idezojelek

Idegenből akcióznak

A Demokrata Pártnak nevezett formáció amerikai pénzeket zsebelhetett be az olasz választások előtt.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Ezen talán még Palmiro Togliatti is halálra nevetné magát – ha nem lenne rég halott. A saját korában is kretén sztálinistának tartott olasz kommunista vezető pártjának egyik leszármazottja, a Demokrata Pártnak nevezett formáció amerikai pénzeket zsebelhetett be a vasárnapi olaszországi választások előtt. Nem a római amerikai követség folyósítja – ez snassz lenne –; kell hozzá „civil” szervezet, amely elvégzi az olasz melót. A csapatot Action for Democracynek hívják, vagyis akcióznak napjaink jolly joker hívószaváért, a demokráciáért (már amit ők értenek alatta), magyar hangjuk Korányi Dávid, Bajnai Gordon jobbkeze, tanácsadó testületükben pedig az Orbán-fóbiájukba beleőszült olyan nagyasszonyok és nagyurak foglalnak helyet, mint Kati Marton vagy ­Charles Gati.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne feledkezzünk meg Fukuyama professzorról sem, aki ugyan már harminc éve kijelentette, vége a történelemnek, győzött a liberalizmus és bedeszkázzák az eget, de ma már ő sem hisz ebben, noha afféle globális Lengyel Lászlóként remekül megél a magas tudományából. Ja, és ott ül a teamben Rafal Trzaskowski, Varsó liberális főpolgármestere, Karácsony Gergely városvezető harcostársa. Nagyon meg fognak lepődni, de az Action for Democracy – amellett, hogy az áprilisi magyar választások előtt Márki-Zay Péter mozgalmát is kitömte zavaros forrásból származó kétmilliárddal – Karácsonyéknak is csurrantott potom félmilliárdot oknyomozó cikkünk szerint, miközben (láss csodát!) Budapest és Varsó városát nem más hozza közös külpolitikai nevezőre, mint Korányi. Lássuk be, Soros György mégsem hozhatta személyesen, nokiásdobozban a guruló dollárokat, a politikai hazardírozás Orient expresszén zötykölődve.

Most éppen Olaszországban dúl az osztályharc, és nem ez lesz a végső. Togliatti idejében az olasz (szélső)baloldal a Szovjetuniónak volt fontos a hidegháborús felosztásban, és temérdek pénzt költött rá, hogy befolyásolja Rómát. Valamikor Bologna volt a legnagyobb, kommunista vezetésű város Havanna és Prága között. Ma, amikor a világ a globalisták és a patrióták harcáról szól, az olasz politika befolyásolása (is) elsődlegesen demokrata párti amerikai érdek, az ő kottájukra ugrálnak a Bella ciao dallamára önfeledten összekapaszkodó fiatalok.

Az Action for Democracy „szélsőjobboldali veszéllyel” riogat (magyar szinkronban: a választások esélyese a hazafias Olasz Testvérek.) A globalisták levelibéka-időjósa, Paul Lendvai a tegnapi jegyzetében nemcsak a minapi svéd eredmény miatt jajveszékel, de az olasz jobboldal várható győzelme miatt előre is. Valóban, ha ezeket jövőre spanyol és lengyel siker követi, nagy a córesz, érdemben változhatnak az erőviszonyok Európában.

Trumpékat néhány éve szétszedték a „demokraták”, azt állítva, oroszok dolgoztak nekik. Az Action for Democracy ingerülten tagadja, hogy beavatkozna, majd cáfolatnak szánt szavai beismeréssel érnek fel: „támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban”. Csak éppen a patrióták ebbe nem férnek bele. Erre mondta a viccbéli Kohn bácsi: „Ügyes!”

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.