Mocsai Lajos: A sportolókon át megismerhetjük a koronavírust

Sportoljunk egészségben címmel szervezett konferenciát szerdán a Testnevelési Egyetem, ahol a koronavírus-járvány hatását vizsgáló tudományos munkacsoport tapasztalatait és eredményeit osztották meg az élsportra vonatkozóan. Mocsai Lajos rektor hangsúlyozta, hogy a sportolók mérésén keresztül jobban megismerhetjük a vírus természetét.

2020. 06. 18. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtónyilvános eseményen a Testnevelési Egyetem képviseletében Prof. DR. h. c. Mocsai Lajos, az egyetem rektora ünnepélyes keretek között együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetőjével Dr. Gál András Leventével, emellett sor került az egyetemi sportéletet érintő XV. FISU Digitális Fórum megrendezésének bejelentésére is, amelyet hibrid formában – vagyis mind online, mind offline módon – tudnak követni az érdeklődők.

Szabó Tünde: Nagy erő rejlik a digitalizációban

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a jövő sportéletének elengedhetetlen része a sport és a testnevelés terén a digitalizáció által kínált lehetőségek feltárása, fejlesztése, alkalmazása. A sportanalitika, a sportinformatika napjainkban egyre hangsúlyosabbá válik és nem csupán a versenysportban, hiszen ezeket a technológiákat éppen úgy be lehet, és be is kell építeni az iskolai sportba, mint az utánpótlás nevelésbe, vagy a szabadidősportba. Az államtitkár a jövőbe vezető út fontos állomásának nevezte a DJP együttműködésével a Testnevelési Egyetemen létrejövő kiválósági központot, amely egy jól átgondolt, tudatos építkezés részeként hozzájárul a digitális sportstratégia minél hatékonyabb megvalósításához.

„Olyan együttműködés lesz ez, amely most kezdődik, de hosszú távon meghatározza a sikert”– jelentette ki a sportért felelős államtitkár. Dr. Szabó Tünde arról is beszélt, hogy milyen nagy erő rejlik a digitalizációban és milyen fontos, hogy a magyar sportélet is lépést tartson azokkal a digitalizációs eszközökkel, amelyek meghatározzák jövőnket.

Mocsai Lajos: A mérések kimutathatják a veszélyforrásokat

Prof. DR. h. c. Mocsai Lajos köszöntőjében elsőként arról beszélt, hogy nagyon keveset tudunk a Covid–19 vírusról, ám a sportolók intenzív vizsgálatán keresztül közelebb juthatunk a valósághoz. Majd azzal folytatta, hogy a sportolói életmód – az utazások, az együttlétek és a bezártság – fokozott kockázatot jelenthet a vírus terjedésének tekintetében. Ebből fakadóan az élsport és a fertőzés kapcsolatának pontosabb megismerése különös módszertant igényel. Harmadikként kiemelte, hogy nagyon jó lenne megtudnunk, hogy a megfertőződött, illetve a fertőzésből kigyógyult sportolók hogyan reagálnak az állóképességi, az erő- és gyorsulási típusú megterhelésekre, illetve a vírus milyen sportágspecifikus reakciókat válthat ki az élsportolókból a jövőben. Az egyetem rektora aláhúzta: a sportolók terheléstani adatai a mérési rendszerek kidolgozása, és folyamatos használata sokat segíthet abban, hogy megelőzzük a jövőbeli tragédiákat. Ki kell dolgoznunk azt a rendszert, amely megmutatja, hogy a fertőzöttség utáni helyzetben milyen veszélyekkel – szövődményekkel, reakciókkal – kell még számolnunk. Végezetül hangsúlyozta, hogy a védettség elérése és az újrafertőződés elkerülése kiemelten fontos ügy, amiben az időnkénti ellenőrzés, továbbá a könnyelműség elkerülése, de legfőképpen a módszerek pontos ismerete és alkalmazása sokat segíthet.

