Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/a-magyarok-fele-nem-megy-nyaralni-mert-nem-telik-ra-3887167/

A magyarok fele nem megy nyaralni, mert nem telik rá

Bár az elmúlt években javult a helyzet, az adat lesújtó, és azt is mutatja, milyen sokan nélkülöznek.

Július végén, augusztus elején aki csak teheti, nyaralni indul. Az Európai Unió polgárainak azonban nagyjából egyharmada, 32,9 százaléka nem engedhet meg magának egy egyhetes nyaralást – derül ki az Eurostat adataiból.

Az EU egyes tagállami közt hatalmas különbségek vannak: a legjobban a svédek állnak, ott csak 8,2 százalék kénytelen kihagyni a nyaralást, a legrosszabb a helyzet Romániában és Horvátországban, ahol az emberek 66,6, illetve 62 százaléka nem engedhet meg magának egy hét üdülést.

Magyarország a sereghajtók közt van, az emberek 50,7 százaléka mondta azt a tavalyi felmérésben, hogy nem engedhet meg magának nyaralást. Ez annak ellenére is lesújtó, hogy az elmúlt években sokat javult a helyzet, hiszen 2012-ben még 67,3 százalék mondta, hogy nem fér bele egy hét üdülés.

Ez az adat nemcsak sajnálatos, de fontos indikátor is egyben, az úgynevezett anyagi depriváció egyik mutatója. A szegénység ugyanis viszonylag nehezen megragadható fogalom, ha csak pénzben, illetve annak hiányában akarjuk kifejezni. A nélkülözés kifejezésére ezért használják az anyagi depriváció fogalmát.

Azt tekintik anyagilag depriváltnak, akire legalább három igaz a kilenc állításból: hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos hátraléka van; nem tudja megfelelő fűteni a lakását; nem képes fedezni a váratlan kiadásokat; kétnaponta nem eszik húst, halat vagy azzal egyenértékű tápanyagot; nem engedhet meg magának évi egyhetes, nem otthon töltött üdülést; anyagi okból nem rendelkezik autóval; anyagi okból nem rendelkezik mosógéppel; anyagi okból nem rendelkezik televízióval; anyagi okból nem rendelkezik telefonnal.

Az Eurostat adatai szerint az EU lakosságának 7,8 százaléka küzd súlyos anyagi deprivációval – vagyis igaz rá legalább négy a fenti kilenc állításból. Magyarországon ez a tavalyi számok szerint a lakosság 16,2 százalékára, vagyis több mint 1,5 millió emberre igaz.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …