idezojelek

Egy Gyurcsány-fióka

Vajon mi lehet Mártha Imre kiemelkedő teljesítménye, ami fényévekre röpítette tőlünk, egyszerű földi halandóktól? Mi a titka ennek a ficsúrnak?

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó
Cikk kép: undefined

Rögtön az elején le kell szögeznem, én nem tartozom az irigy emberek táborába. A baloldal legaljasabb csúsztatásai közé sorolom a teljesen félreértelmezett egyenlőségeszményt, miszerint az Isten és a jog előtti egyenlőség kiegészülne valamiféle gazdasági egyenlőséggel is. Nem gondolom, hogy mindenkinek ugyanannyit kell keresnie, ugyanúgy kell élnie. Ha valaki többet tanult, szorgalmasabban készült hivatására, ügyesebb, tehetségesebb, jobban tudott élni a rábízott talentumokkal, és ezáltal nagyobb hasznot hajtott közössége számára, az részesülhessen nagyobb mértékben ebből a haszonból. Az emberiség sorsát szebbé-jobbá tevő tudósoktól, művészektől, a szenvedéseket enyhítő gyógyítóktól, a mindennapi kenyerünket előteremtőktől soha nem sajnálnám azt sem, ha tízszer olyan jól élnének. A lényeg a teljesítmény, hogy mit tett le az illető a közös asztalra.

Ezen a ponton viszont el kell gondolkodnom azon, melyik hivatást gyakorolja Mártha Imre, a budapesti közműholding vezérigazgatója. Mi az ő kiemelkedő teljesítménye, ami fényévekre röpítette tőlünk, egyszerű földi halandóktól? Mi a titka ennek a ficsúrnak, aki nyilván annyi jót tett már embertársaiért, oly sok nemes célra fordította ki tudja, honnan szerzett vagyonát, hogy a maradékból tizenhatmilliója van csak szállásra, ha el akarja kápráztatni valami egzotikus helyen szíve választottját? De a karján fityegő óra sem kóstál kevesebbet, kedvenc közlekedési eszközéről, a jachtról nem is beszélve. Ment-e előbbre a világ bármilyen gondolatától, cselekedetétől, hogy így meg kell hálálnunk az ő nagyszerűségét? Keresgélve a válaszokat nem leszünk nyugodtabbak.

Ki gondolta volna, de múltja Gyurcsány Ferenc kormányzásának idejébe nyúlik vissza, ahol a Magyar Villamos Művek élén négy ügyben is büntetőeljárás indult ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, de a botrányos ügyekből a végén valahogy kimosdatták. Amikor pedig a magatehetetlen Karácsony Gergely lett a főpolgármester, akit Gyurcsány szorosan körbevett a saját embereivel, nehogy eldőljön, Mártha lett a Főtávot, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatot, a fővárosi kertészetet, a kéményseprőket, de még a temetkezési vállalatot is magába foglaló gigacég vezetője. Ezek azok a cégek, ahonnan folyamatos elbocsátásokról, a dolgozók megfélemlítéséről, megalázásáról érkeznek hírek. Az itt dolgozók állandóan azt hallják, nincs pénz semmire, különösen az ő bérükre nem jut, majd elképedve látják drágalátos főnökük provokatív képeit a felfoghatatlan luxus világából.

A legpimaszabb, legundorítóbb bejegyzés az volt, amikor a Gyurcsány-fióka egy kéjutazás prospektusába illő fotó alá azt írta, home office, vagyis otthoni munkavégzés. Mintha ő ott a jachton, egy feltűnően alulöltözött ismeretlen hölgyet kényeztetve munkát végezne. Ezt nézegethették itthon az elbocsátásuktól rettegő beosztottjai. De sajnos nem kerekedett vihar, Zeusz nem sújtott le villámaival, így a politikai hátszéllel megtollasodott gigerli nyilván nem is érti, mi bajunk nekünk az ő nyaralásával.

Most mondanám, játsszunk el a gondolattal, mi lenne, ha a Fidesz táborába tartozó cégvezető művelné ugyanezt. De nem szükséges, bemutatkoztak már nemegyszer, megtanulhattuk, hogy ami az ő részükről természetes, arra nekünk gondolni sem szabad. Az inkvizíció babazsúr a balliberális kivégzőosztag ténykedéséhez képest, ha egy jobboldali politikus botlik meg.

Ám annyit megkérdeznénk mégis, látva ennek a Gyurcsány tenyésztette milliárdos nyikhajnak a gátlástalanságát: ha tíz év baloldali lét után ilyen jól megy, miért is akarnak annyira kormányváltást?

Borítókép: Mártha Imre (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.