Levegőért kapkodnak

Tanár úr most is elképesztő dolgokkal állt elő. Kijelentette, vannak megkerülhetetlen művek, ilyen például az Egri csillagok, amit nem lehet Harry Potterre váltani.

2020. 03. 04. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interjút adott lapunknak Takaró Mihály. A József Attila-díjas irodalomtörténész, tanár részt vett a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek magyar nyelv és irodalom fejezeteinek elkészítésében, ami – mint alább látni fogjuk – egyesek szemében főbenjáró bűn. (Tanár úrnak sok van a számláján. Egy ízben például azt mondta: nagyobb eséllyel marad magyar, aki elől elzárják a nemkívánatos külső hatásokat. Ő csak azt hajlandó tanítani, ami építi a diákjait – ami rombolja, azt nem. Meg olyat is mondott, hogy a kommunista korszak elhazudta a nemzeti–konzervatív szerzőket.) Tanár úr most is elképesztő dolgokkal állt elő. Kijelentette, vannak megkerülhetetlen művek, ilyen például az Egri csillagok, amit nem lehet Harry Potterre váltani. Meg hogy nem minden érték, ami az adott pillanatban korszerűnek tűnik. Hallatlan!

Barkóczi Balázst, a Gyurcsány-párt szóvivőjét alaposan kiverte a járásából az interjú. A szatíra eszközeit vetette be közösségi oldalán. „Nyílt levél Tekintetes Takaró Mihály Úrhoz – kezdte írását. (A tekintetes szó a szatíra – P. Gy.) – Ön valóban nem középiskolás fokon, hanem annál sokkal alacsonyabb színvonalon próbál meg tanítani” – frappíroz szegény. Gagyog s ragyog…

Nem tetszett az interjú Péterfy Gergely írónak sem (ő nem szerepel az alaptantervben). Neki ezzel a szörnyű mondattal gyűlt meg a baja: „Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát.” Író úr is az iróniát választotta: „Igaza is van. Egy gyerek szenvedjen. Érezze, hogy egy kis senki a nagyhatalmú felnőttek között. A joga annyi, hogy kussol, megcsinálja, amit mondanak neki […].”

Hozok bort.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.