Keresés
Magyar Nemzet
2019. február 18., hétfő, Bernadett napja
Archívum, Archívum
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-archivum/forum-a-hadkotelezettsegrol-4663994/

Fórum a hadkötelezettségről

A következő kormányzati ciklus során meg kell szüntetni a sorkötelezettséget, és át kell térni az önkéntes haderőre - vélekedtek egyöntetűen a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának szombati budapesti fórumán megjelent pártok képviselői.

A civil liga tanácskozásának célja az volt, hogy a választási kampányhoz kapcsolódva világossá tegye a választópolgárok előtt, mely pártok akarják megszüntetni a sorozás intézményét.

A rendezvényen az MSZP, az SZDSZ, a Centrum párt, a Munkáspárt és a Nemzeti Demokrata Párt képviselője jelent meg, képviselőik egyetértettek abban, hogy professzionális haderőre van szükség. Úgy vélekedtek, hogy a kormány Nemzetőrséggel kapcsolatos elképzelése nem más, mint a sorkötelezettség egy újabb formája.

Iváncsik Imre, az MSZP képviselője, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának tagja elmondta: pártja programjában az szerepel, hogy legkésőbb 2006-ig megszüntetik a sorkatonai szolgálatot, és egy olyan önkéntes hivatásos haderőt hoznak létre, amelyben szolgálni biztos és megbecsült egzisztenciát jelent a katonák számára.

Hangsúlyozta: ellenkezik programjukkal az az elgondolás, amelyet a miniszterelnök hangoztat, azaz, hogy minden magyar fiatalnak kapnia kell valamilyen alapkiképzést. Mint mondta: a Nemzetőrséget pártja csak önkéntes alapon tudja elképzelni. Közlése szerint olyan hadseregre van szükség, amely egyszerre képes a nemzeti és a szövetségi feladatok ellátására, ezeket pedig csak jól felkészült állománnyal lehet teljesíteni.

Mécs Imre, az SZDSZ képviselője, a honvédelmi bizottság tagja hangsúlyozta, hogy már ebben a kormányzati ciklusban is meg lehetett volna teremteni az önkéntes hadsereget. Hangsúlyozta: pártja úgy vélekedik, hogy 2003. január 1-jétől eltörölhető a sorkötelezettség.

Szerinte az önkéntes katonáknak tisztességes fizetést kell adni, és téves a Honvédelmi Minisztériumnak az az elgondolása, hogy a sorkatonák laktanyáinak felújítására költi a pénzt.

Mécs Imre a Nemzetőrséget grandiózus blöffnek nevezte, mint mondta: arról anélkül kezdtek tárgyalni, hogy egyetlen komoly katonai szakember véleményét meghallgatták volna.

Droppa György, a Centrum párt képviseletében arról szólt, hogy kormányra kerülésük esetén 2004. december 31-ig eltörlik a sorkötelezettséget.

Úgy vélekedett: semmi értelme annak, hogy olyan katonákat képezzenek ki, akik kitűnőek a folyosó mosásában és a sepregetésben.

Székely Péter, a Munkáspárt elnökségi tagja közölte: a sorkötelesség csak arra jó, hogy derékba törjön egy iskolai pályát, vagy egy munkaviszonyt. Közlése szerint pártja 2004 végére megszüntetné a hadkötelezettséget. Vincze János, a Nemzeti Demokrata Párt képviselője 2005. december 31-i dátumban jelölte meg a sorkatonaság eltörlését.

Farkas Henrik, a HEL ügyvezetője elmondta: a rendezvénytől távol maradt Fidesszel való levelezésből az derült ki, hogy a jövőben a Nemzetőrség venné át a kötelező katonai kiképzés szerepét.

Mint mondta: az FKGP, az MDF és a MIÉP korábbi levelei alapján pedig úgy tűnik, hogy ezek a pártok a sorkötelezettség hosszú távú fenntartásában gondolkoznak. Deák Péter katonai szakértő hangsúlyozta, hogy a XXI. századra idejét múlttá vált a sorkötelezettségre épített hadsereg.

Szentesi György haditechnikai szakértő ugyancsak a hadkötelezettség megszüntetése mellett érvelt, többek között azzal indokolva véleményét, hogy a bonyolult technikai eszközöket állandó, jól felkészült technikai állománynak kell kezelnie.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Hasadék
Számos hegymászó halt meg 1921 óta a Mount Everesten. Nemrégiben határozták el a kínai hatóságok, hogy lehozzák a nyolcezer méter fölött meghalt alpinisták maradványait.

Poszt-trauma

Karácsony dermesztő története
Egy bukás anatómiája.

Poszt-trauma

A svéd baloldal felrobban az Orbán-gyűlölettől
Maximális fokozatra kapcsolták az idiotizmust.

Poszt-trauma

Ámokfutás a francia parlamentben
A tisztelt Képviselő1-ek és Képviselő2-k leszavaztak.

Poszt-trauma

Teljes az ellenzéki tanácstalanság Orbán bejelentését követően
Se kiköpni, se lenyelni nem tudják.

legolvasottabb

Szódolgozat
A nyelvtudás egzisztenciális kérdéssé vált, iskolai oktatásával viszont mindenki elégedetlen. A kormány minden magyar diáknak kétszer két hét külföldi nyelvtanfolyamot biztosít.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.