idezojelek

Szavak szabadságharca

Aki látta a jobboldali és a baloldali ünnepi megmozdulás magasból fényképezett fotóit, eljátszhat egy kaján gondolattal.

Cikk kép: undefined

Egy röpke összehasonlítás erejéig kezdjük a mögöttünk álló csodás ünnep méltatását Márki-Zay Péter ünnepi beszédével. Persze nem az ő szónoki gondolatainak jelentősége, hanem a szavak később, tőle már függetlenül megmutatkozó szimbolikus párhuzama miatt. Mert Márki-Zay arra szólította fel híveit, hogy legyenek óvatosak. Márpedig azért, mert – szerinte – Orbán Viktor barátai is „a szabadságukért” küzdenek. „Küzdenek azért, hogy ők szabadon maradhassanak, és mi ne lehessünk szabadok” – tette hozzá feltüzeltnek alig látszó híveit feltüzelni próbálva.

Lássuk be, hogy ez nem más, csak egy nyomorult szójáték. De hát ennyi volna csak részükről a szabadság fennkölt eszméje? Egy görcsösen kiizzadt szójátékvízió a börtönbe képzelt politikai ellenfeleikről? Igen: ennyi.

De ne is keressük ennek a börtönre kifutó kényszeres fixációnak a mélyebb értelmét, mert ennél már akkor is jobban járunk, ha a magasba emelkedünk. Aki ugyanis látta a jobboldali és a baloldali ünnepi megmozdulás magasból fényképezett fotóit, eljátszhat egy kaján gondolattal. Annak megfejtésével, miért is korlátozzák magukat a baloldaliak a börtönfalak közé tévedő gondolatkörökre. Nos, talán azért, mert a börtön négy fala között számukra épp elég komfortosan szűkös a tér. Ők pedig szemlátomást ebben a szűkösségben vannak a leginkább otthon. Ahol akár még név szerint megismerhetik egymást – s ezt nem mi mondjuk, hanem egy hozzájuk húzó publicista írta ezt le keserű gúnnyal az utcán bóklászó baloldali tüntetők belterjes viszonyaira célozva.

S hogy miért beszélek a szavak szabadságharcáról a nemzeti ünnepen elhangzott szónoklatokra célozva? Azért, mert – szemben a szójátékokkal próbálkozó szónok ideológiai alapvetésnek aligha nevezhető produkciójával – elhangzott azon a napon egy olyan beszéd is, amely érdemben is kész volt fejtegetni a szabadság értelmét. Már azzal is, ahogyan Orbán Viktor a hallgatóságát köszöntötte. Azzal, hogy minket a szabadság népeként üdvözölt a nemzet fővárosában. Hogy bárki, aki ott és akkor szétnéz maga körül, boldogan megállapíthassa: miénk itt a tér. Még pontosabban: itt is a miénk újra a tér. S aztán innen bomlott ki annak magyarázata, miért is lehetünk mi a szabadság népe. Hát azért, mert minden nemzet életében vannak pillanatok, amikor nem bújhatunk el, „mert egy magasabb igazság ellentmondást nem tűrően láthatóvá teszi magát”, s döntésre bír minket. S mi, magyarok – emelte ki Orbán Viktor 1956 örökségéről szólva – jól döntöttünk.

„Szabadság a rabsággal szemben, függetlenség a megszállás ellen, magyar hazafiak a kommunisták ellenében” – sorolta a szónok, aki később ehhez azt is hozzátette: ezeregyszáz év beleégette már annyira magát a DNS-ünkbe, hogy tudjuk: „itt, a Kárpát-medencében a szabadságért mindennap harcolnunk kell újra meg újra”. S mire idáig elértünk, azt is felmérhettük, hogy ebben a szabadságvízióban a szabadság lényegének megragadása valóban egy eszme és egy sorsvállalás megdicsőülése lehetett. Ezeréves távlatokban is, s a nekünk mindmáig szellemi otthont nyújtó Kárpát-medence történelmi teljességében is.

Sok elemző sok minden mást is kiemelhet még 1956 soros évfordulójának ünnepi szónoklatait bemutatva. De legyen nekünk elég ennyi. Hogy ezt látva is eldönthessük, mi az a számunkra otthonos szellemi tér, amelyben a szavak szabadságharca minket győzelemre vezethet.

Elfogadva azt a történelmi feladatunkat, hogy újra mi legyünk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül a Góliát.

Borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.