időjárás 16°C Friderika 2021. September 20.
logo

Matolcsy György: Mit mutat a cseh–magyar tükör?

Magyarország fenntartható gazdasági felzárkózásának segítése érdekében folyamatosan elemezzük a világgazdaság sikeres mintáit. Itt van a közelünkben egy olyan példa, amit már egyszer megtaláltunk, de később szem elől tévesztettünk: Csehország.

A Helyzet

Poszt-Trauma

HÍRZÓNA

Biztonságban a hideg hónapokban is

A kockázatoktól, a fedezeti körtől és limitektől függően az egyes biztosítói díjak között nem ritka, hogy három-négyszeres különbséget is tapasztal a szerződéskötés előtt álló ügyfél.

Aktuális

Tengernyi vér a sós vízen

A görög–perzsa háborúk döntő­ csatája Kr. előtt 480 szeptemberében a szalamiszi tengerszorosban zajlott Themisztoklész vezetésével.

PC19

Matolcsy György: A járvány gazdasági következményei

A Covid–19 negyedik hullámában vagyunk. Már láthatók azok a következmények, amelyek átformálják működésünket. Gondolkodásban és technológiai fejlettségben 2030-ra ugrottunk előre, már csak a döntéseinkkel kell utolérnünk magunkat.

Fricz Tamás blogja

Olyan a magyar népmese, akár a Biblia + videó

A Magyar Népmese Színház a múltunkra, hagyományainkra érzékenyít, miközben a gendermesék az abnormalitás követésére. Zanotta Veronika és Benedek Gyula színművészekkel beszélgettünk.

„Szükséges náció”

Leáldozott az Egyesült Államok világcsendőrszerepének, vagy a nemzetépítési és demokráciaexportra vonatkozó elképzelések kerültek süllyesztőbe?­

FÓKUSZBAN

Létezik-e növényi intelligencia?

Az új kutatások azt mutatják, hogy a növények elképesztő képességekkel rendelkeznek a világ érzékelésére és az arra való reagálásra.

Hetvenhat aradi diákot ítélnek börtönre a himnusz éneklése miatt

Folytatódik a népi ellenállás Nyugat-Magyarországon. Az antant jegyzéke a magyar kormányt presszionálná, hogy lépjen fel a helyiekkel szemben, nem az osztrákot, amely képtelen a terület átvételére. A trianoni diktátum szerint a magyar borpárlatot nem hívhatják cognacnak.

Nyugat-Magyarország szembeszáll az osztrákokkal

A bevonuló osztrákokkal hazai kommunisták is jönnek Nyugat-Magyarországon. Bethlen István miniszterelnök kijelenti: a magyar kormány betartotta a megállapodást. Az osztrákok túszokat szedtek, s ezzel elismerték, hogy az ellenállás a lakosság köréből indult ki.

Negyedszázada robbant ki a Tocsik-ügy

A botránynak politikai szála is volt, felbukkantak benne az MSZP-hez és az SZDSZ-hez közeli „alvállalkozók”, a politikai érintettek azonban megúszták.

Tavaszig még drága lesz a gáz

Nem jött be azoknak az országoknak a számítása, amelyek azt várták, hogy a második fél évben olcsóbb lesz a földgáz. Európa-szerte üresek a tárolók.

Vasszűz, egyre tompuló szegekkel

Bruce Dickinson szépen öregszik, nem erőlködik, tudja, hogy mennyit érdemes vállalnia, és azt méltósággal teszi. Nagy szó ez manapság.

Oidipuszi vakság a MITEM-en

Vidnyánszky emlékeztette Wilsont, hogy a magyar kormány jóvoltából kaphatta a szép gázsit. Nem ez az első politikai botrány a találkozón.

Elhordjuk az irháját

Az Oscar mellett a legnagyobb éves divateseménynek számító jótékonysági rendezvény minden korábbinál több politikai üzenetet hordozott.

Isteni nyugalom

Hiteles és élményszerű helyreállítást követően nyáron átadták a regéci vár keleti palotaszárnyának gazdagon berendezett épületrészét.

Faragj carrarai márványt!

Világhírű műve a tizenhét stációból álló lourdes-i keresztút márványszobrai. De Faykod Máriával beszélgettünk.

Ezer fok felett

Pattantyús Gergely üvegművész vándorkemencéjével a Kelet-Mecsekben ismertette meg a közönséget az üvegfúvással.