idezojelek

Kőkemény csapat

Ugyanazok a Gréczyk, Surányik, Gyurcsányok akarnak visszamászni a hatalomba, akik egyszer már tönkretették az országot.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Jópofa kis társaság kezd összeverődni Márki-Zay Péter gombaszakértő körül. Valami okból árnyékkormánynak nevezik magukat. Ez egyébként meglehetősen találó, hiszen köztudomású: aki árnyéka önmagának, annak teljesítménye még magához képest is csapnivaló. 

Így vannak ezzel Péter úr udvaroncai is. Van ebben az árnyékkormányban minden, mint a búcsúban: Szamuely Tibor jogszociológus reinkarnációja (Fleck Zoltán), oltásellenes háziorvos (Komáromi Zoltán), önmagába szerelmesedett hitoktató (Lukácsi Katalin) és szegény ember Jakab Pétere (Komjáthi Imre). 

Látnivaló: már az eddigi csapat is betonkemény volt. Ám most két újabb patinás ember lépett sorompóba. Gréczy Zsolt már korábban látványosan, ország-világ előtt bizonyította keménységét: nos, ő lesz Márki-Zay árnyékkormányának kultúrafelelőse. 

Zsolti személye bizonyíték arra is, hogy Gyurcsány most aztán tényleg kézivezérlésre kapcsolt… – Háborúban hallgatnak a múzsák – mondta beiktatási ceremóniáján az illegalitásból nemrég kieresztett politikus. Ha valamiben, hát múzsák terén tényleg otthonosan mozog a baloldal szelfikirálya.

A Márki-Zay-csapat másik csúcsigazolása Surányi György egykori jegybankelnök. Futószalagon, fröccsöntéssel gyártott „pénzügyi szakember” Surányi is: pont olyan, mint bármelyik tetszőleges Veres János, Vértes András vagy Csillag István. 

Álmából fölverve sorolja a globális pénzokrácia összes tantételét: kicsi állam, privatizáció, magas infláció, költségvetési „kiigazítások” (értsd: lakossági megszorítások), vadkapitalizmus. Jegybanki regnálása idején meg is valósított ezekből, amennyit tudott. Elkótyavetyélte az ország csaknem teljes aranykészletét, mondván, az arany nem pénz. 

Továbbá egetverő inflációt szabadított a honra. Majd ártatlan képpel elmagyarázta a szemüvege mögül: nem lehet mit csinálni, a piac így, a nemzetközi pénzvilág amúgy. Mindenki húzza össze a gatyakorcát. Ez a Surányi lépett most ki a fényre, akarom mondani: az árnyékba, az árnyékkormányba. Ő lett Márki-Zay „gazdasági szakembere”. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje mindjárt arra kérte őt, számolja már ki az ellenzék egyes ígéreteinek a fedezetét, és ossza be, miképp lehetne azt a következő négy évben teljesíteni. (Már amennyiben a nemzet, kollektív öngyilkosságot elkövetve, hatalomra tapsolná a baloldalt.) Számolj, Gyuri! Ha tudsz.

Surányi nagy számolóművész hírében áll. Mindezt nem mástól, mint Szemkilövető Ferenctől tudjuk. Elhíresült beszédében volt egy rövid bonmot, amely frappánsan összefoglalta a volt jegybankelnök szakmai zsenialitását. 

„Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy ő neki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. 

Majd elküldi a papírját végre, amire kiszámolja, és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon, és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja? Hát, ha a kétszázmilliárd forint benne van a pakkba, akkor már nincsen megoldása. 

Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány.”

Annyi kiegészítéssel, hogy nem elfogy a tudomány, hiszen nem is volt nekik soha. „Ennyi tehetségünk van, gyerekek!” – mondta ugyanekkor az őszödi szónok. 

Csak azt nem értem, miből gondolja most bárki, hogy azóta több lett nekik? Ugyanaz a leharcolt, tehetségtelen társaság, ugyanazok a Gréczyk, Surányik, Gyurcsányok akarnak visszamászni a hatalomba, akik egyszer már tönkretették az országot. Csak most egy áljobber pózkeresztény csuhája mögé bújtak.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Máté Krisztián)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.