Keresés
Magyar Nemzet
2019. február 19., kedd, Zsuzsanna napja
Archívum, Archívum - Magyarnemzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/roviden-4734221/

Röviden

Bővítenék a Széchenyi-tervet
Akárcsak tavaly, az idén is szükséges lesz a Széchenyi-terv költségvetési keretének kibővítése, ezért a kormány megbízta a gazdasági és a pénzügyminisztert egy ilyen témájú előterjesztés elkészítésére – tájékoztatott Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára. A költségvetési keretnek a felmerült igényekkel összhangban lévő, de legalább 50 milliárd forinttal történő bővítésére kell javaslatot tenniük a tárcáknak június 20-ig. (MTI)
Európa-ünnep
A kormány az elmúlt négy évben a korábbinál erőteljesebb nemzetpolitikát kívánt megvalósítani, ennek részeként növelte a határon túli magyarságnak nyújtott támogatást, intézményesítette ezen közösségek kapcsolatát, és létrehozta a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényt. Erről Martonyi János külügyminiszter beszélt tegnap Piliscsabán, a Pázmány Európa-napok megnyitóján. (MTI)
USA: csökkenő olajtartalék
Olajtartalékainak vártnál nagyobb csökkenéséről adott számot az amerikai kormány. A május 3-ával zárult egyhetes időszak alatt a készlet – 5,5 millió hordóval – 320 millió hordósra apadt, és az egy évvel korábbi szintjétől is csaknem ilyen nagyságrenddel marad el – közölte az MTI. A készletek csökkenése alapvetően befolyásolja az európai árakat. A hírre tegnap a londoni olajtőzsdén nyitáskor 24 centtel 25,65 dollárra erősödött a Brent ára. (H. T.)
Corvin-ösztöndíjasok
Valamennyi Corvin-lánccal kitüntetett élt a jogszabály adta lehetőséggel, megneveztek egy-egy személyt, akik alkotómunkájuk támogatására havi nettó ötszázezer forint ösztöndíjban részesülnek három éven át. Így most jelölték az ösztöndíjra Tóth Eszter atomfizikust, Oblath Gábor közgazdászt, Háy János írót, költőt, Vörös Győző egyiptológust, Balogh Péter ökológust, földrajztanárt, Durkó Péter zeneszerzőt, Szép Gyula zenetanárt, Szaladják István operatőrt, Fodor Mihályné történettudományi folyóirat-alapítót, Szmrecsányi Boldizsár szobrászművészt, Molnár Árpád kémikust és Tardos Gábor matematikust. (MTI)

Életfogytiglan gyilkosságért

Különös kegyetlenséggel, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt a Legfelsőbb Bíróság tegnap jogerősen életfogytiglani, illetve 14 éves szabadságvesztést szabott ki két tettesnek, felbujtóként 11 évet az áldozat volt feleségének, és bűnsegédként 5 évet a nő élettársának. A vád szerint 1998. január 13-án a fővárosban Greskó Zsolt elsőrendű vádlott és az akkor még fiatalkorú B. Zoltán másodrendű vádlott Tóth Tímea harmadrendű vádlott ajánlatára félmillió forintért brutálisan agyonverte a volt férjet. (MTI)

Táblaképeket loptak Nógrádszakálban

Százötven éves táblaképet loptak el a nógrádszakáli katolikus templomból – értesült a HavariaPress. Ismeretlen tettesek vasárnap hajnalban felfeszítették a templom ajtaját, és hat képet, valamint két áldoztatókelyhet vittek el. A fából faragott képek értéke körülbelül kétmillió forint. A nyomozást a szécsényi rendőrkapitányság folytatja. (HP)

Májusi hóvihar Kanadában

Egy nap alatt több mint 30 centi hó hullott le a kanadai Alberta államban – jelentette a HavariaPress. A tavaszi havazás járművek százait temette be Calgaryban. A kemény hideg miatt a csapadék azonnal jéggé fagyott, a síkos utakon sok baleset történt, de senki sem sérült meg. A lovas rendőrség helyi őrmestere szerint emberemlékezet óta nem esett ennyi hó a tavasz közepén. (HP)

Tanácskozás a Pázmányon

Pázmány Európa Napok címmel mától kétnapos konferenciát rendez a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara Piliscsabán. Fővédnök: Martonyi János külügyminiszter. (MN)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A pénzünkre vadásznak
Újra felbukkantak azok a csalók, akik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében próbálják megszerezni gyanútlan emberek bankkártyaadatait.

legolvasottabb

Esély a továbblépésre
A családban gondolkodó magyar emberek és a nemzet érdeke ma az Európa-szerte demográfiai kihívásokkal küszködő nemzetállamok korában különösen egybeesik.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.