időjárás 11°C Dezső 2022. május 23.
logo

HÍRZÓNA

Václav Klaus: Viktor Orbán got something right

Former President of the Czech Republic Václav Klaus, visiting Hungary as an invited guest of the CPAC Hungary conference, sat down with Magyar Nemzet to discuss the importance of this event and the significance of its location this year.

Három varázsszó

Tradíciók, empíria, tolerancia. A mai világkrízis alapjairól van szó.

Aktuális

Macskák után lovak

Ritka, hogy egy animáció kultuszfilm lesz, márpedig a Macskafogó az lett, sőt eljutott az Oscar előszobájába.

FÓKUSZBAN

Az USA nem gátolná Trianon revízióját

Ő már kifejtette a programját, az ellenzékét még nem hallotta, csak vádakat, személyeskedéseket ― jelenti ki Bethlen István. Lloyd George brit kormányfő támogatja indítványunkat a kisebbségek védelmére.

A román megszállásért is minket hibáztatnának

Bethlen István szerint ha a győzők direktóriuma fennmarad, Európa tönkremegy. Az antant abszurd módon a bolsevik puccsért és a román megszállás kárainak egy részéért is hazánkat teszi felelőssé.

Földrajzkönyvekkel megakadályozhattuk volna Trianont

Jubilál a Magyar Földrajzi Társaság, amely felhívja a külföld figyelmét a trianoni diktátum okozta geográfiai abszurditásokra. A Tisza István meggyilkolásáért halálra ítélt Kéri Pál Szovjet-Oroszországba távozhat.

2022. május 23. hétfő 16:32

M5: Én és a hegedűm – Töredékek három erdélyi prímás életéből

Zenés dokumentumfilm, amely három belső erdélyi, ezen belül két kalotaszegi és egy mezőségi, elsősorban hagyományos népzenét játszó hegedűs életéből mutat be részleteket. A főszereplők – Varga István „Csipás”, Fodor Sándor „Neti”, és Codoba Márton „Florin” – mind híres erdélyi cigány zenész dinasztiák leszármazottjai, akik a filmben különböző zenélési alkalmakkor láthatók, de ezen kívül betekintést nyerünk hétköznapi életükbe is.
2022. május 23. hétfő 17:00

A trianoni békediktátum és a honvédelem ügye 1920–1927 – előadás a Stefánia Palotában

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ meghívására Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, A trianoni békediktátum és a honvédelem ügye 1920–1927 címmel tart előadást május 23-án, 17 órai kezdettel. Az előadásra a belépés díjtalan!
2022. május 23. hétfő 17:30

Küzdelmes sorsközösség – Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Szabadkán

Küzdelmes sorsközösség címmel rendezi meg akadémiai napjait az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem május 23. és 28. között a vajdasági Szabadkán. A tanácskozás témája a Délvidék sokszínűsége, az ott élő népek sorsközösségének históriája, jelene és jövője.
2022. május 23. hétfő 18:00

Rómeó és Júlia a Nemzeti Színház műsorán

Vidnyánszky Attila rendezésében vitte színpadra a Nemzeti Színház William Shakes­peare Rómeó és Júlia című tragédiáját, amelyet legközelebb május 23-án nézhetnek meg. A kiváló színészi alakításokat felvonultató, lenyűgöző látványú előadás a reneszánsz korba repíti vissza a közönséget, ahol megtapasztalhatják a szerelem mindenhatóságát. A főbb szerepekben Szász Júlia, Herczegh Péter, Blaskó Péter, Nagy Mari lép színpadra.
2022. május 23. hétfő 19:00

Az Orchidea-sziget öröksége – kortárs zenei est

Mi történik, ha kortárs eszközökkel dolgozzuk fel egy ezeréves kultúrájú nép hagyományait? A Tajvan melletti Orchidea-szigeten élő Tao népcsoportnál három éven keresztül vendégeskedtek kutatók a bécsi zeneakadémia vezetésével. A helyi művészeti örökséget feltérképezve május 23-án a Magyar Zene Házában megrendezett különleges esten megkísérlik annak átültetését saját kortárs kifejezésmódjukba.
2022. május 23. hétfő 19:00

Fonó Session: Padkaporos

A Fonó Session sorozat kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül. A Magyar Tekerőzenekar tagjaival legközelebb május 23-án találkozhatnak a Fonóban. Az ingyenes, kötetlen zenélésen a bourdon hangszerek kerülnek a középpontba.
Ajánlók
több mutatása

Ma utoljára Csináljuk a fesztivált!

A fináléban még mindig hihetetlenül színes a mezőny: 9 versenydal mérkőzik meg egymással, hogy kiderüljön: kié lesz az évszázad slágere cím.

Ilyen okok vezethetnek szívritmuszavarokhoz

Örökletes, a sok koffein vagy bizonyos betegségek okozzák? A szívritmuszavar mögött számos ok állhat, és jó néhány rizikófaktor is hozzájárulhat a kialakulásához.