időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

A helyzet

HÍRZÓNA

Újra úton az európai kamionok

Az európai közúti fuvarozási piac 2021 végéig 2,2 százalékkal haladja meg a 2019-es, pandémia előtti szintet – tette közzé az egyik ismert elemzőcég.

Itt az idő az ébredésre

A Pécsi Balett társulata a tánc nyelvén meséli el a nézőknek, hogy a világunkban a fő baj a férfi és a nő közötti harmónia megbomlása.

A Föld forró pontja

Milyen lehet egy hatalmas testvér fenyegető árnyékában élni, tudva azt, hogy bármikor uralomra törhet? Ez a helyzet Tajvan és Kína között.

Matolcsy György: Eurázsiai országpárok

Évszázadunkban elkezdődött Eurázsia gazdasági integrációja. A négy ázsiai kistigris közül Magyarország számára Dél-Korea és Szingapúr tűnik a legígéretesebbnek.

Utak a homályba

Élni, ez annyit jelent: csodálattal, örömmel, borzalommal és élvezettel részt venni ebben az egyszeri és megismételhetetlen játékban.

Aktuális

FÓKUSZBAN

ENSZ: Az atomenergia a legzöldebb forrás

A nukleáris energiahasznosítás szén-dioxid-kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete alacsonyabb a megújuló energiaforrásokénál a számítás szerint.

2021. November 27. Saturday 10:00

Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai családi nap

A Gödöllői Királyi Kastélyban november 27-én új időszaki kiállítás nyilik, melynek alkalmából színes programokkal készül az intézmény. A „Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai” tárlaton, zarándok csoportok által ajándékozott, népviseletbe öltöztetett babákat mutatnak be egészen 2022. február 13-ig. A kiállítás megtekintése ingyenes!
2021. November 27. Saturday 16:00

Jegesmaci barátai – bábelőadás Kőbányán

Két kíváncsi kis pingvin a hosszú vándorúton új barátokra és ismeretekre tesz szert, míg megtalálják a jegesmedvét, akivel barátságot kötnek. Az Ametist Bábszínház előadásában bemutatott látványos, nagyméretű bábokkal előadott vidám, zenés bábjáték a gyerekek kedvence.
2021. November 27. Saturday 16:00

Beethoven bakancsban – Bősze Ádám előadása

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert szeretettel invitálja a természetre és kultúrára fogékony közönséget, hogy egy forralt bor, mézes tea, illetve kerti rózsaszirommal, levendulával és bodzával illatosított házi répatorta mellett, a kellemesen meleg díszteremben részt vegyenek Bősze Ádám fergeteges kultúrshowján, amely Beethoven és a természet kapcsolatáról szól.
2021. November 27. Saturday 17:00

Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából

A Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából című produkció középpontjában a Magyar Állami Operaház idén jubiláló, 50 éves Gyermekkórusa áll, ők a főszereplői történetnek. Mellettük a Színház kiváló magánénekesei, illetve a Magyar Nemzeti Balett szólistái és az Opera Zenekarának művészei teszik felejthetetlenné ezt a Várkert Bazárban megtekinthető mintegy egyórás előadást.
2021. November 27. Saturday 17:00

Pilinszky és a zene – A Capella Theresiana Kórus szólistáinak előadása

Pilinszky János születési évfordulóján, november 27-én a Párbeszéd Házában megismétlik a Münchenben bemutatott Capella Theresiana Kórus szólistáinak előadását, ezúttal az itthoni közönségre gondolva. A műsorban Pilinszky János versein, művészettel kapcsolatos személyes gondolatain túl, a költő szívéhez közel álló és műveihez szorosan kapcsolódó zeneművek hangzanak el, amelyeket Merczel György vezényel.
2021. November 27. Saturday 19:00

Kaláka – Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák

November 27-én 19 órakor a Kaláka együttes és vendégei, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák adnak közös akusztikus koncertet a Marczin. A nagyszerű zenészek többször léptek már fel együtt a Marczibányi téren és máshol is. Néha ilyenkor úgy írják az együttest: Rackaláka.
Ajánlók
több mutatása

Sörre bor mindenkor

Magyar gyökerű, igényes, kreatív bisztrókonyhát visznek, jó minőségű alapanyagokra támaszkodva, nemzetközi kitekintéssel.

Nem ér a nevem

Az egyszemélyes névadási gyakorlatok kiválóan jelzik: az elnevezés ősi, ösztönös emberi tevékenység.

A fodrásznő ajándéka

Különleges relikviát mutattak be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A hajtincs feltételezések szerint Erzsébet királyné, azaz Sisi frizurájából származik.

Téli rege

Karácsony közeledett, a szakítások szakítópróbája. Ábel úgy érezte, gyámolításra szorul, a lakásához közeli telefonfülkéből felhívta korábbi, erdélyi barátnőjét, Sárát.

Marischka

Jó sört kapott Rezeda Kázmér indításnak, s kedves mosolyokat a Dérynéből átcsábított pincérnőtől.

Felkapott betűszó lett az év szava

A glasgow-i székhelyű Collins kiadó a honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát.