Keresés
Magyar Nemzet
2019. december 12., csütörtök, Gabriella napja
Elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagot
A parlament jóváhagyta a kormány kulturális törvénycsomagját, amely állami, önkormányzati és közös fenntartású színházak létrejöttét teszi lehetővé.
Így emelik a bölcsődei dolgozók bérét
A bölcsődei ügyekért felelős miniszteri biztos szerint fontos, hogy a fiataloknak vonzóvá tegyék a kisgyermeknevelői hivatást, mert a kollégák többsége már a pályája második felében jár.
Sikeres évet zárt a jegybank
Az Országgyűlésben számolt be Matolcsy György a jegybank előző évéről. A nemzeti bank elnöke szerint nemcsak óvták az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást, de nyereségesek is lettek.
Magyar Kulturális Intézet nyílt Szöulban
A megnyitón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: 30 évvel ezelőtt új Európa született azzal, hogy a közép-európai országok visszanyerték szabadságukat.
Szokásunkká válhat a jó cselekedet
Advent idején megszaporodnak a jótékonysági akciók, de a karácsony közeledtével nyitottabbá, érzékenyebbé is válnak az emberek arra, hogy a rászorulóknak segítsenek.
Óvatos reformtervek
Franciaországban évtizedek óta visszatérő probléma a nyugdíjrendszer reformja, és bár Emmanuel Macron államfő előtt minden hivatalban lévő elnök megpróbálta megbolygatni a rendszert.
Nyelvtanulási diákhitel: ha megvan a vizsga, nullára csökken a kamat
Októberben indították útjára, de máris ezer körül jár a legújabb diákhitel ügyfelei­nek száma. A kifejezetten nyelvtanulási célokra fordítható hallgatói kölcsönt a többség a maximális ötszázezer forint értékben veszi fel.
Győri késelés: sürgős lenne a támadó elmevizsgálata
Három négyzetméteres, kétsze­mélyes cellában, de egyedül várja sorsa alakulását a 17 éves H. András, aki múlt héten megkéselte tanárnőjét a győri iskolában.
A kispesti hangfelvételek újabb „jóslata” vált valóra
Lackner Csaba önkormányzati képviselő arról beszélt a kispesti felvételeken, hogy Guzmics Zsombornak, a kerület Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője távozni fog a választások után.
Sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez
Nyugdíjasok meglehetősen nagy csoportjának kedveznek azok a járulékszabályok, amelyeket tegnap szavazott meg az Országgyű­lés – mondta Izer Norbert a Magyar Nemzetnek.
Salvini: A jobboldal megmenteni akarja Olaszországot Európában és nem kivezetni onnan
A „nehéz felfogásúak” Európa igazi ellenségei, akik mindent elfogadnak, amit Brüsszel diktál – jelentette ki Matteo Salvini, az ellenzéki Liga és az olasz jobboldali koalíció vezetője.
Moody's: A közép- és kelet-európai bankok kilátásai stabilak
Ellenben negatívra változtatta az európai bankrendszer jelentős részének 2020-ra érvényes kilátását szerdai szektorelemzésében a Moody's Investors Service.
Díjazták a Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeit
Kövér László: A gazdasági és a családpolitikai törvények voltak a legfontosabb döntések
Megindul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata
A dán rendőrség iszlamista merényletet akadályozott meg

A Helyzet

Ripacsok
A hazai ellenzék szellemi állapotát és hozzáállását a parlamenti demokráciához tökéletesen megvilágítja az a tény, hogy fogalmuk sem volt, mi ellen tiltakoznak.
Kis Ferenc

Tollhegyen

Megint jönnek, nyavalyognak
Aggódnak az ellenzék gazdasági elemzői. Hagyomány ez arrafelé nemzeti kormányok országlása idején. E műfajban a Gazdaságkutató Intézet utolérhetetlen.
Pilhál György

Poszt-trauma

Burány humorizált
Szocialista taplóság.

Poszt-trauma

Vallási dogmákat feszeget egy norvég reklám
Semmi sem szent.

