Keresés
Magyar Nemzet
2019. március 19., kedd, József, Bánk napja
Archívum, Archívum - Magyarnemzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/vegyes-vagott-6110399/

Vegyes vágott

A ’68-as szökőév
Azon a nyáron hamar felnőtt az a nemzedék (a miénk), és úgy tűnt, nekünk nem osztanak lapot többé. Mármint az orosz iga alatt élő országokban. (Bár a francia fiatalok is érezhettek valami hasonlót, amikor De Gaulle visszakerült a hatalomba.)
Egész Magyarország a táncdalfesztivált bámulta a tévében, amikor a magyar alkotmány ünnepének éjszakáján – tehát nem huszonegyedikén, hanem már huszadikán – a Varsói Szerződés tagjainak csapatai (a románok kivételével) lerohanták a szocializmus megreformálásáról álmodozó cseheket. Azok a cseh turisták, akiket Jugóban ért a hír, azonnal menedékjogot kértek, amit meg is kaptak.
Hiába hallgattuk hát ugyanazokat a számokat világszerte. A tankokban egész más rádió szólt. A seregben nem volt helye a hosszú hajnak, szakállnak, egyénieskedésnek. A csehek elforgatták az útjelző táblákat. Hát istenem. A csapatok katonai térképek alapján tájékozódtak. Prágában az utcanévtáblákat is leszedték. A tankokat leköpdösték. De valamire felfigyeltem: a tankokon ott voltak a benzineshordók is. 1956-ban Magyarországon nem. Vagyis az oroszok nem számítottak arra, hogy lőnek rájuk, vagy Molotov-koktél-partit rendeznek nekik a csehek. Nyelvi problémáik nem lehettek. A bevonulás áldozatainak száma nem érte el a százat (72 volt), a sebesültek száma 436.
A Prazke jarónak, a prágai tavasznak vége volt. Igaz, derékig jártunk a nyárban. Hallgathattuk a rádióadók kétségbeesett üzeneteit, amelyeken minden világnyelven elmondták, hogy itt nem ellenforradalmárok, hanem dolgozó emberek vannak, maga a nép. Egymás után hallgattak el, akár ötvenhatban. Nem tréfálok, könnyeztem. Tudtam, mit jelent ez.
A kiálló szöget hamar beütik, tartja a japán mondás. Így is volt. Aztán várhattunk egész a jégkorong-világbajnokságig, ahol a csehek Nedomansky góljaival megverték a döntőben a ruszkikat.
Hanem volt egy apró történet, amelyet nem hallgathatok el. Amikor a magyar csapatok bevonultak Lévára, felhúzták a városháza tornyára a magyar trikolórt. Nemsokára megjelent a kapunál egy húsz év körüli magyar fiú, akit Grendel Lajosnak hívtak. A városparancsnokot kereste. Amikor elé vezették, arra kérte a tisztet, hogy húzza le a lobogót, mert a magyarok, főként az idősebbek, azt hiszik, hogy visszatért a magyar világ.
A katonai szabálykönyv írja elő így, fiatalember. Le kéne csukatnom magát. De én hazaengedem. Ennek fejében mindennap felkeres, és beszámol a hangulatról.
Írónk megmenekült hát.
Szegeden felbomlott a De Profundis együttes, amelynek szólóénekese voltam.
Még egy év se telik el, amikor az Illés-együttes már azt énekli a ravaszdi Március 1848 című számban:
„Hódító, rabló katonának
Én nem állok
Testvérim gyilkosává
Én sohase válok.”
A lemez A oldalán azt kérdezték: miért hagytuk hogy így legyen? Valamint: „El ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra…”
De ez már egy másik dolgozat témája lehetne.

Mártonlaci itthon
Biológiaprofesszor barátom hazajött pár hétre, beutazta az országot egy magyar–amerikai cég megszervezése dolgában. Az ő találmányára, kutatási eredményeire épül az egész. Végre volt valaki a társaságban (Péter), akinek szaknyelven elmondhatta a lényeget. A törzshelyemen, a Szigetben találkoztunk. Hozott egy fontos könyvet (majd beszámolok róla), egy óriás pólót és egy viccet. Ez utóbbit elmondom.
Moziba mentem múltkorában, és az első sorban egy öregember ült a kutyájával. Szomorú film volt, de mulatságos is. A szomorú résznél a kutyának hullottak a könnyei, a vidám részben határozottan azt éreztem, hogy röhögött. Ez így ment végig a filmvetítés alatt. A film végén odamentem az öreghez.
Ez hihetetlen, mondtam neki. Bámulatba ejtett, hogy ez a kutya mennyire élvezte a filmet.
Ez igaz, mondta az öreg. De a könyvet utálta.