A sportolók enyhe tünetekkel átvészelték

A konferencia fő témájaként az előadók a sportolók egészségével kapcsolatos kutatás eredményeit foglalták össze. A Testnevelési Egyetem vezetésével és az ITM támogatása mellett, az Orthosera Kft. gondozásában egy tudományos munkacsoport azt mérte fel, hogy milyen hatással volt az új típusú koronavírus-fertőzés az élsportolókra. A kutatást végző vezető Prof. DR. Lacza Zsombor, az intézmény tudományos rektorhelyettese előadásában elmondta, nem szabad figyelmen kívül hagyni a koronavírus-fertőzés hatását a sportolókra, akik a legtöbbször enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget. Kórházba senki sem került, azonban néhány esetben tartósan fennmaradó hőemelkedés, fáradékonyság és nehézlégzés állt fenn, amely jelentősen ronthatta, ronthatja a sportteljesítményt. A sportolók között feltűnően alacsony azok száma, akikben tartós immunitás alakult ki, mindez azt jelenti, hogy az élsportolók esetében magas az újrafertőződés veszélye és ezt a tényt a terhelésnél figyelembe kell venni, mert pontosan még ma sem tisztázott, hogy a koronavírus- fertőzésnek milyen mellékhatásai vannak akár a szív, akár az érrendszer esetében. A rektorhelyettes emlékeztetett arra a mérhetetlen veszteségre is, amelyet az egyetemi hallgató, a tehetséges fiatal birkózó, Tóth Bendegúz tragikus hirtelenséggel bekövetkező halála okozott.

Augusztusban hazánkra figyel majd a világ

Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi Sportszövetség főtitkára kiemelte, a koronavírus-járvány hatására a világ legnagyobb egyetemi sportról szóló szimpóziumát, a XV. FISU Fórumot hibrid eseményként rendezik meg 2020. augusztus 12–14. között hazánkban, amelyhez a technológiai platformot a Digitális jólét program biztosítja. A főtitkár elmondta, hogy a fórum összehozza az egyetemi hallgatókat és az egyetemi sportvezetőket, valamint a nemzetközi sportszervezetek és az egyéb nemzetközi szervezetek képviselőit is a világ minden szegletéből a nemzetközi egyetemi sportélet fejlesztése érdekében. Kiemelte: a hazai egyetemi sportélet fejlődése szempontjából remek lehetőséget kínál a nemzetközi konferencia a hazai sportélet működésének, módszereinek és eredményeinek bemutatására a világ felé, hiszen várhatóan közel kétszáz országban közvetítik majd az eseményt. Az élsport és az egyetemi sport rendkívül szoros kapcsolatáról szólva a MEFS főtitkára arra emlékeztetett, hogy az olimpiai érmesek kétharmada egyetemet végzett. Székely Mózes előadásában emlékeztetett, ilyen jelentős egyetemi sporthoz kötődő eseményt hazánkban utoljára 55 éve 1965-ben, a budapesti Universiade megszervezésével tartottak.

Dr. Gál András Levente, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fennhatósága mellett működő Digitális jólét program szakmai vezetője elmondta: a DJP az elmúlt években eredményes együttműködést valósított és valósít meg számos egyetemmel, illetve egyéb civil szervezettel a digitalizáció különböző témaköreiben. A Testnevelési Egyetem oktatási egységeiben folytatott tevékenység révén az egyetem jelentős mértékben hozzá tud járulni a digitalizációval kapcsolatos kérdések kutatásához, a jó válaszok megtalálásához. A DJP Digital Sport Műhely feladatai között szerepel többek között a digitális eszközök és technológiák alkalmazása az iskolai testnevelés területén, az iskolai testnevelés digitális támogatásának módszertanának és eszközrendszerének kidolgozása, valamint a testnevelési adattár létrehozása, a digitális sporttal kapcsolatos export és know-how transzfer támogatásával együtt.

Dr. Szelid Zsolt sport-kardiológus, a Testnevelési Egyetem, Sport- és Egészségtudományi Intézetének vezetője az esetleges szövődményekről tartott előadást, amelyet a helyszínen 12 sportági szakszövetség képviselője hallgatott, több ismert TE-oktató és a sajtó képviselőinek jelenlétében. A konferencián továbbá a vírusfertőzés sportteljesítményre gyakorolt hatásáról tartott informatív előadást Prof. Dr. Radák Zsolt, a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájának vezetője és Dr. Juhász Attila, klinikai mikrobiológus A védekezés a legjobb támadás címmel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.