Interaktív könyv jelent meg Mindszenty József bíborosról

A kötet QR-kódokat használ és webes elérhetőségeket ad meg, ahol a fiatalok egyszerre hódolhatnak technika iránti rajongásuknak és információéhségüket is kielégíthetik.

Nagy Koppány Zsolt
2020. 08. 24. 19:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Gergelynek és Kovács Attila Zoltánnak hála különleges könyv jelent meg Mindszenty József bíborosról: egy interaktív blogkönyv fiataloknak. Ezen az ajánláson megakad az ember szeme, mert először is: (sajnos) nem olyan időket élünk, amikor a fiatalok volnának a célcsoportja egy Mindszentyről szóló kiadványnak, másodszor meg… ha az ember alaposabban megnézi, rájön, hogy ez csupán csalogató szöveg, hiszen a kötetet minden felelős és magát folyton intellektuálisan újrapozicionálni igyekvő felnőtt (ha ez ellentéte a fiatalnak) használhatja – nemcsak akkor, ha nincsenek meg neki Mindszenty munkái vagy a róla szóló szakirodalom kötetei, hanem egyébként is.

A kötet – mely külalakjában is egyedi darab, ritkán találkozik ilyennel a könyvbarát olvasó! – QR-kódokat használ és webes elérhetőségeket ad meg, ahol a fiatalok egyszerre hódolhatnak a technika iránti rajongásuknak és információéhségüket is kielégíthetik. Idézek az interaktív kötet #Intonáció című előszavából: „Mindszenty József bíboros személyiségének mélyebb rétegeit legjobban a serdülőkorú fiatalok értik-érzik át. Ők, ti tudjátok felfedezni azt, ami bő száz év alatt akárkinek nem sikerült. Ti megfejthetitek az ő fordulatos életének titkát, szavainak, tetteinek, mosolyának és szigorúságának valódi motivációját. Ismerhetünk a saját éltünkben néhány hozzá hasonló felnőtt figurát, akiket nemcsak mi értünk meg azonnal, hanem ők is, egyik pillanatról a másikra, szavak nélkül is közel kerülnek hozzánk. A mi számunkra Mindszenty bíboros ilyen ember… Különleges és egyedi ez a kiadvány, mely kifejezetten a számotokra mutatja be az ő hihetetlenül gazdag életútját. Nem szokványos műről van szó, hiszen a képes összeállítás egyben internetes és mobilapplikációs kódokkal, webes elérhetőségekkel ad hozzá a leírtakhoz: képeket, filmeket, hanganyagokat és további érdekes tartalmakat. Regiszterekbe foglalva jelenítettük meg a teljes életutat, melynek történelmi íve lefedi az elmúlt évszázadot. […] A szentéletű bíboros élete olyan, mintha egy izgalmas kalandregény részeként tárulna fel az Osztrák–Magyar Monarchia, az I. világháború, a Horthy-korszak és a II. világháború, a nyilasterror, a kommunista önkényuralom, az 1956-os szabadságharc, a hidegháború és az enyhülés, a puha diktatúra és a magyar emigráció történelmi panorámája.”

És valóban, a kötet annak magyarázatán kívül, hogy Mindszenty életét miért csak a fiatalok érthetnék meg, vagyis a fiatalok érthetnék meg leginkább – arra gyanakszunk, ez csak afféle retorikai fogás –, semmivel sem marad adós abból, amit ígér.

Elképesztően jól szerkesztett fejezetek (amelyeket nem feltétlenül kell sorrendben olvasni, külön is megállják a helyüket), gazdag kép- és idézetanyag mutatja be ennek a tragikus sorsú nagy embernek az életét, akinél többet aligha szenvedett bárki. (A kötet 68. oldalán látható bronzszobor – Alberto Ceppi műve –, melynek címe A XX. század keresztjeire feszített Mindszenty József, úgy vágja mellbe az olvasót, hogy sokáig nem is kap levegőt. És rögtön mellette ott a szívszorító idézet: „Nem vettem részt semmiféle összeesküvésben. Érseki tisztemről nem mondok le. Nincs vallanivalóm és semmit sem írok alá. Ha mégis megtenném, az csak az emberi test gyöngeségének következménye és azt eleve semmisnek nyilvánítom” – írja a kínzásokra felkészülni próbáló Mindszenty.)

Hihetetlen gazdag információanyag ez a könyv, egy, a magyar népre nézve rettenetes évszázad krónikája, és egy megrendítő, szinte mártíréletút bemutatása egyben; éppen ezért joggal tarthat számot mindenki érdeklődésére – igen, a fiatalokéra is. És ott vannak a bizakodó sorok a szerzők tollából: „A hercegprímás teljes jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálására Erdő Péter bíboros kérésére 2012 márciusában került sor. A magyar nép nemzeti hősként őrzi emlékét.” Hát… mindörökké így legyen: ámen.

#Mindszenty. Interaktív blogkönyv fiataloknak. Kovács Gergely és Kovács Attila Zoltán szövegezésében és szerkesztésében. Magyarországi Mindszenty Alapítvány kiadása, Budapest, 2020.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.