Skót csók
Ha már a Szigetnél tartunk, elmondok egy történetet. Bejött egy fiatal pár, angolul gagyarásztak. A fiú egyből bement a női vécébe. A lány (olyan átlagosan ronda szigetlakó) odaállt a korsóval a kezében az asztalunkhoz, és elmondta, hogy ők skótok, és hogy mennyire utálják az angolokat. Nem kérdezte senki. De én elmondtam a magyar Aranycsapat 6:3-as és 7:1-es győzelmét az ángliusok fölött. Erre se szó, se beszéd belecsókolt a számba. A fiú akkor jött vissza a klotyóról.

Sánta
Meghalt a múlt század egyik legkevesebb szavú, de az emberi természetről legtöbbet tudó írója. Minden sorát olvastam. A Sokan voltunk olvasása közben sírtam. Elsőnek egy lap közölte velem emilben a halálhírét. Így írták a nevét: „Sántha”. Ennyit a halhatatlanságról, na meg a fiatalokról.

Pali bácsi
Elbúcsúztatták Gerzson Pált, a nagyszerű festőt és kőkemény férfit. Hetvenhét évet élt. Azt hiszem, Szigligeten találkoztunk. A házuk teraszáról az elmondhatatlan, csakis megfesthető badacsonyi öbölre nyílik kilátás. A nonfiguratív és figuratív határán festett. Egyszer egy kiállítását én nyithattam meg. Annyian voltak, hogy levegőt alig kaptam. Nagyszerű humora volt, minden érdekelte. Rendkívüli műveltsége és munkái vonzották a tanítványokat. Pesten is találkoztunk. A Magyar Művészeti Akadémián most is megvan a széke, rajta a névtáblája. Portrét festett A.-ról és rólam. Az én képemhez két ülés elég volt neki. Ezt a férfit egyetlen kemény fából faragták. Tudtam, hogy nem lassan fogy el, mint egy gyertyaszál. Csak azt nem tudtam, hogy ilyen korán megy el. Példája volt annak, hogy igenis, korosabban is lehet fiatalabbakkal barátkozni. Nem sajnálta az időt. Mindenkinek csak adott.

Iowa
Iowa City eredeti módon az Iowa folyócska (nagyobb patak) partján fekszik, az óriási lapályon. Vagy húsz gyaloghíd van rajta. Vagy volt csak. Látom a tévében, hogy a megvadult folyó elmosta az egyetemet is. Onnan tudom, hogy így lehet, hogy nem kapom az öregdiáknak járó heti hírlevelet. Bolond világ ez.

