Városok tiltakoznak az LMBT-ideológia ellen

A nemzetközi támadások ellenére is egyre több lengyelországi település, megye minősül az LMBT-ideológiától mentes övezetnek. A lengyel konzervatívok mozgalmát korábban az Egyesült Államok és az EU is kritizálta, egy friss felmérés szerint azonban már az ország harmada elutasítja a homoszexuális közösség ideológiáját.

Buzna Viktor
2020. 02. 28. 7:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tiltakozott tavaly az Európai Parlament, gomba módra szaporodnak Lengyelországban az LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösség ideológiáját nyíltan elutasító közigazgatási területek.

Erről a homoszexuálisok közösségét támogató, Gyűlölet térképe nevű weboldal adott tájékoztatást, most közölt infografikájuk szerint Lengyelország alapterületének harmada csatlakozott az LMBT-ideológiát valamilyen módon akadályozó kezdeményezéshez. A térkép szerint közel száz helyi önkormányzat, közöttük a legnagyobb lengyelországi közigazgatási egységnek számító hat vajdaságban fogadtak már el az LMBT-közösség érdekeivel ellentétes jogszabályokat. Ehhez tartoznak az úgynevezett LMBT-ideológia-mentes övezetet hirdető rendelkezések, de a jogvédők idesorolják a családok elsőbbségét biztosító rendeleteket, ilyet 34 önkormányzat fogadott el.

Bár vitatható a jogvédők adataira alapozott térkép hitelessége, abban általános az egyetértés, hogy az Európai Parlament tavaly decemberben elfogadott, elmarasztaló határozata csak újabb lendületet adott a lengyel mozgalomnak. Először a múlt év elején alakult LMBT-ideológia-mentes övezet Lengyelországban, miután Varsó liberális polgármestere a homoszexuálisok jogait védő rendeletet fogadott el, valamint az iskolai tananyag részévé tette az LMBT-közösségek ügyeit. A bejelentésre a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt vezetője, Jarosław Kaczyński is reagált, külső fenyegetésnek minősítve a jelenséget.

Bár az ideológiai háború a varsói polgármesterek akciójával kezdődött, kisebb konfliktusok már korábban is előfordultak a két tábor között. Több lengyel városban is betiltották az LMBT-felvonulásokat, miután a keresztény hagyományaira büszke lengyel jobboldalt provokáló, istenkáromló üzenetekkel kampányoltak jogaikért a homoszexuá­lis közösség egyes tagjai.

Az LMBT-ideológia-mentes zónák népszerűségében nagy szerepe volt a Gazeta Polska jobboldali hetilapnak. A konfliktus kipattanása után a szerkesztőség fekete kereszttel áthúzott, szivárványszínű matricákat tett az újságba, ami a sajátos mozgalom fontos szimbólumává vált. Az LMBT-ideológia-mentes zónák azóta is inkább szimbolikus, semmint jogi kategóriák. Az egyes önkormányzatok maguk választják meg az ideológia elutasításának módját, így vannak direktebb és enyhébb szövegezésű jogszabályok.

Előbbi kategóriába tartozik a Balkan Insight által szemlézett, kelet-lengyelországi Ryki település rendelete, amelyben „a balliberális politikai körök ideológiai hadviselésében használt, erőszakos homoszexuális propaganda” távoltartásával indokolják az LMBT-mentes zóna kialakítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.