időjárás 5°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Poszt-trauma

Poszt-trauma

Márki-Zay Péter: „Csak lefelé”

Az álprofilok eltűnésével láthatóvá vált, hogy valójában hányan kíváncsiak a szivárványkoalíció politikusának közösségi médiás jelenlétére.

HÍRZÓNA

A szemtanú

Elő a térképet, s látom ám, hogy Csernobil magasságában járunk. A kettő között egy erőmű van, csakis az éghet. Keltegettem a többieket, ébresztő, ilyet még nem pipáltatok.

Bravó, Kocsis Máté!

Bajnai Gordon magyarázkodására így kell válaszolni: gúnyosan, nevetségessé téve azt, ami nevetséges.

Utak a homályba

Élni, ez annyit jelent: csodálattal, örömmel, borzalommal és élvezettel részt venni ebben az egyszeri és megismételhetetlen játékban.

Aktuális

Tartják magukat a magas gázárak

Folytatódott a cseppfolyós szállítmányokért kialakult árharc októberben is, miközben az utóbbi évek leghidegebb őszén kellett elkezdeni a fűtést.

Plüssmacik

A jelenleg látható migráció semmi ahhoz képest, ami ránk vár az elkövetkező tíz, húsz, harminc évben.

FÓKUSZBAN

Megalakul a második Bethlen-kormány

Prohászka Ottokár az egységes párt megalkotása mellett érvel. Mivel Bethlen Istvánt és erős konzervatív pártprogramját minden érintett elfogadja, újabb kormánya létrejöttének nincs akadálya.

Románia, te tóölő!

Bihar vármegye hévízben igen gazdag területnek számított a régi Nagy-Magyarország területén.

Transzcendens ambíció

Meg kell tanulnunk olvasni a világot. Mert más élni a világot, és megint más olvasni benne.

A halálba táncoltatott férfi

A balett történetének egyik legnehezebb, leg­összetettebb főszerepe a Giselle, amelyet most Herkovics Eszter Adria táncolt világszínvonalon.

Obelix családfájának feltárása

Az Asterix-képregénysorozat Vissza az iskolába című könyve tizennégy kis történetet tartalmaz, szerzői és kiadói megjegyzésekkel fűszerezve.

2021. December 2. Thursday 10:00

Terítéken – Vadászat és reprezentáció

A Mezőgazdasági Múzeumban megtekinthető, azonban az Iparművészeti Múzeum által szervezett kiállítás olyan iparművészeti – kerámiából és üvegből készült – tárgyakat mutat be, amelyek nem a vad elejtéséhez vagy feldolgozásához szükségesek, hanem a vadászatot magát ábrázolják. Ezek a darabok mind műremekek, luxuscikkek azok számára, akiknek az életéhez a társadalmi eseményként űzött vadászat is hozzátartozott.
2021. December 2. Thursday 18:00

Előadás és beszélgetés az üldözött keresztények helyzetéről

Az elmúlt évben naponta átlagosan 13 ember életét oltották ki keresztény hitük miatt. A közel-keleti és afrikai keresztények bántalmazása és meggyilkolása napjaink legnagyobb ütemben növekvő emberi jogi válsága. Magyarország 2017-től segíti az üldözött keresztény közösségek megmaradását a Hungary Helps programmal, amelyről Azbej Tristan államtitkár tart előadást a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban december 2-án 18 órától.
2021. December 2. Thursday 18:00

Bölcsőmben magam ringatom – Mirtse Zsuzsa új kötetének bemutatója

A Magyar Napló Kiadó vár minden érdeklődőt Mirtse Zsuzsa Bölcsőmben magam ringatom című könyvének bemutatójára a Magyar Napló Könyvesboltba december 2-án 18 órakor. A szerzővel Bíró Gergely író, a kötet szerkesztője beszélget. A rendezvény védettségi kártyával látogatható.
2021. December 2. Thursday 18:00

Adventi beszélgetés Dr. Baritz Sarolta Laura domonkos rendi nővérrel

Az adventi meghitt, békés várakozás helyét napjainkra a stressz és a rohanás vette át. Mire eljön Karácsony, a legtöbben kimerülünk és megfeledkezünk az ünnep valódi lényegéről. Hogy ez idén másképp legyen, dr. Baritz Sarolta Laurával, azaz Laura nővérrel szervez beszélgetést a Scruton, ahol arról fognak beszélgetni, hogy milyen az emberközpontú közgazdaságtan, hogyan lehet jól fogyasztani, és mit jelent ez a jól.
2021. December 2. Thursday 18:00

A vörösiszap-katasztrófa személyes történetei – Kötetbemutató

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Szociológiai Intézet, a L'Harmattan Kiadó és a Magyar Szociológiai Társaság Kvalitatív szakosztályának szervezésében, Luxné Dr. Prehoda Anna A vörösiszap-katasztrófa személyes történetei – Társadalmi traumafeldolgozás című kötetének a bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, december 2-án a Kossuth Klubban.
2021. December 2. Thursday 18:30

Az én Rembrandtom – Premier előtt az Urániában!

Rembrandt, a meghitt portrék mestere, még ma is, több mint 350 évvel a halála után képes megrengeti a műtárgypiacot. Az új Rijksmuseum című 2014-es, több díjat is elnyert film rendezőnője, Oeke Hoogendijk új dokumentumfilmje páratlan alapossággal tárja fel, hogy mitől is ennyire különlegesek a holland festőóriás munkái, amelyek a mai napig művészetbarátok millióit képesek rabul ejteni. Exkluzív premier előtti vetítés, csak az Urániában, december 2-án 18:30-tól!
Ajánlók
több mutatása

Sörre bor mindenkor

Magyar gyökerű, igényes, kreatív bisztrókonyhát visznek, jó minőségű alapanyagokra támaszkodva, nemzetközi kitekintéssel.

Tűréshatár

Harangi Szabolcs vulkanológus a La Palma-i kitörés tanulságairól beszélt.

Szentek az erdőben

Több évtizedig pihenhetett a Balatonszentgyörgyhöz tartozó erdőben az öt szakrális szobor.

„Potenciálisan pornográf”

Az Instagram „érzékeny tartalom” vezérlője egyébként kortárs művészek óriási csoportja szerint egy újabb szög a művészet koporsójába.