Adomák ábécéje
Felköszöntő
1808. – Kire ürítsem poharam? / – Csak rám ne, szónok úr, mert új a ruhám.
Felmondás
1812. – Na, ma olyat mondott nekem a főnökünk, hogy ha vissza nem vonja, hát nem maradhatok tovább az üzletben. / – Ugyan mit mondott? / – Hát azt, hogy felmond.
Félreértés
1839. – Kisasszony, ön szereti Chopint? / – Nem, én a szomszédunk fiát szeretem.
1841. – Pénzt vagy életet! / – Mit adhatnék erre az ócska fegyverre – legfeljebb két koronát.
1842. A vasúti kocsiban. Úr: – Kisasszony, ha zavarja a szivarom, kidobom. / – Mit? Engem?!
Ferenc József
1864. Egy alföldi városban feltűnik a fiatal uralkodónak, milyen kevés a csendőr. Szóvá is tette a bírónak. / – Volt több is, felséges uram – felelte a bíró –, de a többit agyonvertük.
1865. Alföldi útján egy bíró ilyen beszéddel fogadta: / – Ne féljen köztünk, felséges uram. Megvédjük mi minden ellenség ellen, legyen az akár német, akár muszka.
Férfi
1867. – Kisasszony, nem szeretne néha férfi lenni? / – És ön?
Férj
1879. – Remélem, meg vagy elégedve a férjeddel? / – Nagyon elégedett vagyok, amennyire már lehet egy olyan emberrel, aki fél napig önmagáról, a másik felében pedig az első feleségéről beszél.
Festék
1911. – Jaj, de ki van pingálva a festő felesége! / – Azám, úgy hiszem, az asszonyka szorgalmasabban fest, mint a férje.
1913. Rizsporozott hölgy a paraszthoz: – Mit bámul rám, mint borjú az új kapura? / – No, no, csak lassan! Az a kapu nem új, csak be van festve.
Festmény
1921. – Hétszáz koronán alul nem készíthetek olajfestményt! – mondja a festő. / – Nézze, kérem, nekem úgyis csak az ebédlőm részére készül a kép, ahol a vendégeim nemigen bírálgatják. Fesse petróleummal, az talán kevesebbe kerül!
Festő
1924. V. Károly megkérdezte Michelangelót, mit tart Dürerről. / – Ha nem volnék Michelangelo, inkább Dürer szeretnék lenni, mint V. Károly.
1925. A festő a jobb kezét mutatva így szólt: – Ebben még sok kép rejlik. / – Raffaello a szívére tette volna a kezét – hangzott a válasz.
1927. – Ismerek egy festőt, aki a nevető gyermekarcot képes egy ecsetvonással síróvá változtatni. / – Hisz az nem nagy kunszt; megteszem én azt egy seprőnyéllel is.
1936. – Mondhatom önnek, hogy az élő festők között három van, aki a művész nevet megérdemli. – És kik azok? / – Az egyik én vagyok, a másik kettőnek elfelejtettem a nevét.
Fiáker
1945. – Hé, kocsis! / – Parancsoljon, nagyságos úr! / – Mennyiért visz a Keleti pályaudvarig? / – Két koronáért, nagyságos úr. / – Köszönöm, csak azt akartam tudni, mennyit takarítok meg, ha gyalog megyek.
1952. – Szabad maga? – kérdi valaki a fiákerest. / – Igen. / – No akkor ön egy boldog ember.
Fiú
1968. A kereskedő cédulát tett ki a kirakatba ily felirattal: / FIÚ KERESTETIK. / Másnap reggel egy csecsemőt talált a boltja előtt egy cédulával: / Itt van.
Fizetés
1974. – Mennyi a havi fizetésed? / – Nyolcvan korona. /– No, az szép pénz. / – Szép, de kevés!
1986. – A leánya nélkül nem tudok élni. / – Olyan kevés a fizetése?
1991. – Mivel tartozom? / – Bor negyven fillér, pecsenye nyolcvan fillér, levese nem volt. Az összesen egy korona ötven fillér.
2008. Hitelező: – Ön egész nap a korcsmában ül, és iszik. / Adós: – Csak kétségbeesésemben, hogy nem tudok önnek fizetni.
Fogadás
2101. – Fogadtam tíz koronába, hogy a szerkesztő el fogja fogadni a költeményemet. / – És megnyerted a fogadást? / – Meg. De tizenöt korona ára pezsgőmbe került.
Fogház
2114. – Nagy a halálozás ebben a faluban? / – Csekély, mert a falubeliek többnyire fogházban halnak meg.
(Itt vége szakad a gyűjteménynek.)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Német tankok magyar földön
A német megszállást követő kollaboráció és ellenállás kérdése olyan téma, amelynek részletes feldolgozása a jövő magyar történészeire vár.

Poszt-trauma

Tordai, a szegény ember rocksztárja
Abból is az elfuserált, karizma nélküli fajta. Cserébe bunkó.

Poszt-trauma

Ezért mehetett Weber a CEU-ra?
A tárgyalás, ami nem tárgyalás.

Poszt-trauma

Bauer Tamás szembefordult Gyurcsánnyal
Nem kell neki a Jobbik.

Poszt-trauma

Az MSZP erkölcsi mélyrepülése megállíthatatlan
Gyalázatos eszmefuttatás Harangozótól.
Csak egy pálya üzemelhet Ferihegyen
A Budapest Airport tavasszal befejezi a repülőtér futópályavégeihez tartozó műszeres leszállítórendszer berendezéseinek 2015-ben megkezdett korszerűsítését.

Fricz Tamás blogja

Hogy lehet ilyen oltári baromságokat beszélni, Mirkóczki úr?
Nem vitás, alakul a nagy baloldali „Hazafias Népfront”: Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője lesz az ellenzék közös polgármesterjelöltje Egerben az őszi önkormányzati választásokon.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.