Kulcs a nyitáshoz

A múlt év kétségtelen sikere, hogy decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a válságot megelőzően, azaz 2019 decemberében.

2021. 02. 05. 6:00
null
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar gazdaság elmúlt száz évében három nagy hullám volt, amikor jelentős volt a nemzeti vagyonvesztés: a trianoni diktátum, a háború, valamint a 2004 és a 2010 közötti időszak. Szeretnénk, hogy ez ne ismétlődjön meg. Ezért a gazdasági szereplők készek arra, hogy a sikeres elmúlt tíz év után felépítsék a következő tíz évet – ezzel a gondolattal zárta a tegnapi gazdasági évnyitó rendezvényt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Erős párhuzamok, de tény: a vírus tavaly átírta azokat a forgatókönyveket, amelyek a 2010-ben megkezdett országépítés továbbvitelé­ről szóltak. Ha nincs járvány, akkor most arról lehetne beszélni, hogy az Orbán-kormány túlszárnyalta azt a célkitűzését, miszerint tíz év alatt egymillió új munkahely létrehozását segíti elő, miközben tovább csökken az államadósság és a magyar gazdasági növekedés tartósan az unió élvonalában van. A terveket azonban nemcsak hazánkban, hanem az egész világon újra kellett szabni. Az előző évet a gazdaságvédelem határozta meg. Január elsejével ez lezárult, elérkeztünk abba a szakaszba, amelyik a gazdaság újraindításáról szól.

A múlt év kétségtelen sikere, hogy decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a válságot megelőzően, azaz 2019 decemberében. Ez annak köszönhető, hogy a kormány ebben a nehéz helyzetben sem a balliberálisok kedvenc receptgyűjteményét húzta elő a fiókból. A 2010-ben megkezdett munkára ösztönző politika nem ment át segélyek osztogatásába. A munkaalapú gazdaságot nem váltotta fel a segélyalapú gazdaság.

Tavaly a külföldi beruházások világszinten 42 százalékkal csökkentek, Magyarországon viszont 140 százalékkal bővültek. Azért, mert megmaradt a beruházásokat támogató irány. A turizmus és a vendéglátás viszont nagyon megszenvedi a vírust és az abból fakadó kényszerlezárást. Ezért az újraindításhoz itt segítségre van szükség. Ilyen fogódzó az a hitelkonstrukció, amelyről tegnap szólt a kormányfő: a bajba került kis- és középvállalkozások tíz évre tízmillió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe. Olyat, amelyet csak három év után kell elkezdeni törleszteni. Az újraindítás azért került belátható közelségbe, mert az idei évtől már Magyarországra is érkezik vakcina. Az oltóanyag a fő kulcsa a gazdasági nyitásnak is. A kellő arányú átoltottság elérése, a vállalkozások, az emberek fegyelmezettsége és a kormányzati lépések együtt tudják átsegíteni hazánkat a válságon.

Van még valami, amiről mostanság nem szoktak sokat beszélni. Nagyon nagy előnye Magyarországnak, hogy stabil kormánya van. Ezt nem minden állam polgárai mondhatják el a saját országukról. A stabil kormányzás békeidőben is rendkívül fontos, nemhogy krízis idején. Lehet tudni, hogy honnan, hová és milyen úton juthat el az ország. Ezt egészen biztosan nem így lenne, ha az ellenzéki pártok szövetsége kerülne kormányra. Ezt leginkább onnan lehet tudni, hogy naponta elárulják magukat.

Jól szemléltetik például ezt azok a reakciók, amelyeket arra a bejelentésre adtak, miszerint 2021-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak. A Jobbik örömtüzeket gyújtott, mondván, ez az ő ötletük volt. Az LMP ezzel szemben egyenesen badarságnak és neoliberális lépésnek nevezte az elképzelést. Ahány oldalról érkeztek a közös asztalhoz az ellenzéki pártok, annyifelé húznak. Összefésülhetetlen a politikájuk, kizárólag abban a pontban értenek egyet, hogy Orbán Viktornak menni kell.

Ha egyszer hatalomra kerülnek, akkor Parragh László újabb időszakkal egészítheti ki a nemzeti vagyonvesztéssel járó korszakok felsorolását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.