időjárás 2°C Angelika 2023. január 27.
logo

A Helyzet

Tollhegyen

HÍRZÓNA

Lenni vagy, nem? Lenni.

Lenni vagy, nem? Lenni.

Az európai filozófiatörténet az észhasználat öntörvényűvé válásának története.

Aktuális

FÓKUSZBAN

Összeomlik a kisantant magyarellenes akciója

Összeomlik a kisantant magyarellenes akciója

A románok határsértéssel vádaskodnak, holott éppen ők lőtték a magyar járőröket. Az olaszországi Petőfi-ünnepségeket állítólag betiltja Mussolini, ám ezt más források cáfolják.

Álhírekkel támadják az országot

Álhírekkel támadják az országot

A házszabály szigorítását sürgetik, hogy a nemzetgyűlés a locsogás parlamentje helyett a munka parlamentje legyen. Bethlen István kifejti: szervezett maffia áll az ország elleni akciók mögött.

Weiss Manfréd a kommün áldozata

Weiss Manfréd a kommün áldozata

Meghal Weiss Manfréd, akinek egészsége a kommün alatti meghurcolásával rendült meg. A szociáldemokrata párt kongresszusán kijelentik: a magyar faluban nincs kultúra és demokrácia.

2023. január 27. péntek 13:40

M5: Toprini nász

Mányay főhadnagyot fontos feladattal bízzák meg felettesei. Mint kémet, az orosz fennhatóság alatt lévő Toprinba küldik, hogy a gróf kertészeként leleplezzen egy kémhálózatot. A Patenko álnéven dolgozó Mányay a grófnéban segítőtársra talál, aki még az életét is megmenti. Az 1939-es fekete-fehér magyar játékfilm főszerepeiben Jávor Pált és Tolnay Klárit láthatjuk.
2023. január 27. péntek 16:00

Film Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról

A Magyar Batthyány Alapítvány vár minden érdeklődőt Az orvosok hercege – Boldog Batthyány-Strattmann László című dokumentumfilm bemutatójára, valamint az azt követő beszélgetésre január 27-én 16 órától a budapesti Ráday Házban. Kevesen és keveset tudunk ­Batthyány-Strattmann Lászlóról, pedig a Batthyányak közül az egyetlen, akit az egyház boldoggá avatott. Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.
2023. január 27. péntek 16:30

Jazz Showcase a Müpában

Január 27. és 29. között immár tizenhatodik alkalommal jelentkezik a régió egyik jelentős zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase a Müpában. A korábbi évektől eltérően ezúttal a fiatal dzsesszcsapatok is a Fesztivál Színházban mutatkoznak be, ahol az esti nagykoncertek alkalmával színpadra lép Barabás Lőrinc és Niklas Paschburg, a Kriz és Jesús Molina, valamint a Jazzbois és a Kaláka. A koncerteket a közönség a Müpa Facebook- és Youtube-csatornáján is követheti.
2023. január 27. péntek 17:00

Magyarország és Örményország: Diplomácia a béke útján

2022 decemberében létrejött a megállapodás az örmény-magyar diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. A két ország 2012-ben megszakított bilaterális diplomáciai kapcsolatát több mint 10 év után állították helyre. A Mathias Corvinus Collegium eseményének meghívott előadói a megegyezéshez vezető útról, a diplomáciai kapcsolat létrejöttének következményeiről és a két ország jövőbeli együttműködéséről fognak beszélgetni január 27-én 17 órától.
2023. január 27. péntek 19:00

Operaest – a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye

Kesselyák Gergely, a hangverseny karmestere ez alkalommal a magyar operaélet három kiváló tenorjára építette a koncert műsorát. Tóbisz Titusz a felvidéken, Rimaszombaton született, tanulmányait szülővárosában, majd Füleken és a Kassai Állami Konzervatóriumban végezte. Jelenleg a Kassai Operaház vezető tenorja. Horváth István Pécsett született és tanult, a bel canto és lírai szerepek kiváló előadója, Fekete Attila a Váci Konzervatóriumban tanult, jelenleg a Magyar Állami Operaház egyik vezető tenorja.
2023. január 28. szombat 09:00

Madárgyűrűzési bemutató a Fiumei úti sírkertben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti helyi csoportja és a Nemzeti Örökség Intézetének együttműködésében az MME szakemberei madárgyűrűzési bemutatót tartanak a Fiumei úti sírkertben január 28-án, szombaton délelőtt 9 és 12 óra között. A sírkert gazdag növény- és állatvilágának köszönhetően parkként is élményt nyújthat a látogatóknak, ráadásul az MME több mint nyolcvan itt előforduló madárfajt figyelt meg a területen.
Ajánlók
több mutatása
A barna ötven árnyalata

A barna ötven árnyalata

Valamiért a magyarok nem kultiválják a barna söröket. Legalábbis még a nemzetközi átlaghoz képest is kevesebb fogy nálunk.