Keresés
Magyar Nemzet
2019. december 12., csütörtök, Gabriella napja
Elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagot
A parlament jóváhagyta a kormány kulturális törvénycsomagját, amely állami, önkormányzati és közös fenntartású színházak létrejöttét teszi lehetővé.
Nyelvtanulási diákhitel: ha megvan a vizsga, nullára csökken a kamat
Októberben indították útjára, de máris ezer körül jár a legújabb diákhitel ügyfelei­nek száma. A kifejezetten nyelvtanulási célokra fordítható hallgatói kölcsönt a többség a maximális ötszázezer forint értékben veszi fel.
Győri késelés: sürgős lenne a támadó elmevizsgálata
Három négyzetméteres, kétsze­mélyes cellában, de egyedül várja sorsa alakulását a 17 éves H. András, aki múlt héten megkéselte tanárnőjét a győri iskolában.
A kispesti hangfelvételek újabb „jóslata” vált valóra
Lackner Csaba önkormányzati képviselő arról beszélt a kispesti felvételeken, hogy Guzmics Zsombornak, a kerület Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője távozni fog a választások után.
Sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez
Nyugdíjasok meglehetősen nagy csoportjának kedveznek azok a járulékszabályok, amelyeket tegnap szavazott meg az Országgyű­lés – mondta Izer Norbert a Magyar Nemzetnek.
Salvini: A jobboldal megmenteni akarja Olaszországot Európában és nem kivezetni onnan
A „nehéz felfogásúak” Európa igazi ellenségei, akik mindent elfogadnak, amit Brüsszel diktál – jelentette ki Matteo Salvini, az ellenzéki Liga és az olasz jobboldali koalíció vezetője.
Moody's: A közép- és kelet-európai bankok kilátásai stabilak
Ellenben negatívra változtatta az európai bankrendszer jelentős részének 2020-ra érvényes kilátását szerdai szektorelemzésében a Moody's Investors Service.
Díjazták a Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeit
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a díjátadón elmondta, hogy a pályázat ötlete két dolog találkozásából született, az egyik a hazaszeretet, a másik a hiányérzet.
Kövér László: A gazdasági és a családpolitikai törvények voltak a legfontosabb döntések
Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a magyar gazdasági növekedésből igyekeznek egyre nagyobb mértékben támogatni a családokat a demográfiai trend megváltoztatása érdekében.
Keménymag: Megint az a fránya kettős mérce
A tüntetés lényege az volt, hogy ők azt sérelmezik, amikor a „diktatúra pribékjei meggátolják a kapuzárási pániktól gyötört színházi vezetőknek, hogy közpénzen zaklassanak fiatalabb nőket”.
Megindul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata
A feltárásokat a pécsi központú Janus Pannonius Múzeum régészei és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai végzik.
A dán rendőrség iszlamista merényletet akadályozott meg
Dániában utoljára 2015-ben történt terrortámadás. Akkor egy fegyveres elkövető lövéseket adott le egy koppenhágai kulturális központ kávézójára. A támadó két embert megölt.
Áder János: Ismét kalapot emelhetünk a magyar orvosok előtt
Harrach Péter: Kötelesség a rászorulókon segíteni
Újabb támadás lehet a kárpátaljai magyarság ellen az új ukrán közigazgatási törvény elfogadása
Milliós adomány gyűlt össze az árvíz sújtotta Egerszólátnak és Novajnak

A Helyzet

Ripacsok
A hazai ellenzék szellemi állapotát és hozzáállását a parlamenti demokráciához tökéletesen megvilágítja az a tény, hogy fogalmuk sem volt, mi ellen tiltakoznak.
Kis Ferenc

Tollhegyen

Megint jönnek, nyavalyognak
Aggódnak az ellenzék gazdasági elemzői. Hagyomány ez arrafelé nemzeti kormányok országlása idején. E műfajban a Gazdaságkutató Intézet utolérhetetlen.
Pilhál György

Poszt-trauma

Burány humorizált
Szocialista taplóság.

