Mengele nyomdokain

Nem tudni, tisztában vannak-e a momentumos vezetők, hogy mi az a fasizmus, nácizmus.

2020. 11. 08. 8:12
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudni, tisztában vannak-e a momentumos vezetők, hogy mi az a fasizmus, nácizmus. Az ideológiák nem ismerete ugyanis nem mentesít a szélsőséges, nácigyanús szóhasználat elkerülésének kötelezettsége alól. Márpedig ha valaki egy magasabbrendűnek vélt szempont, mondjuk a haladás szolgálata érdekében mások, vele nem egy politikai platformon lévők megsemmisítését tartaná üdvösnek, azt igen nehéz másként definiálni, mint a második világháborúban kis híján győzelemre vitt beteges ideológia képviseleteként.

Mindezek után igen kíváncsiak volnánk arra, vajon a Momentum nevű, maguk által liberálisnak mondott töpörtyűpárt vezérei – például Fekete-Győr András pártelnök – olvasták-e alapító tagjuk, egy Csillag Tamás nevű személy bejegyzését. Mert ha igen és mégsem határolódtak el tőle sürgősen, akkor úgy tűnhet, egyetértenek vele. Akkor szerintük is az lenne a legjobb, kvázi végső megoldás, ha a 133 tagú Fidesz-frakció beoltatná magát a koronavírus elleni orosz vakcinával, hisz ha nem működik, azzal is nyerhetnek, mármint ők, a momentumosok vagy az általa közelebbről meg nem határozott morális egysejtűek, erkölcsi toprongyok. Az ne tévesszen meg senkit, hogy nyitva hagyja azt a kaput, hogy ha működik az orosz oltóanyag, az szintén nyereség volna számukra. Azaz: „Ha működik, ha nem, mi csak nyerhetünk!” Miután ezzel azt deklarálja csupán, hogy ha a kísérleti alanyokon ezek után mégsem hatalmasodik el a koronavírus, nem betegszenek meg, haláloznak el, végső soron mégsem történik akkora nagy baj. Legalább kiderül, hogy olyan emberek, magyarán ők is beadathatják maguknak a vakcinát, akikért viszont már kár lenne.

Hogy még szomorúbb, históriailag még baljósabb legyen az összkép, ez a vizionált kísérleti nyúl szerep egy másik náci főszemét elképzeléseivel harmonizál: Joseph Mengeléével. Az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedt orvosa volt az, aki az általuk alacsonyabbrendűnek tartott embereken való kísérletezést nagyüzemi szinten gyakorolta.

Tekintve, hogy már jóideje szélsőségességi, gyűlölködési derbi folyik a baloldali pártok között, egyáltalán nem valószínű, hogy véletlen suttyóságról, durvaságról van szó. Már László Imre újbudai DK-s polgármester is alaposan elvetette a sulykot azzal, hogy Hitlerről elismerően, méltatólag emlékezett meg, s utána Mandelát is összekeverte Mengelével. A szintén Gyurcsány-párti Vágó István botrányos antiszemita megjegyzése a kaftános-pajeszos zsidókról is ebbe a vonulatba illik. És ne feledkezzünk meg Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök immár visszatérő, rendszeres nácimentegetéséről, akinek nem nácizmus a zsidók listázása. Számára a judapestező, tetűcsúszdásozó baloldali képviselőjelölt is per Laci volt, akit lelkesen támogatott. Hát akkor miért volna meglepő, ha egy momentumos politikus nem akar lemaradni a gyűlölködési, náci-majmolási versenyben és egy kis Mengele-epigon, emberkísérletezős poénnal akar kedveskedni az erre vevőnek vélt közönségnek?

Az az igazság, hogy ebben a momentumos közösségi médiás bejegyzésben, mint cseppben benne van az egész mocsár. Ők is felsőbbrendűnek képzelik magukat, mint ideológiai elődeik. Mondani sem kell, minden alap nélkül, hisz tudásszegénységüket csak a nemzeti gondolatok iránti tökéletes érzéketlenségük múlja felül. A Momentum az egyik élharcosa annak a diktatúrapárti elképzelésnek, hogy az uniós kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kössék és ezzel nyíltan saját hazájuk ellen dolgoznak. Szerintünk viszont egy fontos jogállami kritériumot nekik is kellene teljesíteniük: csak semmi szélsőséges elitizmus, nácizmus. Erősen reméljük, hogy nem éppen az ilyesfajta szélsőségességet akarnák számonkérni rajtunk jogállamiság címszó alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.