Keresés
Magyar Nemzet
2019. február 19., kedd, Zsuzsanna napja
Archívum, Archívum - Magyarnemzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/egyedulallo-bolcsodei-muzeum-jozsefvarosban-4745108/

Egyedülálló Bölcsődei Múzeum Józsefvárosban

Magyarországon, és egyes források szerint Európában is egyedülálló kiállítás jött létre a főváros VIII. kerületében, a Nagytemplom utcában a napokban megnyitott Bölcsődei Múzeum átadásával. Az intézmény kialakítása része a bölcsődék 150 éves múltját ünneplő jubileumi rendezvénysorozatnak. Az Ybl Miklós által tervezett műemlék épületet 1992 és 1999 között a józsefvárosi önkormányzat felújíttatta; 1877-es átadása óta bölcsődeként működik, és a tárlatnak is otthona lett. A kiállított tárgyakat a gondozóhálózat munkatársai gyűjtötték össze.

Orbán Viktor miniszterelnök a százötvenedik évforduló alkalmából levélben köszönte meg a bölcsőde dolgozóinak a segítségnyújtást, mely a gyermekek tiszta tekintetén is visszatükröződik, bizonyítva az ott dolgozók hivatástudatát. Hiszen amellett, hogy a családi fészek melegségét varázsolják a gyermekek köré. Míg édesanyjuk a munkahelyén próbál megfelelni, addig ők mindazt a jóságot, tartást és hitet nevelik a csemetékbe, mely által derék, becsületes felnőtté cseperednek.

A 2002-es esztendő kiemelkedő állomás a bölcsődei hálózat életében, hiszen százötven éve, 1852. április 21-én megnyílt az első magyar bölcsőde Pesten, a Kalap utca 1. szám alatt. Nagy utat járt be az ellátás a gyermekmegőrzéstől a gyermekek egyéni igényeihez igazodó ellátásig, jóllehet szellemiségében nem változott, melyet a korabeli megfogalmazás is jól tükröz: „A gyermekek ezen bölcsődékben úgy ápoltatnak, oly gonddal, oly gyöngédséggel, mintha a legféltékenyebb anya vigyázata alatt lennének.”

A múzeum megnyitóján elhangzott: tiszteletet, köszönetet és elismerést érdemelnek a hálózatban dolgozók, akik minden nap, éveken, évtizedeken át hittel, szeretettel és igen nagy felelősséggel látják el, gondozzák és nevelik a rájuk bízott kisgyermekeket. A jubileumi év rangját számos regionális szakmai rendezvénnyel és háromnapos kongresszussal akarják méltóvá tenni a szervezők.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Esély a továbblépésre
A családban gondolkodó magyar emberek és a nemzet érdeke ma az Európa-szerte demográfiai kihívásokkal küszködő nemzetállamok korában különösen egybeesik.

legolvasottabb

Új területeken szálltak versenybe a közműcégek
A korábbi jóslatoknak megfelelően valóban átalakult az áramszolgáltatók szerepe: már nemcsak kilowattórát értékesítenek, hanem sok egyéb másra is vállalkoznak.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.