Visszaszorított vírusok

Bízunk benne, mindenki számára jó hír, hogy múlt év szeptembere óta első alkalommal nem szedett újabb halálos áldozatot hazánkban a koronavírus.

2021. 07. 02. 6:00
null
Győr, 2021. június 5. Az amerikai Johnson&Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinái az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. június 5-én. MTI/Krizsán Csaba Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bízunk benne, mindenki számára jó hír, hogy múlt év szeptembere óta első alkalommal nem szedett újabb halálos áldozatot hazánkban a koronavírus. Végre nem csupán annak örülhetünk, hogy egyre kevesebb az új fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma, hanem annak is, hogy egyetlen családban sem kell gyászolniuk hozzátartozójuk elvesztését. Sajnálatosan hozzá kellett szoknunk az utóbbi hónapokban az álszent ellendrukkerkedéshez a magát baloldaliként meghatározó, feltétlen külföldtámogató erők részéről. Szó ami szó, ha valaki a független-baloldali lapokat böngészi, most sem egykönnyen találja meg azt az örvendetes hírt, hogy nem volt újabb halálos áldozata a Covid-járványnak. Mert lehet, hogy inkább az éppen soros lakosságriogató, vészmadárkodó híreket fogja csak fellelni bennük az újabb vírusvariánsokról vagy hogy túl hamar vezeti be a kormány a nyitást.

De mi ne törődjünk az ellenszurkolás vírusával fertőzöttekkel, hanem óvatosan, de öntudatosan becsüljük meg ezt a nagyon régóta várt ünnepi alkalmat, a halálos áldozat nélküli napi kimutatást. Értékét növeli, hogy a legtöbb országgal ellentétben nálunk azok is szerepelnek a statisztikában, akik valójában nem a Covidba haltak bele, ám a vírus kimutatható volt a szervezetükben.

Annál inkább értékeljük a kedvező fejleményeket, mert a védettségi igazolványok terén szintén jól teljesítünk. Július elsejétől bevezettük az angol–magyar kétnyelvű európai uniós Covid-mentességi igazolásokat, letölthetők, kinyomtathatók. Nem is volna ennek akkora hírértéke, ha az európai uniós tagállamok többségében is minden klappolna. Ám hat ország el sem készült a digitális fejlesztésekkel, s hiába tűzték ki a védettségi igazolás július elsejei életbe léptetését, korántsem áll készen minden tagállam az új rendszer elindítására. További kavics a gépezetben, hogy információink szerint a német hatóságok – brüsszeli előírások ide, uniós új regulák oda – továbbra is bürokratikusan ragaszkodni akarnak a beutazás során a PCR-tesztek meglétéhez. Vagyis a startnál sem tartják be a saját maguk által is elfogadott szabályozást. Egyszóval már az indulásnál kezd káoszba fulladni a vírusmentességi igazolások rendszere az unióban. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy meglepetésre, hisz hovatovább az a váratlan már jó ideje, ha akárcsak csikorogva is, de legalább működik akármi a brüsszeli hivatali gépezetben.

Éppen az egyre irracionálisabb uniós ügymenet miatt adja magát a felvetés: nem lesz nekünk bajunk ebből a sok jó hírből? Nem kapunk még azért is megrovást, mert túl eminensek voltunk a Covid-igazolások előírásszerű abszolválásával? Ismerve az EU-s szereplőket, nem lenne meghökkentő, ha azt is le akarnák rajtunk verni, hogy túl jók azok a járványügyi adatok. Mi van, ha kiderítik, hogy nem voltunk eléggé elfogadók migrációs és más emberi jogi szempontok szerint, így pusztán ezért sikerülhetett kivédekezni a pandémia harmadik hullámát? Hisz hogy vesszük a bátorságot ahhoz, hogy gazdasági sikereket is arassunk, amikor több európai országban az átoltottság bokamagasságban jár, és ismét szigorításokon gondolkoznak az újabb vírusvariánsok megjelenése, no meg az alacsony lakossági védettség miatt? Sajnos azok után, hogy a gyermekeket a pedofiloktól védő törvényünk miatt képesek nekünk esni, már az sem lenne abszurd, ha túlzott sikerességi eljárást indítanának ellenünk. Mi azonban akkor tesszük jól, ha az immorális támadásokkal csak annyit foglalkozunk, amennyire egy felkészült pszichiáter is odafigyel a rosszindulatú páciens üvöltözéseire.

Borítókép forrása: MTI/Krizsán Csaba

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.