Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
90 perc, Archívum
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/90-perc/a-premier-league-veget-vetne-az-ingyenelesnek-3892476/

A Premier League véget vetne az ingyenélésnek

Nagyszabású akciók indultak a streamelők ellen. Jövőre újra kell tárgyalni a tv-közvetítési jogokat.

A Premier Leauge vezetése eddigi legnagyobb akcióját indította el idén februárban annak érdekében, hogy visszaszorítsa a mérkőzések illegális közvetítését. Teszi mindezt a saját – s eddig – jól működő üzleti modelljének megőrzése érdekében – írja a Guardian. Az interneten keresztüli streamelés az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent a játékot irányító testületnek. Néhány éve még technikai és anyagi értelemben is komoly befektetést igényelt egy-egy mérkőzés internetes közvetítése, és ezzel együtt „ott fenn” se foglalkoztak a jelenséggel komolyabban. Napjainkban viszont már olcsóbban, gyorsabban és jobb minőségben lehet privát közvetítéseket sugározni. Becslések szerint

a „kalózkodás-kompatibilis” eszközök száma (ún. Kodi-boxok) több százról több ezerrel nőtt.

A folyamat következménye pedig az, hogy a labdarúgás szerelmesei a televízió képernyői elől a monitorok elé húzták a foteljüket – ezzel egyébként azt is jelezve a mérkőzéseket közvetítő nagy brit tévétársaságoknak (SkySport, BT), hogy túl sokba kerül előfizetni a szolgáltatásaikra.

A több mint két hónapja tartó razzia során elfogtak például egy hartlepooli férfit, aki Kodi-boxokot árult. Az illető felfüggesztett börtönbüntetést és 250 ezer font pénzbírságokat kapott. De voltak hasonló rajtaütések a spanyolországi Málagában és az írországi Dublinban is. A harc talán legjelentősebb előremozdulása márciusban történt, amikor is Richard Arnold, az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának bírája engedélyezte a négy legnagyobb internetszolgáltatónak (BT, Sky, Talk Talk és Virgin Media), hogy blokkolja a hozzáférést az online szerverek számára.

Azaz egyes szolgáltatásokról ne csak a végfelhasználók, vagyis a fogyasztók legyenek letiltva, hanem az azokat biztosító szerverek is.

Eddig, ha egy szervert lekapcsoltak, a szolgáltató fogta magát, és egy másik szerveren keresztül tovább folytatta a közvetítést

– Mint más sportágak és kreatív iparágak esetében, a mi modellünknél is kiemelten fontos, hogy értékesítsük jogainkat és megvédjük a szellemi tulajdonunkat. A befolyó összegből pedig a klubok játékosokat nevelnek, stadionokat építenek, és támogatják az angol futballpiramis rendszerében szereplő iskolákat és közösségeket, szerte az országban – nyilatkozta a brit portálnak a Premier League szóvivője.

Azt pedig már Nick Matthew, a nyomozásban részt vevő szerzői jogvédő szervezet (Federation Against Copyright Theft, FACT) munkatársa mondta, nem tudják, hány embernek lehet hozzáférése ilyen technológiákhoz, de nem ámítják magukat, hiszen könnyen elérhető megoldásról van szó.

– Azok az emberek, akik

ülnek a nappalijukban és nyomkodják a telefonjukat, nem is érzik úgy, hogy bűncselekményt követnének el,

hiszen senkinek a tulajdonában nem tesznek kárt. De, ha jobban belegondolnának, akkor mindjárt másként látnák\” – tette hozzá.

Az ügy azért ennél a „kapj el, ha tudsz” sémánál jóval bonyolultabb.

– A Premier League le tudja állíttatni azokat, akik a streameket sugározzák, hiszen a közvetítések szerzői jogi tartalmakat (logó, képi effektek, feliratok) hordoznak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rippel-Szabó Péter sportjogász. Kiemelte, a nagyobb gond ennek a rendszernek a nyomon követése, ugyanis a közvetítés folyamata során a tévétársaság a saját műholdjának küldi a jelét, amit az „ingyen nézők” elfognak és használnak. S, hogy akkor mit lehet tenni az illegális internetes közvetítések ellen? Rippel-Szabó Péter szerint ugyan keresőrobotok és a razziák segíthetnek, de igazi megoldást nem jelentenek. A streamelők szervereit fenntartó finanszírozási csatornát kéne elvágni, hiszen ha nincs miből fenntartani az eszközöket, közvetítés sincsen.

– Maga a futballmérkőzés pedig nem minősül védett tartalomnak, tehát arról a helyszínen videó készíthető, sőt,

akár drónnal is megoldható a mérkőzés rögzítése

– tette hozzá a szakértő.

S, hogy mindez épp miért most oly fontos a Premier League számára? Azért, mert jövőre a szervezetnek újra asztalhoz kell ülnie a 2019-ben lejáró közvetítési jogok újratárgyalása miatt. Csökkenő számok mellett pedig aligha fognak nőni a bevételek, amelyek tekintélyes része származik tévéközvetítésekből. 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …