idezojelek

Uniós spanyolcsizma

A jogállamisági rendelet európai parlamenti főtárgyalója már egy évvel ezelőtt azon ujjongott, hogy 2021 új fejezetet nyit a jogállamiságban.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Mire a levelek lehullanak, győztes jogászaink hazatérnek! – gondolhatták Brüsszelben. A jogállamisági rendelet európai parlamenti főtárgyalója legalábbis már egy évvel ezelőtt azon ujjongott, hogy 2021 új fejezetet nyit a jogállamiságban. Értsd: a brüsszeli pénzcsapot spanyolcsizmának használva szorongatják majd meg a renitens magyarokat és lengyeleket. Előzőleg nem váltak be a választásokhoz fűzött várakozásaik: 2018–19-ben a magyar és a lengyel kormánypártok is elfelejtettek megbukni. Mélyebbre nyúltak hát a szerszámosládába, és nicsak, éppen kézre akadt egy jókora jogállamisági mechanizmus! Fellapozták, mikor is lesznek újra magyar választások, mikorra kell hát, hogy foganatja legyen a brüsszeli megszorításnak. Sajnos nagyon közeli időpontot, 2022 tavaszát mutatta a falinaptár. Ezért felgyorsították az egész folyamatot, a magyar és lengyel megsemmisítési kereset nyomán gyorsított eljárásra szorítva rá az EU bíróságát.

De az időzítés mégis kezd megcsúszni. Már lassan 2022-t írunk, és még csak az uniós bíróság főtanácsnoki indítványát hozta a Mikulás, az ítélet hetek múlva születik meg. Sem túl-, sem lebecsülni nem érdemes a főtanácsnok véleményét, aki – ahogy arra a magyar kormány is számított – úgy véli, a keresetet el kell utasítani, a jogállamisági rendelet jogszerű. Noha ellenzéki politikusaink feltűnően örvendeznek, ez még nem a verdikt; igaz, az esetek többségében a talárosok igazat adnak a főtanácsnoknak. Ez történt akkor is, amikor ugyanez a spanyol jogász, Manuel Campos Sánchez-Bordona a civiltörvény ellenében foglalt állást.

Talán látszik mindebből, jogi köntösbe bújtatott politikáról van szó. A választások előtt óriási a tét. Meg akarnak szabadulni Orbántól, de félmillió előre kitöltött szavazólapot mégsem postázhatnak ide. Az Európai Parlament a bizottságot gyepálja, hogy csináljon már végre valamit, mindjárt voksolnak a magyarok, de nem szorítja Orbánt a spanyolcsizma. Annalena Baerbock – a leendő német külügyminiszter – leszögezte, nem várhatnak éveket bírósági ítéletekre. Most vagy soha! Katarina Barley, az EP alelnöke – Orbán Viktorra utalva – nyíltan megmondta: „Ki kell pénzügyileg éheztetnünk. Szüksége van a pénzre.” Nos, először is, nem a miniszterelnöknek „van szüksége” uniós pénzre, hanem nekünk, magyaroknak, politikai meggyőződéstől függetlenül, és még soha nem láttam, hogy az ellenzéki szimpatizáns gyerekét lezavarták volna az EU-pénzből épült mászókáról. Másodszor: bár próbálják így beállítani, az EU-pénzeket nem jutalomfalatként kapjuk, mint ló a kockacukrot, hanem az uniós szerződések alapján, hogy kiegyenlítsék a fejlődésbeli különbségeket. Ennek megfelelően büntetőeszközként sem lehet(ne) megvonni őket, csak azért, mert nem tetszik a főnökségnek egyik-másik ország migráció- vagy genderellenes politikája. Harmadszor: lólábként lóg ki a kettős mérce, az év elején éppen egy jogállamisági ügybe bukott bele a liberális vezetésű holland kormány.

A minap nagy vitát kiváltó interjút adott Timothy Garton Ash Orbán-fóbiás történész, aki szeret az Oxfordi Egyetem tekintélye mögé bújni, noha még nem döntötte el, hogy a tudományt szolgálja-e vagy – a brexit óta ugyan kívülről, de kibicnek semmi sem drága – az EU-konform szoldateszkát. Szerinte a pénzcsapokat csak május-júniusban kezdhetik elzárni, ami veszett fejsze nyele. Viszont szerinte a Fidesz elcsalhatja a választásokat. Hoppá! Az öregfiús fellépésű influenszer elszólta magát. Mérget vehetünk rá, hogy jövőre mélyebben nyúlnak majd a láda szerszámai közé; megmondta a zenebohóc is, van másik! Lapul ott egy szép kövér csalásvád is, de májusig maradhat a helyén.

Borítókép: Katarina Barley (Fotó: MTI/EPA/ Hayoung Jeon)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.