Poszt-trauma

Téboly? Döntsék el!
Ellenzéki ámokfutás a fővárosban.

VÉLEMÉNY

Ellenzéki hazugságok kontroll nélkül
Ha a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program olyan sikeres lesz, mint a stadion-, sportcsarnok- és tornaterem-építési programunk, akkor biztosan lesz erős honvédsége a magyaroknak.
Németh Szilárd

VÉLEMÉNY

A parlamenti agresszió megfékezése
A jelenlegi balliberális ellenzék szinte napra pontosan egy éve, tavaly december 12. óta sorozatosan felrúgja a parlamenti élet normális menetét.
Fricz Tamás

VÉLEMÉNY

Lassan vérzik ki Merkel koalíciója
Angela Merkel a múlt hét végét is megúszta – mint eddig mindent. Ha van valami, amiben a kancellár világbajnok, akkor a problémák – ahogy a német nyelv megfogalmazza – „kiülésében” az.
Szőcs László

Kultúra

A régészet doyenje
A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntetett Patay Pál korábbi önéletírása Az életet már megjártam – Emlékezem Magyarországra és a XX. századra címmel a Nemzeti Könyvtár 98. köteteként jelent meg.

Sport

Még mindig függő
Továbbra is próbálunk átvedleni külföldi szurkolóvá, napszaktól és mérkőzéstől függ, éppen melyik válogatott sikerét kell kiszurkolnunk a női kézilabda-világbajnokságon.
Sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez
Nyugdíjasok meglehetősen nagy csoportjának kedveznek azok a járulékszabályok, amelyeket tegnap szavazott meg az Országgyű­lés – mondta Izer Norbert a Magyar Nemzetnek.

LUGAS AJÁNLÓ

Szingalézek Szegeden

LUGAS AJÁNLÓ

Válságok Európája

LUGAS AJÁNLÓ

Bumsentag

LUGAS AJÁNLÓ

Varázslóvilág

Ez történt 100 éve

Lukács György kevesli a kiömlött polgárvért

Ez történt 100 éve

Megnevezi a rendőrség Tisza István gyilkosait

Ez történt 100 éve

Horthy megerősíti az államhatalmat
A kispesti hangfelvételek újabb „jóslata” vált valóra
Lackner Csaba önkormányzati képviselő arról beszélt a kispesti felvételeken, hogy Guzmics Zsombornak, a kerület Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője távozni fog a választások után.
Díjazták a jövő zenei állócsillagait (X)
November 21-én tizenkettedik alkalommal osztották ki az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásával a magyar zeneművészet kategória Junior Prima Díjait a harminc év alatti tehetségeknek.

Belföld

Keménymag: Megint az a fránya kettős mérce
A tüntetés lényege az volt, hogy ők azt sérelmezik, amikor a „diktatúra pribékjei meggátolják a kapuzárási pániktól gyötört színházi vezetőknek, hogy közpénzen zaklassanak fiatalabb nőket”.
Áder János: Ismét kalapot emelhetünk a magyar orvosok előtt
A köztársasági elnök kijelentette: a műtét elmélete és gyakorlata, a megalapozó kezelések és beavatkozások sora mind azt mutatta meg, hogy példátlanul nehéz feladatra vállalkoztak a szakemberek.
Harrach Péter: Kötelesség a rászorulókon segíteni
Akinek több jutott, annak kötelessége segíteni annak, akinek kevesebb – mondta a KDNP parlamenti frakcióvezetője, amikor képviselőcsoportjának karácsonyi ajándékcsomagjait nyújtotta át rászorulóknak.
Újabb támadás lehet a kárpátaljai magyarság ellen az új ukrán közigazgatási törvény elfogadása
Ha az ukrán parlament jelen formájában fogadja el a közigazgatási törvény módosítását, az egy újabb támadás lehet a kárpátaljai magyar közösség ellen – mutatott rá Zsigmond Barna Pál.

