel, kivéve a Smert, a legerősebb eddigi kormánypártot és a Kotleba-féle szélsőségeseket.

– Említette a korrupcióellenességet. Korábban újságíróként hasonló témákkal is foglalkozott, mint Ján Kuciak, akit két évvel ezelőtt megöltek. Hogyan érintette személy szerint a gyilkosság?

– Mélyen. Teljesen elképzelhetetlennek tartottuk valamennyien, ami 2018 februárjában megtörtént. Mivel valóban magam is újságíróként dolgoztam, különösen érzékenyen érintett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.