Keresés
Magyar Nemzet
2019. február 19., kedd, Zsuzsanna napja
Archívum, Archívum
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-archivum/la-croix-a-vasarnapi-valasztasokrol-4755188/

La Croix a vasárnapi választásokról

A szélsőjobboldal ránehezedik a magyar választásokra címmel közölt cikket pénteki számában a La Croix. A francia katolikus lap alcíme szerint Orbán Viktor leköszönő miniszterelnököt, aki a választásokon megpróbálja megtartani posztját, ellenfelei azzal vádolják, hogy utat nyit a szélsőjobboldalnak.

A magyarok a törvényhozási választások vasárnapi első fordulóján a rendszerváltás óta legszorosabb küzdelemnek néznek elébe – állapítja meg Alain Guillemoles. A cikk szerzője a kormányzó jobboldali Fideszt vezető Orbán Viktort karizmatikus politikusnak festi le, akivel szemben a volt kommunista pártból alakult szocialista MSZP igazi vezéregyéniség híján a kompetens, de kissé fakó Medgyessy Péter gazdasági szakembert állította.

A francia lap szerint Orbán a győzelmi reményeiben támaszkodhat a kiváló gazdasági eredményekre, miután a rendszerváltás követő összeomlásból az ország a külföldi tőkebefektetésekre támaszkodva kilábalt. Ezek mellett a Fidesz építhet a kiváló szónoki képességekkel megáldott Orbán személyiségére, a miniszterelnök hatni tud elképzeléseivel. Egyetemistaként még alapvetően liberális elveket vallott, tagja volt annak a maroknyi, antikommunista fiatalokból álló csoportnak, amely 1988-ban létrehozta a Fideszt.

14 évvel később a jobboldalivá formálódott párt konzervatív értékeket képvisel. A jómódú, protestáns parasztcsaládból származó Orbán egyaránt védelmezi a család, a vallás értékeit, valamint a hazai és határon túli magyarok „kulturális újraegyesítését”. Ez a legkényesebb kérdés – állapítja meg a szerző -, ellenfelei ugyanis azzal támadják, hogy a feljövőben lévő szélsőjobboldal szavazatainak elnyeréséért a nacionalizmus húrjain játszik.

Az 1998-as választásokon a parlamentbe bejutott MIÉP vezetője, Csurka István „nyíltan nacionalista és antiszemita”, aki a mostani kampány során 80 ezer hívét tudta mozgósítani egy budapesti nagygyűlésére – jegyzi meg a cikk írója. „Noha Orbán teljesen kizárja a szélsőjobbal való koalíció gondolatát, az európai kormányokat aggasztják a szélsőjobboldali szavazótáborhoz küldött üzenetei” – írja Guillemoles.

Ezek között említi a határon túli kisebbségeknek nyújtandó kedvezményekről elfogadott törvényt, amely felzúdulást keltett a szomszéd országokban. „Orbán azon kevés euerópai vezetők egyike, aki támogatta Wolfgang Schüssel osztrák kancellárt, amikor azt az Európai Unió szégyenpadra ültette, mert koalícióra lépett a szélsőjobboldali Jörg Haiderral. Kampányában Orbán elfogadta Silvio Berlusconi támogatását, aki Olaszországban maga is a populista és idegengyűlölő Északi Ligával kormányoz” – emlékeztet a la Croix munkatársa.

Vele szemben Medgyessy Péter a mérsékeltség embereként próbálja elhárítani a félelmeket. A parlament kormány feletti ellenőrzésének megerősítését, független igazságszolgáltatást és sajtószabadságot, a gazdagok és szegények közti szakadék csökkentését ígéri. Javára írják a gazdasági kérdésekhez való hozzáértését, hisz korábban pénzügyminiszter volt és tagja Kelet-Európa legreformistább kommunista pártja központi bizottságának.

Személyisége azonban nem olyan csillogó mint ellenfeléé. Az Európai Unió kormányai nagy figyelemmel fogják követni a választásokat, hisz Magyarország a csatlakozás előtt álló jelöltek élcsapatához tartozik, 2004-től remél bekerülni a közösségbe. Nem kétséges, hogy ha Orbánnak a győzelemhez nyíltan szövetségre kell lépnie a szélsőjobboldallal, az szétrobbanthatja ezt az optimista forgatókönyvet – vélekedik a szerző.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Esély a továbblépésre
A családban gondolkodó magyar emberek és a nemzet érdeke ma az Európa-szerte demográfiai kihívásokkal küszködő nemzetállamok korában különösen egybeesik.

legolvasottabb

Új területeken szálltak versenybe a közműcégek
A korábbi jóslatoknak megfelelően valóban átalakult az áramszolgáltatók szerepe: már nemcsak kilowattórát értékesítenek, hanem sok egyéb másra is vállalkoznak.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.