Külföld

Párizs fizeti a sztrájkok árát
Franciaországot a sztrájk ismét lebénította, aki csak tehette, otthonról dolgozott, a gyerekek sem mentek iskolába. Alig járt a metró, a vonatok, az Air France törölte belső járatainak negyedét.
Zöld Európát szorgalmaz az uniós csúcs
Az év utolsó uniós csúcstalálkozójára érkeznek Brüsszelbe a tagállamok állam- és kormányfői. A kétnapos ülésen első alkalommal mutatkozik be az új brüsszeli vezetés.
Védőbeszéd a Nobel-békedíjastól
A mianmari kormányfő a hágai büntetőbíróságon elmondta, országa egyik legszegényebb régiójában a muszlim kisebbséggel összefüggő problémák évszázadokra nyúlnak vissza.
A terror hálójában vergődik Szomália
Öt ártatlan ember életét – három civilét és két katonáét – követelte az a támadás, amelyet az as-Sabáb terroristái követtek el Mogadishuban.

Gazdaság

Fordulóponthoz érkezett a lakáspiac
Az elsősorban kistelepülésekre irányított családtámogatások hatása még kevésbé érezhető, de a szuperkötvény elszívóhatására a befektetői kereslet már némileg visszaesett.
Négymilliárd forinttal megnövelték Nógrád megye fejlesztési keretét
A kormány családvédelmi akciótervéhez illeszkedve újra felmérték az új bölcsődei helyekre vonatkozó forrásigényt a megyében.
Igazán meglepte dolgozóit egy amerikai cég
Piros borítékokban a cég 10 millió dollárt (2,9 milliárd forint) osztott szét a dolgozók között, akiknek szó szerint elállt a szavuk a váratlan ajándék láttán.
Új eszközzel szorítható vissza a vállalati korrupció
Tovább fehéredhet a magyar gazdaság, miután rendelkezésre áll hazai szabványként is az antikorrupciós vállalatirányítási rendszer, amely bármely hazai szervezet számára könnyen elérhető.

Kultúra

Húzni kellene egy vonalat
Rudolf Péter álságosnak tartja, hogy a színházi szakmára vetül a zaklatási botrány, de úgy látja, egy etikai bizottság felállítása időszerű volna, azonban óva int az életművek leradírozásától.
Kihűlt világ címmel nyílt kiállítás Farkas István festményeiből
Soha nem látott gazdagságban, 170 képen keresztül mutatja be a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt művész festészetét a Magyar Nemzeti Galéria.
Különleges maradványok kerültek elő az egykori Szent István-terem falkutatásakor
A többi között Anjou-kori töredékeket, a barokk palota homlokzatának részleteit és a Hauszmann-kori padló burkolatának lenyomatait találták meg a szakemberek.
Virtuozitás és nosztalgia
Egyszerű színpadképpel, tökéletes hangzással, elsősorban klasszikussá érett, hetvenes évekbeli dalaival lépett színpadra az immár több mint fél évszázada dübörgő Deep Purple.

Sport

Az Atlético Madridé az utolsó nyolcaddöntős hely a Bajnokok Ligájában
Az Atlético Madrid továbbjutásával vált teljessé a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének mezőnye: Diego Simeone együttese saját közönsége előtt 2-0-ra legyőzte a Lokomotiv Moszkvát.
Itt a kakukktojás: nyolcaddöntős az Atalanta
Szoboszlai Dominik büszke a csapatára, a Salzburgra, amely szerinte megállta a helyét a Bajnokok Ligájában, s kiesése után most már az Európa-ligára koncentrál.
Rebrov: Nagyon fontos lesz az egyensúly
Ebben a kiélezett helyzetben mindkét félnek mentálisan és csapatként is helyt kell állnia – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján az ukrán szakember, aki kifejtette, nem igazán hisz az esélyesség fogalmában.
Babos Tímea lett az Év párosjátékosa a WTA-nál
A Babos Tímea, Kristina Mladenović duó 2019-ben előbb döntőt játszott az Australian Openen, majd a Roland Garroson diadalmaskodott, később pedig megvédte címét az évzáró világbajnokságon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …