Lázár Ervin egyaránt írt, mesélt gyerekeknek és felnőtteknek

Nem elképzelhetetlen, hogy a meséi hasonlóan évszázados utat fognak bejárni, mint Aiszóposz fabulái.

Juhász Kristóf
2020. 05. 05. 7:02
Lázár Ervin
Neki köszönhetően bukkanunk érett fejjel megfellebbezhetetlen, ragyogó igazságokra Fotó: MTI/Czimbal Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés olyan mesekönyv van, amit az ember felnőttként is teljes értékű műként vesz kézbe. Nosztalgiázhatunk puhán és jólesőn Andersen meséin, L. Frank Baum Óz-sorozatán, netán a Vackor- vagy a Brumi-történeteken, de nincs olyan érzésünk, hogy lám, érett fejjel micsoda megfellebbezhetetlen, ragyogó igazságokra bukkanunk. A Négyszögletű Kerek Erdő világa viszont ilyen. Ráadásul Lázár Ervin nem egyetlen örök érvényű gyerek- (és felnőtt-) könyvet írt, mint A. A. Milne vagy Lewis Carroll (na jó, Alice-ból kettő van), hanem rengeteget. Ontotta magából a történeteket. Jósolni merész dolog, de az sem elképzelhetetlen, hogy a 84 éve született Lázár Ervin meséi hasonlóan évszázados utat fognak bejárni, mint Aiszóposz fabulái. Emberek és művek hatásának felmérésekor ma a mátrixra szokás hivatkozni, legyen hát: írjuk be az internetes keresőbe a négyszögletű szót, és ámuljunk.

Az újságíróból szépíróvá lett, majd gyermekeknek író szerzőként ismertté vált Lázár Ervin élete nem bővelkedik látványos fordulatokban, botrányos esetekben, anekdotának való, frivol részletekben. Szerető családban nőtt föl, ő maga is szerető családapa volt, aki alkotótársának vallotta gyermekeit, és a maga gyermekkorából is rengeteget merített. A szépírás mellett több lapnál dolgozott szerkesztőként, alapított is lapot, dramaturg is volt rövid ideig, valamint szervezeti szinten is aktív tagja az írótársadalomnak. Nem volt az a viharos karakter, akiért az életrajzírók közelharcot vívnak, és munkásságáról is nehéz mélyenszántó elemzésekbe bonyolódni – talán nem vagyok egyedül az érzéssel, hogy Mikkamakka és a többiek egyetemes bölcsességgel, keresztényi szeretettel és az anyanyelvi humorban önfeledten lubickolva elmesélt kalandjairól minden okoskodás úgy pattan le, mint Szörnyeteg Lajos agyvelejéről egy bonyolultabb szóvicc.

Rigó Béla a Gyermekkönyvek vonzásában című, 2011-ben megjelent tanulmánykötetben írja: „Lázár Ervin életműve a legfontosabb téma, amelyet a magyar gyermekirodalomban ma megtalálhat valaki. Bármilyen csoda, mondjuk, Weöres gyermekversei­nek kincsestára, az csupán egyik része a költői életmű egészének. A Pál utcai fiúkról is elmondhatjuk, hogy a világirodalomban is látható pályát futott be, de Molnár Ferenc életművében ez csupán egy jelentős kitérő. Lázár Ervin azonban a meséinek köszönhetően lett az, aki. Az már megint csak a téma ajándéka, hogy Lázár nem pusztán meseíró. Annak ellenére sem, hogy ma már egyre biztosabban tudjuk, ő volt legnagyobb meseírónk. (Nagyobb, mint Benedek Elek vagy Móra Ferenc, pedig az ő szövegtengereikhez képest mennyiségileg jóval szerényebb az életműve.) Lázár Ervin író volt (írónak meg költő), aki gyereknek és felnőttnek (gyakran mind a kettőnek egyszerre) írt, mesélt.”

Rigó itt egyébként Komáromi Gabriella: Lázár Ervin élete és munkássága című monográfiáját méltatja, mely a maga nemében (nyilván a fentiek miatt) egyedülálló, hiánypótló munka.

Neki köszönhetően bukkanunk érett fejjel megfellebbezhetetlen, ragyogó igazságokra
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Amikor a bevezetőben a Négyszögletű Kerek Erdő világáról beszéltem, természetesen vétkesen nagyvonalú voltam, hisz bölcs mesélőnk számos története teljesen máshol játszódik, se Hapci király, se Bab Berci nem találkozik Mamintiékkal (bár hasonló figurákkal igen, hiszen Lázár Ervin minden figurája hamisítatlanul Lázár Ervin-i). Idézzünk hát most a Bab Berci és a csodanektár című meséből Rimapénteki Rimai Péntekh monológját, amit hálás szívvel intéz a címszereplőhöz:

„– Amiért ilyen rendes voltál, ha jól hallottam, amikor halottnak hittél, még azt is mondtad rám, hogy kedves… na igen… az lesz a jutalmad, hogy bármikor kopogtatás nélkül… – Itt elhallgatott. – Na nem! Akkor állandóan nyitálod itt nekem az ajtót. Meg csukálod. Azt nem… akkor, hogy bármikor kopogtathatsz az ajtómon… no, azt sem… még csak az hiányzik! Az állandó kipi meg kopi. Hogyisne! Ellenben… megvan! Vedd tudomásul, hogy mindig szívesen látlak. Egy föltétellel. Ha nem jössz hozzám látogatóba. Érted?!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.