Poszt-trauma

Vallási dogmákat feszeget egy norvég reklám
Semmi sem szent.

Poszt-trauma

Téboly? Döntsék el!
Ellenzéki ámokfutás a fővárosban.

VÉLEMÉNY

A parlamenti agresszió megfékezése
A jelenlegi balliberális ellenzék szinte napra pontosan egy éve, tavaly december 12. óta sorozatosan felrúgja a parlamenti élet normális menetét.
Fricz Tamás

VÉLEMÉNY

Lassan vérzik ki Merkel koalíciója
Angela Merkel a múlt hét végét is megúszta – mint eddig mindent. Ha van valami, amiben a kancellár világbajnok, akkor a problémák – ahogy a német nyelv megfogalmazza – „kiülésében” az.
Szőcs László

VÉLEMÉNY

Közép
Mert ha van valami tényleg jó és felettébb hasznos az Európai Unióban, az az, hogy minden hibája ellenére egy gigászi békeprojekt.
Hegyi Zoltán

Kultúra

Húzni kellene egy vonalat
Rudolf Péter álságosnak tartja, hogy a színházi szakmára vetül a zaklatási botrány, de úgy látja, egy etikai bizottság felállítása időszerű volna, azonban óva int az életművek leradírozásától.

Sport

Az Atlético Madridé az utolsó nyolcaddöntős hely a Bajnokok Ligájában
Az Atlético Madrid továbbjutásával vált teljessé a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének mezőnye: Diego Simeone együttese saját közönsége előtt 2-0-ra legyőzte a Lokomotiv Moszkvát.
Sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez
Nyugdíjasok meglehetősen nagy csoportjának kedveznek azok a járulékszabályok, amelyeket tegnap szavazott meg az Országgyű­lés – mondta Izer Norbert a Magyar Nemzetnek.

LUGAS AJÁNLÓ

Szingalézek Szegeden

LUGAS AJÁNLÓ

Válságok Európája

LUGAS AJÁNLÓ

Bumsentag

LUGAS AJÁNLÓ

Varázslóvilág

Ez történt 100 éve

Lukács György kevesli a kiömlött polgárvért

Ez történt 100 éve

Megnevezi a rendőrség Tisza István gyilkosait

Ez történt 100 éve

Horthy megerősíti az államhatalmat
A kispesti hangfelvételek újabb „jóslata” vált valóra
Lackner Csaba önkormányzati képviselő arról beszélt a kispesti felvételeken, hogy Guzmics Zsombornak, a kerület Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője távozni fog a választások után.
Díjazták a jövő zenei állócsillagait (X)
November 21-én tizenkettedik alkalommal osztották ki az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásával a magyar zeneművészet kategória Junior Prima Díjait a harminc év alatti tehetségeknek.

Belföld

A színházi világ költségvetése soha nem volt ilyen magas
Az előadások száma 2900 körüli, a korábbi 1900 helyett, a nézőszám pedig négymillióról hétmillió fölé ugrott a Gyurcsány-kormány óta – mondta Szakács Árpád.
Gulyás Gergely képviseli a kormányt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtöki ülésén
Az Origo portál értesülései szerint a kormány választ vár Karácsony Gergely főpolgármestertől a Dél-Budai Centrumkórház ügyében, valamint világos állásfoglalást a Gothár-ügyben.
Németh Zsolt: A parlamenti diplomácia is egyre hangsúlyosabb a magyar-amerikai kapcsolatokban
Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy a magyar Országgyűlés magyar-amerikai baráti tagozatának képviselői David Cornstein nagykövettel folytattak megbeszélést.
Soltész Miklós ukrán gyerekeket köszöntött az Országházban
A kormány összesen 2300 olyan ukrán gyermek táborozását finanszírozta a Velencei-tónál, akinek az édesapja megsérült vagy elhunyt a kelet-ukrajnai konfliktusban.

Külföld

Párizs fizeti a sztrájkok árát
Franciaországot a sztrájk ismét lebénította, aki csak tehette, otthonról dolgozott, a gyerekek sem mentek iskolába. Alig járt a metró, a vonatok, az Air France törölte belső járatainak negyedét.
Zöld Európát szorgalmaz az uniós csúcs
Az év utolsó uniós csúcstalálkozójára érkeznek Brüsszelbe a tagállamok állam- és kormányfői. A kétnapos ülésen első alkalommal mutatkozik be az új brüsszeli vezetés.
Védőbeszéd a Nobel-békedíjastól
A mianmari kormányfő a hágai büntetőbíróságon elmondta, országa egyik legszegényebb régiójában a muszlim kisebbséggel összefüggő problémák évszázadokra nyúlnak vissza.
A terror hálójában vergődik Szomália
Öt ártatlan ember életét – három civilét és két katonáét – követelte az a támadás, amelyet az as-Sabáb terroristái követtek el Mogadishuban.

Gazdaság

Fordulóponthoz érkezett a lakáspiac
Az elsősorban kistelepülésekre irányított családtámogatások hatása még kevésbé érezhető, de a szuperkötvény elszívóhatására a befektetői kereslet már némileg visszaesett.
Négymilliárd forinttal megnövelték Nógrád megye fejlesztési keretét
A kormány családvédelmi akciótervéhez illeszkedve újra felmérték az új bölcsődei helyekre vonatkozó forrásigényt a megyében.
Igazán meglepte dolgozóit egy amerikai cég
Piros borítékokban a cég 10 millió dollárt (2,9 milliárd forint) osztott szét a dolgozók között, akiknek szó szerint elállt a szavuk a váratlan ajándék láttán.
Új eszközzel szorítható vissza a vállalati korrupció
Tovább fehéredhet a magyar gazdaság, miután rendelkezésre áll hazai szabványként is az antikorrupciós vállalatirányítási rendszer, amely bármely hazai szervezet számára könnyen elérhető.

Kultúra

Kihűlt világ címmel nyílt kiállítás Farkas István festményeiből
Soha nem látott gazdagságban, 170 képen keresztül mutatja be a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt művész festészetét a Magyar Nemzeti Galéria.
Különleges maradványok kerültek elő az egykori Szent István-terem falkutatásakor
A többi között Anjou-kori töredékeket, a barokk palota homlokzatának részleteit és a Hauszmann-kori padló burkolatának lenyomatait találták meg a szakemberek.
Virtuozitás és nosztalgia
Egyszerű színpadképpel, tökéletes hangzással, elsősorban klasszikussá érett, hetvenes évekbeli dalaival lépett színpadra az immár több mint fél évszázada dübörgő Deep Purple.
Elhunyt Varga Imre, a nemzet művésze
A neves szobrászművészt hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én, életének 97. évében érte a halál.

Sport

Babos Tímea lett az Év párosjátékosa a WTA-nál
A Babos Tímea, Kristina Mladenović duó 2019-ben előbb döntőt játszott az Australian Openen, majd a Roland Garroson diadalmaskodott, később pedig megvédte címét az évzáró világbajnokságon.
Itt a kakukktojás: nyolcaddöntős az Atalanta
Szoboszlai Dominik büszke a csapatára, a Salzburgra, amely szerinte megállta a helyét a Bajnokok Ligájában, s kiesése után most már az Európa-ligára koncentrál.
Rebrov: Nagyon fontos lesz az egyensúly
Ebben a kiélezett helyzetben mindkét félnek mentálisan és csapatként is helyt kell állnia – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján az ukrán szakember, aki kifejtette, nem igazán hisz az esélyesség fogalmában.
Rejtett ászok Sós kabátujjában
A szakvezető nem csinál kabinetkérdést abból, hogy többen – így Milák mellett Verrasztó Dávid és Evelyn vagy Burián Katalin – kihagyta a glasgow-i Eb-t.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …