idezojelek

Rideg nemzetárulók

Márki-Zay migránsként kezeli, jöttmentként emlegeti a határon túli magyarokat, mi több, beállt Gyurcsány Ferenc mögé.

Cikk kép: undefined

Jól emlékszem a tizenhét évvel ezelőtti napra, arra az ominózus december 5-ére. Mi, bácskai magyarok nagy-nagy lelkesedéssel és vérmes reményekkel vártuk. Büszkék voltunk. Végre, annyi idő után, kisebbségi sorsban bár, ám a nemzet egészéhez való tartozást, a hazatalálás vágyát reméltük beteljesülni. Olyannyira biztosak voltunk a sikerben, hogy Magyarkanizsán rendkívüli hálaadó misét szerveztünk este tíz órára. A katolikus templom előtt gyülekezve, szakadó hóesésben álltunk vagy ötvenen a kandeláberek sárga fényében, amikor ütött a döbbenet órája: megérkeztek az első hírek a kudarcos eredményről. Az esperes úr zavartan forgatta kezében a templomkulcsot, és nagyon szelíden annyit mondott, elég lesz immáron itt kint az utcán elmondanunk egy közös miatyánkot. Míg az ima szólt, egy tanárnő hangosan sírt. Aztán csak elkullogtunk, mint a vedlett bordájú, oldalba rúgott kóbor kutyák. Éjfélkor megcsörrent a telefon. Budapesti öreg szobrász barátom hívott. Feldúlt hangon magyarázott valamit, a zokogásától csak annyit értettem, a bocsánatomat szeretné kérni. A legkeményebb férfi, akit valaha ismertem, aki 1956-os forradalmárként tizenhat év börtönt lehúzott, kisgyerekként sírt, és egyre csak a megbocsátásomért esedezett, hiába próbáltam nyugtatni. Aznap éjjel sokan forgolódtunk álmatlanul. És utána még sokszor feltettük magunknak meg egymásnak is a kérdést: vajon miként fordulhatott elő ez a gyalázat? Tudják, mi fájt legjobban? Másnap reggel a munkahelyemen a szerb kollégáim tekintete. Nem azoké, akik kárörvendő mosollyal, mi több, hangosan évődve jókat röhögtek a kárunkra. Hanem azoké a szerbeké, akiknek a szemében a kajánság helyett a szánalom ült. A felismerésé, hogy mi, magyarok éppenséggel csak ennyik, csak ilyenek vagyunk. Azt nem lehet elfelejteni.

A 2010-ben hatalomra kerülő Orbán-kormánynak köszönet jár, amiért a legelső feladatuknak tekintették, hogy a nemzet önbecsülésén esett csorbát kiköszörüljék. Másfél évtized alatt 1,1 milliónyi magyar igényelte a kettős állampolgárságot. Ezért hálás minden határon túl élő honfitársunk Versectől Ógyallán át Gyimesközéplokig, szerte a Kárpát-medencében. Gyógyulnak a sebek. A nemzet egysége immáron megbonthatatlan.

Ellenben az továbbra is zavar, pontosabban felháborítónak és igaz­ságtalannak tartom, hogy akik viszont tizenhét évvel ezelőtt tevékenyen románoztak, szerbeztek meg ukránoztak, mind a mai napig ugyanezt a becstelen narratívát erőltetik. Ők vajon mikor kérnek bocsánatot a szabadkai, ungvári vagy kolozsvári magyaroktól, akiknek ősei nemritkán rakásra pusztultak, évszázadokon át a vérüket adták azért, hogy ma egy balliberális szavazópolgár finnyásan eltartott kisujjal bólogathasson annak a hódmezővásárhelyi prófétának, akinek fogalma sincs, tulajdonképpen mennyi magyar is él most a nagyvilágban? Migránsként kezeli, jöttmentként emlegeti a határon túliakat, mi több, beállt Gyurcsány Ferenc mögé, és a szavazópolgárok legalantasabb emberi ösztöneire játszik – az irigységre, önzésre, szűkkeblűségre –, amikor azzal fenyegetőzik, hogy ha kormányra segítik, a külhoni magyarok alkotmányos jogait is menten megvonná. Az a tudat az igazán megalázó, hogy ma Magyarországon politikai tőkét lehet kovácsolni a külhoni magyarok elleni uszításból. Ez a legundorítóbb a magyar baloldali-liberális hozzáállásban: mindmáig azok papolnak toleranciáról, befogadásról, a másság tiszteletéről, akik bármiféle nemzet és mindenfajta kisebbség iránt rögvest megértőnek tűnnek, egyedül a saját nemzetük iránt nem éreznek semmit. Sem határon belül, sem határon kívül.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.