idezojelek

Unalmas előadás, Wilson úr!

A rendező rettenetesen aggódik a magyar kultúráért, hisz szerinte a magyar kormány kizsigereli a művészi kifejezés és oktatás szabadságát.

Cikk kép: undefined
Fotó: Szigetváry Zsolt

Ó, azok a boldog kilencvenes évek, amikor a magyarországi ­értelmiségiek nyugati értelmiségiekkel ítéltették el Magyarországot… Ó, azok a boldog békeidők, amikor írók, költők, színészek, rendezők és oboaművészek ítélték el hazánk „aggasztó folyamatait”… Természetesen csakis jobboldali kormányok idején és természetesen csakis jobboldali kormányok intézkedéseit. És amikor a magyarok még felkapták a fejüket ezekre az aggodalmaskodásokra… Ha bárkinek nosztalgiája támadt volna a hasonlók iránt, azt most kárpótolta Robert Wilson amerikai rendező nyilatkozata. Ő is rettenetesen aggódik a magyar kultúráért, hisz szerinte a magyar kormány kizsigereli a művészi kifejezés és oktatás szabadságát, ráadásul elvette a színművészeti egyetem autonómiáját és a többi. Robert Wilson szelet vetett – de hát aratott vihart?

Nem. Mert elmúltak a kilencvenes évek, nem támadt fel a tenger, tegnap is bágyadtan, ősziesen sütött a nap a szélcsendes Balaton felett. Pár óráig számított forró témának Wilson állásfoglalása, az ellenzéki portálok szemlézték a HVG-nek küldött nyilatkozatát, de a kultúrsokk – érdeklődés híján – elmaradt. És nem azért, mert a magyar polgárok többsége alighanem jobban ismeri Owen Wilsont, mint Robert Wilsont, hanem azért, mert harminc éven át robertwilsonok féltették a magyar kultúra szabadságát a helyi balliberális erők megrendelésére. A magyarok már unják ezt az előadást és unják ezeket a sértő, ám rettenetesen üres nyilatkozatokat. A vak is látja, hogy ezek nem Robert Wilson gondolatai, aggodalmai, hanem azoké, akik a fülébe súgják a propagandát – de azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy nagyon kései visszhangként jutott el a fülébe a Göncz Árpád-i „Európa, segíts!”.

Ezek a gesztusok már nem döntenek meg kormányokat, nem rengetnek meg intézményeket, hanem legfeljebb a balliberális hálózat mai működéséről árulnak el egyet s mást. Robert Wilson világhírű, jó rendező, nem értem, miért engedi, hogy kesztyűbábnak használják és ilyen szentenciákat mondassanak ki vele.

A mostani eset két dologra világít rá. Az egyik az, hogy a balliberális kulturális hálózat ma is abban érdekelt, hogy Magyarországot szörnyű, sátáni helyként ábrázolja, magyarán ott rontsa az országimázst, ahol csak tudja. A másik pedig az, hogy a nyugati vezérértelmiség ­elképesztően képmutató, és „demokratikus” sportként űzi Magyarország elítélését.

A nyugati vezérértelmiség oidipuszi vakságban szenved, mert ha Robert Wilson valóban elkötelezetten védené a kultúra és a művészi önkifejezés szabadságát, akkor miért nem a saját háza táján kezd el sepregetni? Ahhoz miért nincs bátorsága, hogy elítélje a cancel culture-t, hogy szembemenjen a művészeti produkcióra erőltetett kvótákkal? ­Miért nem hallatja a hangját és szólal fel azon amerikai művészek nevében, akik a woke-cenzúra áldozataivá váltak, mert nem akartak belesimulni a kultúrönkény új rendszerébe? Azért nem, mert annak következményei lennének, például többé nem rendezhetne a „szabad világban”. Magyarországot a nyugati értelmiség lelkiismereti műveleti területnek tekinti, ebben az országban róják le woke-kegyeletüket, elítélik a nacionalizmust, a populizmust, a jobboldalt, magyarán minden időszerű eretnekséget, hogy bátor, demokratikus embereknek látsszanak.

Magyarországba könnyű belerúgni, hisz nincs vesztenivalójuk, a saját démonjaikkal azért nem küzdenek, mert annak valódi következményei lennének.

És ha már képmutatás: vajon Robert Wilson miért csak a magyar adófizetői pénzből kapott szupergázsi felét ajánlotta fel a FreeSZFE egyesületnek?

Hogyha valóban szívén viseli az ügyüket, akkor miért nem fizetett, mint a demokratikus katonatiszt?

A borítóképen: Robert Wilson amerikai színházi rendező, képzőművész előadást tart a Vígszínházban 2015. április 25-én.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.